Casper Ruuds neste motstander gjorde noe ingen hadde klart på fire år. Nå vil Dominic Thiem bryte en vond rekke.

Dominic Thiem (27) har tapt to French Open-finaler på rad. Skal østerrikeren ta seg til sin tredje, er han nødt til å slå Casper Ruud (21).

Dominic Thiem med det synlige beviset på at han vant US Open i september.

Allerede før Dominic Thiem og Alexander Zverev spilte om det første poenget i US Open-finalen i midten av september, var det klart at én av dem kom til å bryte en over fire år lang rekke.

Litt over fire timer senere lå Thiem utslått på bakken med hendene foran ansiktet. Ikke fordi han var fortvilet, men fordi han trengte et øyeblikk til å fordøye at han akkurat hadde sikret seg sin første Grand Slam-tittel.

Ikke siden sveitseren Stan Wawrinka (35) vant nettopp US Open i 2016, hadde en annen tennisspiller enn de tre som har dominert idretten i en årrekke – Roger Federer (39), Rafael Nadal (34) og Novak Djokovic (33) – gått til topps i en av de fire Grand Slam-turneringene.

Nå jakter Thiem sin tredje strake finale i French Open. Både i 2018 og i fjor måtte han gi tapt for Nadal, som har vært «Kongen av grus» de siste 15 årene. Skulle kronprinsen Thiem gå helt til topps i Paris, vil han være den første utenom «De tre store» til å vinne to Grand Slam-turneringer på rad siden André Agassi vant US Open i 1999 og Australian Open i 2000.

Neste hinder på veien mot en eventuell finale er Casper Ruud (21).

– En fryktelig tøff nøtt

Thiem er favoritt når de to møtes i tredje runde fredag. 27-åringen, som vokste opp i småbyen Lichtenwörth fem og en halv mil sør for Østerrikes hovedstad Wien, har vunnet begge sine kamper i strake sett. Ruud trengte fem sett for å beseire amerikanske Tommy Paul i andre runde.

Eurosport-kommentator Sverre Krogh Sundbø mener det er synd at to av dem som kjemper om å bli den neste store på grus, møtes allerede i tredje runde. Han beskriver Thiem som «en fryktelig tøff nøtt».

– Han har en veldig god serve, en sterk backhand og en dødelig forehand. Thiem gjør veldig få feil og driver motspilleren fra side til side. Han er en komplett tennisspiller, mener Sundbø.

Selv om Thiem innehar favorittstempelet, tror Sundbø at østerrikeren helst skulle ha møtt noen andre enn Ruud i tredje runde.

– Thiem er ikke fornøyd med denne trekningen. Jeg tror han tenkte «må jeg slite allerede i tredje runde?» da den ble klar, sier Sundbø.

Casper Ruud er klar for tredje runde av French Open for andre gang i sin karriere.
Les også

Prinsen av grus

Møttes i juli

Fredagens oppgjør blir det andre møtet mellom Ruud og Thiem. Det starter klokken 11 på turneringens hovedbane.

I juli møttes de to til en oppvisningskamp i Kitzbühel. Den var det Thiem som gikk seirende ut av, 7–5, 7–6 (7–4) etter en jevn duell.

– Det blir en ekstremt tøff match og en stor utfordring. Thiem er en av de beste grusspillerne i verden, om ikke den aller beste de siste to, tre årene, sier Ruud til NTB om sin neste motstander.

I fjor sa det stopp i tredje runde for Ruud. Da var det en annen verdensstjerne, Federer, som ble for sterk for nordmannen. Siden den gang har 21-åringen tatt ytterligere steg. Nå er han rangert som nummer 25 i verden.

– Jeg slutter ikke å la meg fascinere av hvor god Casper Ruud er blitt i tennis. Vi må slutte å sette tak på det han kan oppnå. Thiem er favoritt, men verden blir ikke sjokkert dersom Ruud plutselig tar seg til fjerde runde, mener Sundbø.

PS! Torsdag ble det for øvrig tap for Ruud i første runde i doubleturneringen i French Open. Nordmannen og hans serbiske makker Miomir Kecmanovic tapte 2–1 i sett mot doublespesialistene John Peers og Michael Venus.