Sport

Hvem overtar for Platini? Dette er kandidatene.

Aleksander Ceferin og Michael van Praag er kandidatene til å overta vervet som UEFA-president for utestengte Michel Platini.

Tidligere UEFA-president Michel Platini skal erstattes under presidentvalget i Aten torsdag. Foto: Pierre Albouy / Reuters / NTB scanpix

Torsdag samles Europas fotballnasjoner seg i Aten for å velge ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Vedkommende skal erstatte utestengte Michel Platini og være president de siste 2,5 årene av hans valgperiode. Platini er utestengt fra fotballen i fire år som følge at han i 2011 mottok en mistenkelig overføring på to millioner sveitserfranc fra daværende FIFA-president Sepp Blatter.

Les også

FIFA starter etterforskning av Blatter

Kandidatene

De to presidentkandidatene er slovenske Aleksander Ceferin og nederlandske Michael van Praag.

48 år gamle Ceferin er president for Det slovenske fotballforbundet.

Han er ikke godt kjent ut over egne landegrenser, men har profittert på sitt image som et friskt pust inn i fotballpolitikken. Han har sikret seg støtte fra noen av de største medlemslandene: Frankrike, Tyskland, Portugal og Tyrkia.

Slovenske Aleksander Ceferin. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

68 år gamle van Praag er president for Det nederlandske fotballforbundet og medlem i UEFAs eksekutivkomité.

Han ses på som en ringrev i bransjen og er en frittalende mann. Han var en sterk stemme mot Blatter og var en av kandidatene til å erstatte ham i fjor. Han har fått støtte av blant andre England og Belgia.

Nederlandske Michael van Praag. Foto: REUTERS/Ruben Sprich

Villar trakk seg

Forrige uke trakk Spanias fotballpresident Angel Maria Villar seg fra kampen om å bli ny UEFA-president.

– Mange representanter for spansk fotball har bedt meg om å fortsette mitt arbeid for fotballen i landet mitt ved å stille til gjenvalg i RFEF (Spanias fotballforbund), uttalte han da.

Villar som har vært spansk fotballpresident siden 1988, har fungert som leder for UEFA siden Platinis utestengelse.

Dermed er det kun to kandidater det står om når UEFAs 55 medlemsland torsdag skal velge Platinis etterfølger.

  • Les om Michel Platinis fall: Fra konge til knust pamp

NFF-støtte

Ceferin fikk samlet støtte fra de nordiske landene i juni. Ifølge fotballtidsskriftet Josimar skal denne støtten ha kommet som følge av lovnader om å få arrangere EM i Norden i 2024 eller 2028. Josimar har hevdet at Kjetil Siem, strategisk rådgiver for FIFA-president Gianni Infantino, har vært sentral i jobben med å løfte fram Ceferin som kandidat. Dette var mens Siem fortsatt jobbet i NFF.

– Jeg vil egentlig ikke uttale meg siden jeg ikke jobber i NFF lenger, men motivasjonen for NFF og Norden var å få inn noen som forfekter demokratiske verdier. Både Michael van Praag og Aleksander Ceferin står for dette, men van Praag kunne kun sitte i to år. Derfor ble Ceferin det beste alternativet, på grunn av ønsket kontinuitet og langsiktighet, har Siem uttalt til Dagbladet. (©NTB)