Sport

Han har vært en bauta på landslaget i 20 år. Livet etter hockeykarrieren har han ikke like god kontroll på

Mats Trygg (39) gir seg på landslaget.

Mats Trygg var sentral i dramaet som utspilte seg i Moskva i går. Det var han som scoret målet mot Sverige som ble annulert. Dommeren mente at den svenske keeperen hadde blokkert pucken. Nå har 40-åringen bare to kamper igjen som spiller på det norske landslaget. - Dette blir nok mitt siste mesterskap.
 • Espen Hansen
  Aftenposten

MOSKVA: Idrettsutøvernes fagforbund NISO forteller om utøvere som har behøvd psykologhjelp for å takle tiden etter karrièren.

– Jeg studerer nå og er komfortabel med situasjonen. Men jeg har vært litt for lite opptatt av det som kommer etterpå, sier Mats Trygg.

Han har vært proff i både Tyskland og Sverige. Ishockeyen har en stor del av livet til VM-backen, og han har ikke tenkt å slutte ennå selv om han fyller 40 år i neste måned.

– Dette er nok mitt siste mesterskap, men jeg har kontrakt med Lørenskog én sesong til. Og det er ikke umulig at jeg tar et par år til etter det før jeg gir meg. Jeg elsker fremdeles det å spille ishockey, sier mannen som debuterte på landslaget allerede i 1997. * Norge fikk feilaktig annulert et mål i sluttsekundene mot Sverige:

Les også

Johansen rasende: - Uforståelig at dommeren klarer å gjøre en så stor feil

Studerer litt ved siden av

Ishockeyen har gitt ham et godt liv og en god lønn. Men som så mange andre idrettsutøvere skal han midt i livet snart over til noe helt annet.

– Jeg var ganske flink på skolen og liker tall. Jeg begynte i fjor å studere IT-økonomi ved eCademy. Men jeg har ventet litt for lenge. Det har vært en del dødtid, spesielt i Tyskland og Sverige, jeg kunne tatt bedre vare på. Jeg har hele tiden trodd at det skulle vokse frem noe under karrièren som jeg hadde lyst til å fortsette med. Nå kan jeg godt tenke meg å jobbe med regnskap i fremtiden, men vil ikke helt slippe ishockeyen. Jeg har lyst til å hjelpe unge talenter med utvikling, forteller Trygg.

Mats Trygg jubler for det han tror er utligningen mot Sverige i sluttsekundene. Dommeren annulerer målet feilaktig.

Studieplassen på eCademy fikk han via NISO, idrettsutøvernes fagforbund. De har siden oppstarten hjulpet sine medlemmer med karrièreplanlegging.

 • Norske hockeyspillere var ikke blide på svenske eksperter:
Les også

Hockeygutta slår tilbake mot svensk TV-ekspert etter kritikk

Gir hjelp til utøverne

– Dette er et svært viktig arbeid for oss. Det er utfordrende å skulle begynne med noe helt nytt midt i livet, sier NISO-leder Joachim Walltin.

Han forteller at det har vært utøvere som har behøvd psykologhjelp for å takle tiden etterpå.

– I utgangspunktet er det den enkeltes oppgave å forberede seg til livet etter karrièren. Men både vi, klubber og forbund kan hjelpe til. Unge utøvere skal følge drømmen for å bli bedre, men det finnes dokumentasjon på at man blir en bedre utøver av å ha noe ved siden av, som studier. Man blir mer strukturert og får et annet perspektiv på ting. Man kommer i kontakt med andre mennesker enn om man bare lever i sin egen idrettsboble, forteller Walltin.

(Saken fortsetter under bildet)

Mats Trygg er den spilleren på årets VM-lag som har vært med lengst. Hans første VM var i Finland i 1997. Dette blir trolig hans siste VM.

– Vi vil gjerne fange dem opp så tidlig som mulig og legge en plan sammen med dem. Det er ingen krise, mange er flinke. Men det er som ellers i samfunnet, det er store forskjeller.– Frem til nå er det Fotballforbundet som har kommet lengst i dette arbeidet av forbundene. Vi har et godt samarbeid med dem og Norsk Toppfotball. Ishockeyforbundet har ikke hatt de samme økonomiske mulighetene, sier NISO-lederen.

– Det skulle jeg ønske at vi hadde, for dette er jeg veldig opptatt av, sier Bjørn Mathisrud som er sportslig ansvarlig i styret i Norges Ishockeyforbund.

– Heldigvis har vi jo idrettsgymnasene, samt at flere klubber har vært veldig flinke, legger han til.

Frisk Asker fikk hjelp

Noen av klubbene har kunnet tilby kontrakter der utdannelse eller jobb har vært en del av avtalen. Blant dem er Frisk Asker som med hjelp av sponsoren Varner-gruppen kunne gi Anders Bastiansen en god karrièreplan da han kom hjem fra profflivet.

VM-backen Dennis Sveum hyller sin klubb Stavanger Oilers som har klart å forhandle frem en god utdanningsavtale med sin sponsor BI.

– Vi er 10–12 stykker på laget som benytter oss av det tilbudet. Jeg hadde eksamen i forbrukeradferd dagen før vi dro hit til Moskva, og nå kombinerer jeg VM og lesing. Neste eksamen er bare tre uker unna, forteller 29-åringen som opprinnelig kommer fra Lillehammer.

Sveum er inne i sitt fjerde år som BI-student på deltid. Han mener alt handler om disiplin. Om du vil sette deg å lese etter treningen eller gå på kafé sammen med kamerater.

– Vi trener på formiddagen i Stavanger, så jeg har til nå ikke vært til stede i en eneste skoletime i de ni fagene jeg har hatt eksamen i til nå.

– Hvilket råd gir du til de som er unge nå?

– Alle tror de skal de til NHL når de er 18 år, og det gjorde jo jeg også. Hvis jeg kunne gått tilbake ti år i tid, så hadde jeg jo begynt da. Uten tvil. Gjerne bare ett fag i semesteret, det er jo ingenting. Om du starter når du er 20, så er du halvveis når du er 25 uten at du egentlig har gjort så mye for det.

Her er flere saker fra hockey-VM i Russland

Les også

 1. Svenskekampen som forandret keeper-Haugens liv

 2. Zuccarello slakter Norges prestasjon: – Vi blir pissa på

 3. Se landslagsspillerens fantastiske puckkontroll

 4. Olimb-brødrene løste VM-floka: - Herlig lagmoral

 5. Mini-Lino er spilleren Norge må se opp for i dag

 6. Zuccarello: – Vi hadde mer enn nok sjanser

Hør siste utgave av podkasten Aftenpodden Sport:

Les mer om

 1. Ishockey
 2. Herrelandslaget Ishockey