Sport

Oilers-gullrekken er tilbake

Det har tatt noen måneder, og kostet dem noen poeng, men endelig har Oilers-gullrekken funnet tilbake til gammelt samspill.

Juha-Pekka Loikas.
  • Lars Fisketjøn
Erik Boisvert.

STAVANGER OILERS – FRISK ASKER 5-2

Sesongstarten var tung for Oilers sin del, og spesielt de tre faste poengplukkerne Christian Dahl-Andersen, Juha-Pekka Loikas og Martin Strandfeldt slet både med samarbeidet og med poengproduksjonen.

Trener Petter Thoresen så seg nødt til å rokkere på rekkene, og sakte men sikkert kom de i form én etter én. Da Oilers var i Danmark og spilte Continental cup i november var forrige sesongs gullrekke sammen igjen, og fant endelig tilbake til gamle takter. Det var også en av grunnene til at Oilers tok seg videre fra gruppespillet, og skal spille finale i Frankrike i januar.

Men fremdeles gjensto fire seriekamper av Martin Strandfeldts fem kamper lange karantene etter kampen mot Vålerenga. Derfor var det først i torsdagens bortekamp mot Rosenborg at gullrekken var sammen igjen på norsk jord, og i lørdagens kamp mot Frisk Asker var de endelig sammen foran hjemmepublikummet i DNB Arena igjen.

Og heltene skuffet ikke. Nydelig samspill førte til både 1-0 og 2-0 i første periode, før Dahl-Andersen egenhendig sørget for 3-0 i midtperioden. Deres effektivitet, og Henrik Holms mesterlige redninger, utgjorde den store forskjellen.

— Vi bestemte oss rett og slett bare i fellesskap for at nå måtte vi få ting til å fungere igjen. I Danmark fant vi tilbake til hverandre igjen, og nå ser samarbeidet veldig bra ut oss i mellom. Dette var siste sjansen nå om vi skulle komme i gang før sluttspillet. Det nyttet liksom ikke å vente så mye lenger, sier Martin Strandfeldt til Aftenbladet.

Scoringene var beholdningen

Oilers framsto noe rufsete fra start, og lot Frisk ta initiativet i de aller første minuttene. Det ble fort en kamp med mye pent spill, og få tøffe dueller, men der begge lag hadde sine sjanser. Oilers tok best vare på sine, og scoret to vakre mål.

I kampens 8. minutt var Oilers i overtall da Christian Dahl-Andersen fikk stå alene bak mållinjen med pucken. Han fant Martin Strandfeldt foran mål, og den svenske målkonngen hamret 1-0-scoringen opp i nettaket.

Kun halvannet minutt senere viste Strandfeldt at han også kan være servitør. Med en pen stikker sendte han Juha-Pekka Loikas alene gjennom. Finnen fintet Frisk-keeper Nicklas Dahlberg ned på magen, og lobbet pucken opp i nettaket. Nok en nydelig scoring.

— Vi visste samspillet i rekken vår kom til å sitte nå eller senere, det var bare et tidsspørsmål. Nå er følelsen den samme som i tidligere sesonger, men i år tok det ekstra lang tid å finne utav det. Tilfeldighetene spiller også inn. Jeg gjør det samme nå som jeg gjorde i sesongstarten, men nå fungerer ting mye bedre likevel, sier Juha-Pekka Loikas.

Etter scoringene fulgte flere minutter med Oilers-dominans, men så mange ganger tidligere ble idyllen spolert av utvisninger. Først ble Tommy Kristiansen utvist etter 13 minutter, og da det gjensto åtte sekunder av hans utvisning røk lagkamerat Henrik Solberg samme vei. Med nesten fire minutter sammenhengende i overtall fikk Frisk blod på tann.

Anført av mannen med gullhjelmen, Jonas Johansson, skapte bortelaget flere store sjanser, men Oilers-keeper Henrik Holm viste gang på gang hvorfor han ble tatt ut på landslaget tidligere denne uken. Dermed slapp Oilers unna med skrekken, og kunne gå til pause med en komfortabel 2-0-ledelse etter en jevnspilt periode.

Transportetappe i midten

Midtperioden var en relativt rolig affære veldig lenge. Frisk hadde mye puck, og sendte i vei noen skudd, men det var ikke alt som var like farlig. Det som var av store sjanser reddet Henrik Holm. Keeperen var meget het, og reddet både med armer, bein og til og med hodet.

Samtidig var Oilers dødelig effektive framover. Og Christian Dahl-Andersens scoring var verdt inngangspengene alene. Nick Schaus fikk pucken like innenfor blålinjen, og sendte den fram til Dahl-Andersen som sto omkring fem minutter fra buret, omringet av tre Frisk-spillere vender løperen bort fra mål, og med et nydelig backhand-skudd skyter han tilbake i motsatt vinkel. Rett og slett vakkert.

— Dette var sesongens beste kamp fra rekken vår, og det var skikkelig moro. Grunnen til at et går så godt er en kombinasjon av at koblingen mellom oss nå fungerer igjen, og at hver enkelt av oss har hevet spillet sitt. Vi har spilt sammen i mange år, men for at vi skal levere som rekke krever det at alle tre er på hugget. Dersom en slipper seg nedpå klarer ikke de to andre dra lasset alene, sier Christian Dahl-Andersen.

Punkterte i undertall

15 sekunder ut i siste periode fikk Martin Strandfeldt en tominutters utvisning etter en meget merkelig situasjon. Svensken og Frisks Mikael Dokken gikk i skikkelig brytekamp allerede da droppen ble sluppet, og lå og kavet på isen i 15 sekunder før det ble avblåst. Det merkelige ved situasjonen var at kun Oilers-spilleren ble utvist.

Frisk øynet nok en mulighet til å skape ny spenning i kampen i overtall, men kun 26 sekunder senere hadde Oilers økt til 4-0. I undertall spilte Lars-Peder Nagel nydelig fri Peter Lorentzen som alene med keeper Dahlberg satte pucken i mål.

Da gikk luften fullstendig utav Frisk-ballongen. Resten av overtallsperioden klarte bortelaget ikke skape noen ting. Og etter 48 minutters spill fikk Loikas øke til 5-0 med en enkel scoring etter retur fra keeper. Kurt Davies skjøt fra blålinjen etter pasning fra Henrik Solberg.

Frisk fikk sine trøstescoringer ved Jonas Johansson og Petter Kristiansen. Bortelagets gullhjelmbærer, Johansson, er en fantastisk spiller som nærmest egenhendig sørget for borteseier i tilsvarende kamp tidligere i høst. Denne gang var scoringen av det enkle slaget, men Johansson scorer hver gang han møter Oilers.

Den andre reduseringen var mer omdiskutert. Kristiansen kommer alene mot Holm, og forsøker en dragning. Holm er nede med foten, og redder. Pucken blir liggende løs, Kristiansen pucher på, Holm forsøker å legge snaphansken over pucken, og flere spillere stormer fram. Buret går på et tidspunkt ut av stilling, men om det skjer før pucken går i mål, eller om Holm rekker å få hansken på pucken før Kristiansen slår den i mål er vanskelig å se selv på video. Holm ble rasende, hoppet opp i ansiktet på dommeren, og slo med spaken knallhardt mot buret flere ganger, men keeperen slapp utvisning.

— Vi var gode i første periode, og stabile i tredje, men vi var ikke gode i andreperioden. Da fikk Frisk altfor mange sjanser, og Holm gjorde en meget god jobb. Det er mye som må strammes opp defensivt, men jeg er veldig fornøyd med at vi har blitt mye mer effektive enn tidligere i sesongen. Spillerne er mye flinkere til å bevege seg inn foran keeper nå. Det skaper også flere målsjanser for andre på styring og retur, sier trener Petter Thoresen.

Nå må Oilers rette alt fokus inn mot mandagens bortekamp mot Lørenskog. Det blir en langt tøffere oppgave for Thoresens gutter. Avstanden opp til Vålerenga er fem poeng lørdag kveld, men Oslo-laget møter Stjernen hjemme søndag, og kan da øke tabelledelsen igjen.

Det negative sett med Oilers-øyne denne lørdagen var at både toppscorer Dan Kissel og Erik Boisvert måtte forlate isen med hodeskade.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers
  3. Frisk Asker