Sport

«Etter nedturen i OL, er håndballjentene i uvant posisjon før EM»

Norges håndballjenter har vunnet flere EM-gull enn resten av Europa tilsammen. Revansjelysten etter OL-skuffelsen kan gi gull nummer syv.

Stine Bredal Oftedal og Norge viste EM-form mot Russland.

 • Arne Hole

Norge-Russland 28–26

OL-bronse ville ha frembrakt jubel hos de fleste. Visst jublet de norske jentene etter å ha slått Nederland i bronsekampen i Rio, men skuffelsen over at gullet glapp var større enn gleden over bronsen. Sånn kan det føles når man ankommer som dobbelt OL-vinner.

Rio-bronsen har fremkalt en revansjelyst hos håndballjentene – en posisjon som er nokså uvant. Vel stiller jentene som tittelforsvarer når EM starter i Sverige, men de føler seg likevel i angrepsposisjon. Det er alltid en fordel. Den andre fordelen påpeker den franske treneren Olivier Krumbholz overfor Aftenposten: Alle er slitne etter OL, men Norge er minst slitne.

OL-vinner Russland er det store spørsmålstegnet. Til Stavanger kom trener Jevgenij Trefilov med bare syv av spillerne som tok OL-gull. Har han flere i bakhånd til EM? Han rullerte så mye på laget at det ikke var lett å bli klok på styrken. Det gikk fra at russerne utklasset Frankrike til at de selv ble utklasset av Danmark.

Les også

Norge slo OL-mesteren uten hjelp av Nora Mørk

Livet uten Løke er levelig

Varslede katastrofer har en tendens til å bli mindre enn forventet. Så også at Norge får trøbbel uten verdens beste angrepsstrek, Heidi Løke? Erfaringen er at når noen stjerner forsvinner, vil andre blomstre. Vi manglet Nora Mørk mot Russland i går (for mye belastning), men jentene vant likevel – mye takket være en kanonkamp av Veronica Kristiansen.

Marit Malm Frafjord har tatt store steg som angrepsspiller i moden alder og imponerte under oppkjøringen. Problemet kan bli slitasjen på Larvik-jenta. Hun er også krumtapp i forsvar. Å få juling i angrep og gi juling i forsvar vil koste mye krefter gjennom to uker.I forsvar er Heidi Løke ikke av samme klasse. Nykommer Silje Waade bringer i dobbelt forstand en ny dimensjon inn. Byåsen jenta er 1,82 høy. Det gjør at det ikke lenger vil bli like lett å skyte over høyre toer i Norges forsvar.

Utelatelsen av Linn-Kristin Riegelhuth Koren står for de fleste som et mysterium. Der mister Norge kontringsfart og en spiller som kan score fra dårligere vinkel enn Amanda Kurtovic, Stine Skogrand og nykommer Malin Aune.

EM er tid for å prøve noe nytt, sa trener Thorir Hergeirsson. Men skal man ikke få være på landslaget til det kommer noen som er bedre?

Les også

Nora Mørk: - Jeg blir klar til EM

Alternativene som uteblir

Når Norge med sitt 6-0-forsvar holdt Frankrike til én scoring de første 19 minuttene av annen omgang lørdag, kan det synes meningsløst å etterlyse flere forsvarsalternativer. Men vi har sett andre kamper hvor det kunne ha vært kjekt å beherske et 5–1 eller annet utgruppert forsvar.

Hergeirsson har i flere år snakket om alternativer i forsvar, og han har fotrappe spillere som Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk som kunne ha ligget i fremskutt posisjon. I stedet velger Norge atter en gang å stole på 6–0. EM er på dette området ikke en tid for å prøve noe nytt.

Kanskje blir det nok? Bakerst har vi Kari Aalvik Grimsbø som ser ut til å føre de stolte norske målvakttradisjonene videre. Har vi nok en gang verdens beste keeper? Det ser sånn ut. Og i går kom også Silje Solberg i gang.

EM-gull nummer syv er innen rekkevidde.

Hør Aftenpodden Sport, hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan:

Les mer om

 1. Håndball

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Løkes erstatter briljerte i norsk storseier

 2. SPORT
  Publisert:

  Norge mangler en spesialist i posisjonen. Det kan gi bergenseren sjansen.

 3. SPORT
  Publisert:

  Den franske trenerens beskjed til Norge : - Vi har verdens beste forsvar

 4. SPORT
  Publisert:

  Herrem hjemme etter tidenes mest spesielle gull: – Jeg skal kose meg og ikke ha en plan for noe

 5. SPORT
  Publisert:

  Norge viste EM-form: Knuste Frankrike etter fantomomgang

 6. SPORT
  Publisert:

  Ekspertene er enige: Hun er Byåsens sikreste EM-kort