Sport

«Elefanten i rommet» skaper uro før OL: – Hva er det som egentlig har foregått her?

Rune Andersen og Anders Solheim i Antidoping Norge etterlyser åpenhet fra IOC.

Det ser ut til at OL ryker for Sergej Ustjugov (25). Men hvor mange andre russere får delta?
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

ULLEVAAL STADION: «IOC utestenger den russiske olympiske komiteen».

Det var budskapet i pressemeldingen IOC publiserte 5. desember i fjor. Øyeblikkelig begynte det å ringe i telefonen til Antidoping Norge-leder Anders Solheim. Han beskrev beslutningen som «en seier for de rene utøverne».

IOC skrev riktignok at enkeltutøvere fra Russland likevel kunne få delta i OL. Dette kalte Solheim «rimelig». Men innerst inne luktet han lunten.

De neste 50 dagene har han bekymret fulgt utviklingen. Og på et Antidoping Norge-seminar tirsdag, gikk Solheim hardt ut mot IOC.

– Jeg synes det er synd. Dette krever større åpenhet. Hva er gjort, hva er ikke gjort? sier han.

Anders Solheim har flere ganger uttrykt skepsis over at russere får delta i OL.

– Hva er det som egentlig har foregått her?

Bakgrunnen fredagens IOC-beskjed. Organisasjonens invitasjonspanel fortalte om en liste på 389 russiske utøvere som fortsatt kan få stille i OL.

Nettstedet Insidethegames.biz, som følger OL tett, anslo at det til slutt blir rundt 200 russiske utøvere i OL. Det vil si cirka like mange som i Sotsji.

Disse vil konkurrere under betegnelsen OAR («Olympic Athletes from Russia». IOC har vært under massivt press om å straffe Russland hardt, etter at flere uavhengige rapporter har avdekket et statsstyrt dopingprogram.

Sergej Ustjugov ser ut til å miste OL. Les mer om det her:

Les også

Ekspert om Ustjugov: – Et offer for systemet, men det må få konsekvenser

De 389 utøverne må oppfylle en rekke kriterier for å få delta:

 • Utøveren må være kvalifisert til OL i henhold til de kvalifiseringskravene som eksisterer.
 • Utøveren har ingen tidligere dopinghistorikk. (Det vil si at en utøvere som har sonet en dopingstraff får ikke være med).
 • Utøveren må ha gjennomgått en førolympisk testing slik den er blitt anvist av en arbeidsgruppe.
 • Utøveren må også ha gjennomgått all annen ekstraordinær testing som arbeidsgruppen har anbefalt.

Men at organisasjonen ikke er mer konkrete enn som så, får norske dopingeksperter til å rive seg i håret.

– Jeg har vanskelig for å forstå det, sier Anders Solheim til Aftenposten, før han legger til:

– De burde sagt hva kriteriene er og hvilke utøvere som har tilfredsstilt disse kriteriene. Det ville vært en mer åpen prosess. Nå sitter vi i stedet og lurer på: Hva er det som egentlig har foregått her?

Den kjente dopingjegeren Rune Andersen, som også holdt foredrag på seminaret, støtter Solheim.

– Kriteriene må offentliggjøres. Det er helt uforståelig at det ikke har skjedd. Hvorfor i all verden har de ikke offentliggjort de kriteriene. Hadde de gjort det, kunne alle sett hva som skjedd. Nå legges det et teppe over det, sier Andersen, som er spesialrådgiver i Antidoping Norge.

Rune Andersen er internasjonal anerkjent innenfor antidopingarbeidet. Tirsdag holdt han foredrag på et seminar for idrettsledere og journalister.

– Målet er å beskytte de rene utøverne

I forrige uke var Antidoping Norge blant 19 nasjonale antidopingbyråer som krevde at IOC offentliggjorde kriteriene. Men IOC har ikke innfridd kravet. Norges IOC-medlem Kristin Kloster Aasen understreker at målet med invitasjonsutvalgets arbeid er å beskytte de rene utøverne.

– I utgangspunktet ble den russiske olympiske komiteen suspendert. Når de ikke har muligheten til å melde på utøvere, kan russiske utøvere kun være med om de får invitasjon fra invitasjonspanelet. Dette gjøres på bakgrunn av nærmere angitte villkår, som ble offentliggjort samtidig som suspensjonen, forklarer Kloster Aasen.

Hun forteller imidlertid at hun ikke har inngående kjennskap til hvordan utvalget jobber.

Har du fått med deg den norske OL-boikotten?

Les også

Norge nekter å sende dopingkontrollører til OL

Elefanten i rommet

Tirsdag offentliggjorde den russiske olympiske komiteen noen av navnene som blir nektet deltagelse, deriblant langrennsløperen Sergej Ustjugov og skiskytteren Anton Sjipulin.

IOC sier den endelige listen over OL-klarerte, russiske utøvere kommer lørdag 27. januar. De begrunner valget av datoen med at registreringsmøtet for russiske utøvere skjer da.

– Elefanten i rommet er: Hvor mange utøvere vil delta til slutt. Er det 10? Er det 50? Er det 200?, sier Rune Andersen.

I forrige uke hadde iNADO (organisasjonen for nasjonale antidopingbyrået) en samling i Bonn. Der ble det fremmet forslag til kriterier OL-klarerte russere bør oppfylle. Her er kriteriene:

 • Utøveren skal i minst 12 måneder ha vært del av et WADA-godkjent testprogram
 • Utøveren skal ha blitt testet utenfor konkurranse et minimum av ganger
 • At utøvers biologiske pass og ekstraanalyser legges til grunn der det er aktuelt
 • Utøveren har ikke hatt omgang med utestengte trenere og er ikke omtalt i McLaren-rapporten eller andre rettsmedisinske dokumenter
 • Utøveren har ingen sak til behandling
 • Utøveren forteller alt han eller hun vet om brudd på dopingbestemmelsene

– De har lurt et system i mange år. Da er det faktisk et strengere regime som må til, for å få Russland tilbake i varmen, sier Andersen.

Han og Solheim stiller seg bak forslaget, som minner om kravene som ble stilt til russiske friidrettsutøvere før Rio-OL. Den gangen endte det med at kun én utøver, lengdehopper Darja Klisjina, fikk delta. Antallet på 389 utøvere som IOC annonserte fredag, gir dermed Rune Andersen bange anelser.

– Jeg synes det virker veldig høyt. Det er min første reaksjon. At 389 utøvere har gjennomgått et skikkelig og grundig antidopingprogram i tolv måneder, når man vet at Russlands antidopingbyrå ikke lenger er godkjent av WADA, virker underlig, mener Andersen.

Det har blitt avdekket at dopingjukset i Russland var statsstyrt. Her er president Vladimir Putin daværende idrettsminister Vitaly Mutko under et OL-utforrenn i Sotsji.
Les også

Her er særforbundenes OL-mål: – Vi skal ha flest medaljer av samtlige nasjoner

Vet ikke om han kan stole på Russland

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad sitter igjen med en følelse av at arbeidet til IOCs invitasjonsarbeid er preget av tilfeldighet. Kaggestad er usikker på hvordan man skal forholde seg til russiske idrettsprestasjoner i OL.

– Når de står på startstreken, kan man spørre seg: Har jeg tillit til dem? Det vet jeg ikke. De er blitt testet i konkurranser, men hva med utenfor konkurranser? De testene er viktigst. De har vært en del av et system som driver anti-antidopingarbeid, ikke antidopingarbeid, sier Kaggestad.

Den tidligere proffsyklisten minner om at IOC befinner seg i en helt ny posisjon. Han mistenker selv ikke IOC vet hva invitasjonsutvalgets kriterier bør være.

Rune Andersen har god kjennskap til situasjonen rundt Russlands antidopingarbeid. Han har blant ledet en gruppe som utarbeidet en plan for hvordan det russiske friidrettsforbundet kan bli sluppet inn i varmen igjen. Det samme spørsmålet opptar han i OL-spørsmålet.

– Hvilke kriterier gikk man ut fra når man bestemte at disse 11 ikke får delta, men de 389 andre får delta. Hva har ligget til grunn? undrer Andersen.

Han stiller et spørsmål som henger i luften:

– Hva skjer videre?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5