Sport

Norge har doblet antall seiere i verdenscupen: – Usannsynlig at alle er for tidlig i form

Norge vinner overalt hvor det er snø og is. Det lover godt for OL-innsatsen.

Aksel Lund Svindal (fra venstre), Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla viser storform før OL. Foto: NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

Norske utøvere herjer. I langrennsløypa, hoppbakken, alpinbakken eller på standplass for den del. Overalt hvor det er snø som underlag for idrett, finner du en nordmann på pallen.

– Det er usannsynlig at alle er for tidlig i form, sier toppidretssjef og sjef for Olympiatoppen, Tore Øvrebø. Dermed ser han lyst på det som skal skje i Sør-Korea om to måneder.

Skipresident Erik Røste sier dette:

– Det har jo vært en fantastisk start på sesongen. Norges suksess handler om at det gjøres en god jobb i mange ledd, og det arbeidet starter blant frivillige ute i de mange skiklubbene våre, sier Røste.

Fra 28 til 44

Etter de to første helgene med verdenscup og vintersport har vi tatt en vareopptelling.

Les også

Krisen fortsetter: Northug er ikke i stand til å trene

Det viser seg at norske utøvere i langrenn, hopp, kombinert, skiskyting og alpint har dobbelt så mange seiere i verdenscupen som på samme tidspunkt i forrige sesong.

Maren Lundby er norsk gullkandidat i hopp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norsk suksess med ski på beina har vært bortimot grenseløs. De stamper ikke føttene bare i det øverste trinnet på pallen. Her er det snakk om norsk skoslitasje både på det andre og det tredje trinnet.

Første uken i desember for ett år siden hadde norske utøvere 28 pallplasser. Antallet når vi skriver 4. desember i år er hele 44 plasser på de tre øverste trinnene. Av dette hadde norske utøvere vunnet 9 verdenscupkonkurranser i fjor på denne tiden. I år er antallet 18.

Les også

Forbundet stopper Klæbos drøm på hjemmebane

Vinner på alle arenaer

For det er ikke bare Johannes Høsflot Klæbo som vinner, selv om han nå har håvet inn seks seiere alene. Her finner vi Maren Lundby (hopp), Synnøve Solemdal (skiskyting), Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Tarjei Bø (skiskyting), Maiken Caspersen Falla (langrenn), det norske hopplandslaget, Kjetil Jansrud (alpint) og nesten selvfølgelig Aksel Lund Svindal (alpint).

Det er OL-sesong, og dersom det hadde vært tenning av OL-ilden i morgen, så ville åpenbart Tore Øvrebø i Olympiatoppen hatt god grunn til å smile. Han har nå svært mange kandidater som kan komme til å sørge for at medaljemålet han presenterte for en måned siden skal overoppfylles.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har god grunn til å smile over den norske vinteråpningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den gang snakket han om 30 norske medaljer, hvorav 10 er gull.

– Utøverne må huske på at alle konkurranser denne sesongen er forberedelser til OL. Men jeg er veldig glad for den norske suksessen så tidlig i sesongen. Det viser at det arbeides godt i en rekke forbund, sier Tore Øvrebø, øverste ansvarlig for norsk suksess i Pyeongchang.

Heller ikke Erik Røste tror at tidlig formtopp skal være noe problem.

– Hehe, det der får jeg overlate til det sportslige apparatet å svare på. Jeg oppfatter at de har god kontroll, og de norske utøverne er kjent for å prestere godt gjennom hele sesongen, sier Røste.

– Er det et problem for interessen ute at Norge er så dominerende som nå?

– Vi må først og fremst gjøre jobben vi selv skal gjøre, og det som skiller oss ut fra andre er at vi har 1100 skiklubber rundt om i landet der grunnlaget legges. Men når vi er så dominerende og store, hviler det et ekstra ansvar på oss, sier Røste og viser til at Norge syv år på rad har invitert til juniorsamlinger i langrenn.

Les også

Weng etter andreplassen: – Jeg har ikke lyst til å være i form nå

Skøyter og snowboard

Når vi snakker om gullkandidater så har vi ikke engang tatt med skøyteløperne. For tiden har Norge en av de raskeste sprinterne i Håvard Holmefjord Lorentzen som allerede har vunnet verdenscupløp.

Vi har heller ikke glemt at Marcus Kleveland har vunnet OL-øvelsen Big Air i verdenscupen denne sesongen. Heller ikke at Øystein Bråten har vunnet et slopestyle-renn i fristil alpint.

Les mer om

 1. Vintersport
 2. Skiskyting
 3. Alpint
 4. Langrenn
 5. OL
 6. Maren Lundby
 7. Synnøve Solemdal

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Dette skjer i OL i natt: Kan han ta Norges åttende gull i Pyeongchang?

 2. SKISKYTING
  Publisert:

  Sjefen avslører Bjørndalens reaksjon på OL-vrakingen

 3. SPORT
  Publisert:

  Toppidrettssjefen: – Northug er fortsatt en del av langrennsuttaket

 4. SPORT
  Publisert:

  Bare en av fire norske OL-medaljer de siste 38 årene er tatt av kvinner: – Jenter må være bedre til å heie på hverandre

 5. SPORT
  Publisert:

  Nå skal vintersesongen fastsettes: Dette er de tre alternativene

 6. SPORT
  Publisert:

  Dette skjer i dag