Sport

«Kulelynet» Feuz trodde karrièren var over. Søndag vant han VM-gull.

Gullgutten Beat Feuz fikk tidlig kallenavnet «Kulelynet», og det var ikke bare fordi han kjørte fort på ski.

Beat Feuz med gullmedaljen søndag kveld. Foto: Reuters

  • Espen Hansen
    Aftenposten

– Jeg ser selvsagt på fjernsyn og leser aviser. Alle mente jeg i hvert fall burde klare en medalje. Det er klart jeg følte presset, forklarte en lykkelig og lettet Beat Feuz etter at utforgullet var sikret.

Den forholdsvis lille alpinisten (172 cm) var plutselig den aller største helten i det alpingale landet.

Les også

Jansrud to hundredeler fra VM-medalje: – Kjedelig å stå slukøret tilbake

Sveits har en rekke store idrettsutøvere, og ingen er vel større enn tennisstjernen Roger Federer. Men på vinteren er det mange som følger ekstra med nå 30-årige (fylte lørdag) Feuz.

– Lara Gut (kvinnelig alpinist som skadet seg på slalåmtrening fredag og går glipp av resten av mesterskapet) er også stor. Men hun er veldig polariserende. Enten elsker man henne, ellers hater man henne. Med Beat Feuz er det helt annerledes: Alle elsker ham, forklarte sveitsiske journalister.

Selv om Feuz kommer fra det noe flatere landskapet rundt Bern, markerte han seg som et stort talent i alpint allerede som ung. Konkurrentene ga ham umiddelbart tilnavnet «Kulelynet». Det var ikke bare på grunn av farten i løypa, men også på grunn av matlysten og kroppsfasongen. Fremdeles ser han godt ut.

Les også

Tror vekten kan bli avgjørende: – Vi har jo litt fleipete sagt at «fett er fart»

Skulle utfordre Hirscher

Beat Feuz er en tett plugg, men det er ingen hindring i fartsdisiplinene hvis man samtidig er god til å kjøre på ski. Det er absolutt 30-åringen fra Sveits. Foto: Reuters

Sesongen 2011/2012 kjempet sveitseren knallhardt med Marcel Hirscher om sammenlagtseieren i verdenscupen. Feuz var bare 25 poeng bak da sluttstrek ble satt.

Da trodde Feuz at det skulle bli mange år med dueller med Hirscher om den store verdenscupkula. I stedet holdt en kneskade på å sette stopp for hele karrièren. Han måtte gjennom flere operasjoner, og legene fortalte ham at det slett ikke var sikkert at han kunne fortsette som alpinist.

-Ja, jeg fikk beskjed om at det kunne være slutt. Men jeg ville ikke tro på det. Etter en måned på sykehus skjønte jeg at det legene sa var sant. Det gikk veldig sakte fremover, forklarte han på pressekonferansen søndag.

En stund var det faktisk snakk om amputasjon fra kneet og ned på grunn av problemene.

Hele den neste sesongen gikk i vasken, og allerede da gikk det opp for Feuaz at sammenlagtseieren i verdenscupen aldri kan bli hans.

Les også

Her trodde Jansrud på medalje: - Det er selvfølgelig ekstremt surt

- Tok tre år å komme tilbake

– Det tok egentlig tre år å komme ordentlig tilbake, og jeg må fremdeles bare konsentrere meg om noen få renn hver sesong. Vi snakker om dager som dette, sa mannen som overtok utfortronen etter landsmannen Patrick Kueng.

Kneskader er alpinsportens svøpe, og derfor er det mange av konkurrentene som kjenner seg igjen i problemene til Feuz. Blant dem er Kjetil Jansrud:

– Jeg er imponert over Feuz. Han vant her i fjor også (verdenscupavslutningen), og sveitserne har forberedt seg godt her. Han er fryktelig, fryktelig dyktig på ski. Alle ære til ham. Og for sporten sin del er det bra med en hjemmeseier, sa nordmannen som bare var to hundredeler fra medalje.

Les også

Finsk avis om Bjørndalen: - Kan denne statistikken være sann?

Gullvinneren mente han hadde kjørt et godt løp, men det kunne vært enda bedre:

– Det var slett ikke et perfekt løft. Jeg ville også helst at vi skulle startet helt fra toppen, fra «Freier Fall». Nå måtte vi stake oss i gang, og jeg vet jo at starten min ikke er den aller raskeste, påpekte Feuz.

Det gjorde ingen ting. Det tok over et døgn fra utforen egentlig skulle starte til den var avgjort. For hjemmenasjonen var det verdt å vente.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Kjetil Jansrud