- Ville vært en drøm å sykle for et norsk profflag

De lokale sykkelprofilene stiller seg til disposisjon for Thor Hushovds fremtidige profflag, dersom de er ønsket.

DRØM: Kristoffer Skjerping omtaler å sykle for et norsk profflag som en drøm.

— Det ville vært en drøm som gikk i oppfyllelse, sier Kristoffer Skjerping.

Sykkelproffen fra Sotra beskriver hvordan det ville vært å sykle for et norsk profflag. Tidligere sykkelstjerne Thor Hushovd lanserte tidligere i sommer planene om å stable et slikt lag, hvor de beste norske syklistene samles, allerede i 2017.

Les også

Froome hyller Hushovds plan: - En fantastisk nyhet

De to lokale profilene, Cannondale-Garmin-proffen Skjerping og den kommende FDJ-proffen Odd Christian Eiking, vil nok begge være høyaktuelle om de ambisiøse planene skulle bli noe konkret.

Men er de interesserte?

— Interessant

— Det er selvfølgelig utrolig interessant for meg, sier Skjerping, som denne uken sykler Polen rundt for sitt amerikanske lag.

— Men det innebærer alltid en risiko å signere for helt nyetablerte lag. Jeg vil gjerne vite at alt er på stell før jeg eventuelt skulle ha signert. Blir det et World Tour-lag? Hvilke ryttere vil forme laget? Hvordan vil støtteapparatet være? Det kommer helt an på slike spørsmål, men i utgangspunktet er jeg veldig interessert, fortsetter han.

STARTER NYTT PROFFLAG: Thor Hushovd satser på å få med de beste norske syklistene.

Sotrastrilens kontrakt med Cannondale-Garmin utløper før 2017. Han vil dermed ikke være kontraktfestet til noe lag når Hushovds satsing triller sine første meter.

Kinkig kontraktssituasjon

Situasjonen er annerledes for syklisten fra naboøyen, Odd Christian Eiking. Tidligere i år signerte han en kontrakt med det franske laget FDJ for 2016— og 2017-sesongen.

Det er nok noe som vil være aktuelt, men i 2017 har jeg fortsatt kontrakt med FDJ. I så fall må det eventuelt skje etter at den er utløpt, sier askøyværingen om en eventuell overgang til det norske profflaget.

— I sykkelsporten er det ikke vanlig å kjøpe ryttere ut av kontraktene sine, slik det er i fotball, for eksempel.

VIL VURDERE HUSHOVD-SAMARBEID: Odd Christian Eiking er ikke fremmen for tanken om å bli med på Thor Hushovds fremtidige profflag. ARKIVFOTO: Odd Mehus

— Jeg er veldig klar for å sykle for FDJ uansett hva som skjer, så få vi heller se hvordan det blir når kontrakten min utløper. Det er jo ikke sikkert at jeg er blitt god nok til at de vil ha meg med på laget heller, fortsetter han.

- Perfekt timing

De er begge enige om at timingen på etableringen av et norsk profflag knapt kunne vært bedre. Interessen for norsk sykkelsport på et historisk toppunkt, norske ryttere er dominerende både på seniornivå og i yngre aldersklasser og i 2017 skal sykkel-VM også arrangeres i Bergen.

Der vil i så fall det norske laget stille med et eget lag i lagtempoen.

Les også

Thor Hushovd starter norsk profflag: - Både Kristoff og Boasson Hagen er høyst aktuelle

— Det kunne nok ikke skjedd på et bedre tidspunkt. Vi har mange ryttere som er klare for det, sier Eiking, som tror det er fullt mulig å ha et profflag med en stamme av norske ryttere.

— Å skape en norsk stamme er vi mange som er gode nok til å klare, men det vil også være et behov for utenlandske stjerner, sier han.

- Tror du det vil bli vanskelig å få tak i store stjerner?

— Jeg tror ikke det vil bli noe problem å lokke dem hit. Hushovd er en stor stjerne i sykkelsporten og har et stort nettverk, i tillegg er det ikke akkurat negativt at laget er basert i Norge. Vi har et godt rykte på oss, både når det kommer til doping og økonomi, sier 20-åringen.

Nordisk appell

Skjerping, som blant annet er lagkamerat med danske Lasse Normann Hansen, tror et norsk lag vil være av interesse for syklister i hele Norden.

— I sykkelsporten er det enorme kulturforskjeller fra område til område, derfor kan det være vanskelig å komme inn i et profflag fra et annet land. Et norsk profflag vil nok være mer likt, både på treningssiden og i organiseringen, det skandinaviske ryttere er vant med. Jeg tror de vil føle seg mer hjemme, sier Skjerping.

Lagleder i det bergensbaserte kontinentallaget Team FixIt.no, Frode Jacobsen, mener likevel at rekrutteringen av norske syklister bør være god nok til å gjøre laget levedyktig med en stamme av norske ryttere.

— Jeg her helt sikker på at vi har god nok rekruttering til å ha mange nordmenn på laget i lang tid fremover, sier han.

- Positivt for kontinentallagene

- Hva vil et eventuelt profflag ha å si for satsingen i Team FixIt.no?

— At et slikt profflag blir etablert vil være viktig for sykkelinteressen i landet, noe som igjen vil være positivt for oss som driver med dette. Interessen det vil generere vil nok også gjøre det enklere for oss å skaffe gode samarbeidsavtaler og bedre økonomien, sier Jacobsen.

- Du frykter ikke at et profflag vil trekke til seg sponsorer som i dag støtter lagene på kontinentalnivå?

— Vi har et budsjett på fem millioner, de vil ha et budsjett på rundt 100 millioner. Vi befinner oss i to forskjellige verdener, så vi konkurrerer nok ikke om de samme samarbeidspartnerne. Profflagets sponsorer vil nok tenke litt større enn hva vi har å tilby, sier Jacobsen.