Sport

Mens straffen blir lest opp på direkten, setter russisk stats-TV en rød strek over OL

Midt under pressekonferansen der IOC orienterte om den russiske utestengelsen fra OL, la den russiske TV-kanalen en stor rød strek over OL-ringene.

  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy
  • Se den snodige hendelsen to minutter og ti sekunder ut i klippet øverst i saken.

Mye tyder på at russiske medier vil forbigå OL i stillhet etter at Russland tirsdag ble utestengt fra vinterlekene i Sør-Korea.

Det er statseide VGTRK som sitter med senderettighetene til OL. De står bak en rekke TV- og radiokanaler.

Nå før OL har kanalene som skal vise OL hatt en vignett oppe i høyre hjørne med OL-ringene. Denne vignetten er også synlig på Discoverys kanaler i Norge.

Les også

Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

Midt under pressekonferansen der IOCs Samuel Schmid orienterte om den russiske utestengelsen fra OL, la den russiske TV-kanalen Russia Today 24 på en stor rød strek over OL-logen oppe i høyre bildekant.

To minutter og ti sekunder ut i tirsdagens pressekonferanse, der den dramatiske OL-utestengelsen ble lagt frem, satte russiske TV-kanaler like godt en rød strek over vignetten oppe i det høyre hjørnet.

  • Se den snodige hendelsen i klippet øverst i saken.

– Ikke interessant

Til flere medier, deriblant det russiske nyhetsbyrået TASS, bekrefter VGTRK at de ikke kommer til å sende OL nå når Russland er utestengt.

– Vi endrer ikke på beslutningen vår om at vi ikke sender fra OL dersom Russland ikke får delta, heter det i en uttalelse fra VGTRK.

Russiske utøvere som kan bevise at de er rene, kan få muligheten til å delta i OL. Men det vil skje under nøytralt, olympisk flagg.

Les også

Russland kastes ut fra OL: – Landet ydmykes

Interessen for OL kjølner imidlertid kraftig blant russerne etter tirsdagens utestengelse. Dimitrij Tsjernisjenkov, generaldirektør i Gazprom Media, sa før pressekonferansen at et OL uten russisk deltakelse ikke vil være interessant for russiske seere.

VGTRK har uansett kjøpt og betalt for rettighetene, og det er høyst tvilsomt om de får disse pengene igjen.

– Hypotetisk spørsmål

Espen Skoland er kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks, som har OL-rettighetene i Norge. Vi spurte Skoland om han tror Discovery hadde vist OL på norske kanaler dersom det var Norge som ble utestengt fra OL.

Les også

Daglig pumpes det ut 1500 bettingreklamer på norsk TV. Under OL fortsetter dette.

– Det blir et veldig hyotetisk spørsmål. Discovery har kjøpt OL-rettighetene for hele Europa, og OL er blant verdens mest interessante idrettsarrangement. Men klart: Det mest interessante er øvelsene med norske utøvere, sier Skoland.

Det som uansett er klart er at et OL uten Russland vil føre til dårligere konkurranse, samt en klar nedgang i antall seere verden over.

Les mer om

  1. OL
  2. Russland