Sport

Oilers-stjernene om avlyst NM-sluttspill: – Skuffende og trist

NM-sluttspillet er avlyst, sesongen er over og Oilers-spillerne sitter skuffet tilbake. Men samtidig forstår Norges beste hockeylag hvorfor forbundet avlyste.

Det blir ikke flere kamper for Stavanger Oilers denne sesongen. Onsdag avlyste Norges Ishockeyforbund resten av sesongen. Dermed blir det ikke noe NM-sluttspill.
  • Hans Christian Boge-Fredriksen

Onsdag ettermiddag kom beskjeden om at resten av ishockeysesongen er avlyst. Etter et møte mellom Norges Ishockeyforbund og klubbene kom beskjeden om at sesongen er over.

– Liv og helse er det viktigste i denne saken, så vi støtter avgjørelsen 100 prosent, sier sportssjef Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

Oilers tok et suverent seriemesterskap, de satte ny poengrekord og var storfavoritt til å løfte «byttå» som norgesmester senere i vår.

I stedet blir det rekordtidlig sommerferie på Oilers og resten av klubbene.

Les også

Oilers-stjernene i koronavillrede: – Vet ikke hva som skjer

Pål Haukali Higson (i midten) støtter valget til ishockeyforbundet. Her flankert av assistenttrener Juha Kaunismäki og hovedtrener Todd Bjorkstrand etter de fikk pokalen for seriegullet.

Koronaviruset årsaken

I en pressemelding fra Norges Ishockeyforbund heter det:

«NIHF har i dag bestemt seg for å avlyse resten av kampene sesongen 19/20. Kampene avlyses med umiddelbar virkning. Dette er en konklusjon som er tatt med bakgrunn i dagens situasjon med smittefare av koronaviruset, hvor NIHF ønsker å sette de helsemessige hensynene foran gjennomføring av aktivitet. I denne uoversiktlige og utfordrende situasjonen ønsker vi heller ikke å utsette våre aktive og foresatte for dilemmaet om å gjennomføre kampaktivitet der hvor reiseaktivitet og nærkontakt må påregnes.

Vi mener videre at det er stor mulighet for at det kommer flere kommunale restriksjoner som vil påvirke muligheten for å gjennomføre aktivitet.

Treningsaktivitet lokalt er det lokale myndigheter som må avgjøre om er gjennomførbart.»

Les også

Få oversikt: Disse idrettsarrangementene rammes av koronaviruset i Norge

– Skuffende og trist

Mandag hadde partene i Hockey-Norge et møte. Der ble det besluttet å utsette NM-sluttspillet. Men bare to dager senere kom beskjeden de fleste ventet på og samtidig fryktet.

– Det er utrolig trist. Det er trist for alle lag, ikke bare for oss i Oilers, sier Tommy Kristiansen til Aftenbladet.

– Det kommer til å bli stygt økonomisk for alle lag. Det ser ikke bra ut, sier Oilers-profilen.

Med den smittefaren som er nå, utviklingen går fortsatt feil vei og idrettsarrangementer verden over avlyses, var det ingen vei utenom avlysning. Kristiansen forstår forbundet.

– Ja, det gjør jeg. Det var nok det eneste riktige å avlyse. I en slik situasjon er kanskje ikke ishockey det viktigste, tross alt. Jeg forstår avgjørelsen, men likevel er det skuffende.

Nå vet han ikke helt hva som skjer.

Tommy Kristiansen og Mathias Trettenes kan legge skøytene på hyllen resten av sesongen.

– Hva skjer nå?

– Vi fikk akkurat vite dette, så hva skjer nå? Det er godt spørsmål. Jeg vet ingenting. Vi skal nok ha et møte med klubben senere. Men det blir rart. Det eneste som er sikkert er at sesongen er over. Og jeg er ganske sikker på at hockey-VM i mai også blir avlyst, så skøytene kan nok legges på hyllen for resten av denne sesongen.

Oilers har et kanongodt lag denne sesongen. Etter to sesonger uten pokal og gull, tok Oilers tilbake hockeytronen i Norge. Akkurat det svir for Kristiansen.

– Vi hadde et veldig bra lag og jeg var ganske sikker på at vi kom til å vinne NM-gull, så det er klart det er surt at det ikke blir noe av. Det føles som vi har kastet bort ti måneder. Vi har spilt og forberedt oss så lenge for å være klare til det som skulle skje nå, så er det over.

Les også

Oilers satte ny poengrekord i dramatisk seier

– Kan ikke synes synd på deg selv

Dennis Sveum følger opp:

– Det er nesten litt vanskelig å sette ord på dette. Det kom så brått og det kom like brått på oss som på alle andre. Det blir nok noen dager med hektisk møtevirksomhet for klubben, sier Oilers-veteranen.

– Hvilken følelse sitter du med nå?

– Jeg sitter med en følelse av tomhet. Det er dette vi hadde gledet oss til. Hele den siste måneden var det dette vi hadde i bakhodet og vi hadde en veldig god følelse for det som skulle skje nå. I stedet blir alt avlyst. Men dette er mye større enn oss, sier Sveum.

Dennis Sveum støtter forbundets avgjørelse.

Han peker på det åpenbare: Dette er et problem og en utfordring for hele verden. Da må det tas grep.

– Det går ikke an å klage på at sesongen avlyses som følge av viruset. Du kan heller ikke synes synd på deg selv. Dette er et problem som berører hele verden, ikke bare oss i Stavanger. Men det er kjipt. Kjipt og forståelig, sier Sveum.

Han mener forbundet tok rett avgjørelse.

Nå regner han med isen i DNB Arena fjernes og alt som kan gjøres for å spare kostnader blir gjort. Og spillerne har i utgangspunktet ferie.

Nå regner han med isen i DNB Arena fjernes og alt som kan gjøres for å spare kostnader blir gjort. Og spillerne har i utgangspunktet ferie.

Les også

Slik rammes idretten: Viking stenger stadionet i to uker

– Veldig enkel beslutning

Etter flere dager med diskusjoner for ishockeyforbundet - både internt og med idrettsforbundet, helsepersonell, og klubbene, kom de altså frem til avgjørelsen om å avlyse all aktivitet resten av sesongen.

– Dette var en veldig enkel beslutning. Det er totalvurderingen av situasjonen, og eskalering vi har sett de siste dagene som er årsaken. Helse må gå foran aktivitet, sier generalsekretær i ishockeyforbundet, Ottar Eide.

– Hvor mye har klubbene hatt å si?

– Uansett ville det ikke vært forsvarlig å fullføre sesongen, så vi hadde nok bestemt det uansett. Det kom ikke overraskende på klubbene, og det er tilfredsstillende at klubbene stiller seg bak dette.

– Hvilke økonomiske konsekvenser får dette for klubbene?

– Det blir selvfølgelig noen utfordringer, som vil være forskjellige fra klubb til klubb. Det kommer til å bety mye for norsk idrett, og mange under toppnivå blir også berørt. Det kan bli en tung belastning for mange idrettslag, men vi kan ikke presse gjennom aktivitet.

– Har dere mulighet til å hjelpe klubber i økonomisk knipe?

– Nei, vi taper også penger på det her. Vi håper sentrale myndigheter kommer med en løsning angående kultur og idrett. De har hjulpet mange før, og dette er også en næring. Det er en spesiell situasjon, og staten må komme opp med noe idretten får ta del i.

I utgangspunktet får vinneren av sluttspillet plass i neste sesongs Champions Hockey League. Nå går Norges plass i turneringen til Oilers.

– Gjør fryktelig vondt

Leder i supportergruppen Rouchnecks, Geir Svendsrud, er naturlig nok skuffet over at sesongen brått tok slutt.

– Det gjør fryktelig vondt, men det er det riktige og fornuftige å gjøre, sier han.

– Vi skal fortsette å støtte lojalt opp om laget, og ønsker bare å takke for en fantastisk sesong.

Rouchnecks skal fortløpende vurdere om egne arrangementer kan gjennomføres, blant annet årsmøtet og sommerfest. Nå starter arbeidet frem mot neste sesong.

– Mest sannsynlig blir borteturer til CHL det neste for oss sportslig. Det hadde vært kult å få til, sier Svendsrud.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers
  3. Eliteserien (hockey)
  4. Get Ligaen