Sport

Sverre Lunde Pedersen vant VM-sølv. Nå takker han Håvard Bøkko.

– Han har betydd ekstremt mye.

Mens Sverre Lunde Pedersen gjorde siste forberedelser til sin 1500 meter, fikk Håvard Bøkko stående ovasjoner for en suksessrik karriere. – Det ble en spesiell dag med mye følelser, sier Pedersen.
  • Joar Offerdal Vatlestad

HAMAR: Mens Sverre Lunde Pedersen gjorde seg klar for 1500 meter på VMs siste dag, takket Håvard Bøkko av foran publikummet i Vikingskipet.

– Jeg fikk gåsehud da han gikk den siste langsiden. Det skal jeg innrømme, men jeg var raskt tilbake i boblen. Det ble en spesiell dag med mye følelser, men han fikk et verdig punktum, sier Pedersen.

Pedersen tok VM-sølv i allround bak Patrick Roest. For Bøkko stoppet mesterskapet etter 1500-meteren, men han fikk til gjengjeld stående applaus fra både norske og utenlandske skøytefans.

  • Lest denne? Pedersen hadde tre allround-sølv fra før. Det fjerde skildrer han som «ekstremt viktig».
Sverre Lunde Pedersen fikk det tungt på den avsluttende 10.000-meteren i VM, men klarte å holde japanske Seitaro Ichinohe bak seg med 66 hundredeler. Patrick Roest vant suverent.

– Et forbilde

16 år etter at Bøkko ble en del av landslaget, er det nå slutt. Før mesterskapet på hjemmebane annonserte Bøkko at han legger opp.

En bærebjelke på landslaget takket for seg på hjemmebane, og han kommer til å bli savnet, sier Pedersen.

– Han har betydd ekstremt mye. Jeg husker mine første år etter juniortiden var over. Han var i verdenstoppen og jeg lå mye bak ham og lærte av ham. Han har vært et forbilde, sier Pedersen, og legger til:

– Jeg har mye å takke ham for at jeg er blitt så god som jeg er. Vi kommer til å savne ham stort som løper og god kamerat.

Håvard Bøkko ble hyllet etter VM i Vikingskipet. Nå legger skøyteløperen opp.

Mange dager sammen

Allroundlandslaget reiser over 200 dager sammen i året.

– Vi trener sammen som et lag hver eneste dag. Da får man et sterkt bånd. Håvard er én av dem jeg har delt flest netter med og er blitt best kamerat med. Det er litt spesielt når han gir seg etter en lang karriere, sier Pedersen.

Nå er det Pedersen som er blant de eldste og mest erfarne på landslaget.

– Vi har flere, og det er en ny generasjon på vei opp. Jeg ser frem til å fortsette og bidra til at norsk skøytesport får flere gode og nye stjerner, sier Pedersen.

Lærte mye

Da Bøkko ble tatt opp på landslaget, hadde han løpere som Øystein Grødum, Eskil Ervik, Lasse Sætre og Petter Andersen rundt seg.

– Jeg var 17 år og ble kastet litt i det. Jeg lærte veldig mye av dem, sier Bøkko.

Skøyteveteranen er tydelig på at en god treningsgruppe er viktig. Det samme er forbilder.

– Det er lettere å ta steg når man trener sammen med folk som er eldre og bedre enn man selv er, sier Bøkko.

Skøyteløperen fra Hol er trygg på at laget han forlater, er et godt et.

– Det er et ganske ungt lag, selv om Sverre og «Lorry» (Håvard Lorentzen) snart er tretti. Det er flere som kommer under, blant annet har vi en juniorverdensmester på 1000 meter, sier Bøkko.

Hallgeir Engebråten (20) (fra v.), Håvard Bøkko (33) og Sverre Lunde Pedersen (27) utgjorde det norske laget i helgens allround-VM i Vikingskipet.

– Kan ta den rollen

Landslagssjef Bjarne Rykkje sier at Bøkko har betydd mye veldig mye for laget.

– Han er bra for laget, atmosfæren i gruppen og en god treningskamerat for alle, sier Rykkje.

Nå er det andre på laget som må stå opp.

– Det blir en ny periode hvor andre er eldst og mest erfarne, og Sverre er helt klart en som kan ta den rollen, sier Rykkje.

– Vi har flere utøvere som har høyt nivå på trening. I tillegg har vi flere talenter som vi kan se veldig frem til, sier landslagssjefen.

– Jobb å gjøre

Pedersens sølv i Vikingskipet førte ham opp i fem allroundmedaljer i VM, det samme som Bøkko. Pedersen har muligheten til å ta flere, men på én medaljeoversikt leder Bøkko klart.

– Han har vel fortsatt flere totalt, så jeg har en jobb å gjøre for å gå forbi. I NM er han suveren, sier Pedersen og ler.

Les også

  1. Brann-treneren trekker frem fire talenter. Dette mener han skal til for at de tar steget.

  2. På kunstgresset i kjelleren har Cille (14) lekt med lærkulen i timevis. Det er viktig, viser norsk talentforskning.

  3. Fana fornyet eliteseriekontrakten etter timålsseier: – Det betyr alt

  4. Fana-utøver vant prestisjetungt World Cup-gull: – Det er rørende

Les mer om

  1. Skøyter
  2. Sverre Lunde Pedersen
  3. Håvard Bøkko