Sport

Kristoffersens dilemma: – Det kan hende jeg gjør det

Han er kanskje verdens beste i slalåm og storslalåm. Nå tar han på seg fartsdressen igjen. Han vil så gjerne vinne verdenscupen sammenlagt i første sesong uten umulige Marcel Hirscher på start.

Henrik Kristoffersen jakter sammenlagtseier i verdenscupen denne sesongen.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

REITERALM: – Når skal du kjøre utfor?

– Aldri. Kommer ikke til å skje.

Han skottet opp på TV-skjermene i restauranten like ved gondolheisen i det som er blitt hans hjemmebakke i Østerrike, Reiteralm med sine to bråbratte heng. På TV viste de utfortrening fra Kitzbühel mens Henrik Kristoffersen forsøkte å få i seg en wienerschnitzel etter formiddagens treningsøkt i bratthenget.

Han er kanskje verdens beste alpinist når det er kort mellom portene, og han vil så gjerne vinne verdenscupen. Den store krystallkulen som suveren Marcel Hirscher har nektet ham i flere sesonger.

Les også

Kilde dummet seg ut og tok ledelsen i verdenscupen

Lunsjmøte

Aftenposten og NRK møtte ham på Mühlstodl Restaurant midt i lunsjen. Med seg til bords hadde han hele det som er Team Kristoffersen. Servicemenn fra Rossignol, trenere og ikke minst manager, rådgiver og altmuligmann, pappa Lars Kristoffersen.

Når all tvil om kjøring av utfor er avklart og vel så det, så er oppfølgerspørsmålet klart. Han har før kjørt super G, fartsøvelsen med nest høyest snittfart. Det kan være gode poeng å hente i øvelser.

Poeng som skal sørge for at den store krystallkulen skal hentes hjem til leiligheten i Salzburg. Men han har bare kjørt ett verdenscuprenn tidligere i fartsøvelsen.

– Når skal du kjøre super G neste gang?

– Det gjenstår å se. Hinterstoder i slutten av februar kanskje. Akkurat nå er planen å kjøre kombinasjonen i Hinterstoder. Deretter ser vi hvordan det går, og så kan det hende jeg kjører super G.

– Er du overrasket over at du denne sesongen har fått så mange nye rivaler helt i toppen?

– Jeg er vel den eneste som er oppe på pallen i både slalåm og storslalåm. Det er så mange engrensløpere nå. De satser bare på slalåm. Det er den største forskjellen fra tidligere. Det er meg, Clement Noel og Daniel Yule som vinner slalåm. Jeg hadde slått Alexis Pinturault i Val d’Isere, dersom jeg ikke hadde gjort en stor feil. Han henger ikke med i begge grener. Han henger ikke med på samme måte som Hirscher gjorde det eller jeg gjør det.

Les også

Jansrud roser lagkameraten etter viktig beskjed: – Akkurat det jeg trengte å høre

Vinneren Henrik Kristoffersen. Han har vunnet 20 verdenscuprenn, men har aldri vunnet verdenscupen sammenlagt. Det har han tenkt å gjøre noe med denne sesongen.

– Det var snakk om dårlig såkalt setup i Adelboden. Har du slitt med å finne frem til riktig utstyr?

– Nei, det var bare i Adelboden. Snøen var helt spesiell. Det tror jeg bare var spesielt. Jeg har hatt godt setup i alle renn. Jeg vet ikke hva som skjedde i Zagreb. (19.-plass – journ.anm.)

– Prøver du nytt setup (uststyrskombinasjoner) i renn?

– Nei, aldri. Alle setup som vi bruker er prøvd på forhånd. Noen ganger er det litt vanskelig å finne de riktige kombinasjonen av elementene. Du kan kjøre ditt livs slalåmomgang, men bli nummer fem fordi du har feil setup. Du kan ha et utrolig bra setup og kjører bare helt greit, men er likevel helt der oppe.

– Du har hatt som mål å gå opp i vekt, få mer muskler. Har du lykkes?

– Nei. Jeg går ned i løpet av vinteren. Det er mye reising, og så sliter jeg med å spise på renndager. Det tærer på. Magen fikser det ikke. Du er jo spent og nervøs og jeg er jo fokusert, men ikke overnervøs. Kroppen sliter med å takle stresset. Da sliter jeg med å få i meg mat. Tonje (samboeren – journ.anm.) driver og lager kake med masse proteiner og karbohydrater som jeg skal spise mellom omganger. 

– Du skulle gjerne hatt de fem-seks kiloene?

– Jeg hadde ikke sagt nei takk. Men samtidig får du ikke trent nok styrke i løpet av vinteren. Da mister du noe muskelmasse. Det er helt naturlig. Det gjør de fleste. Det gjorde Hirscher. Jobben må gjøres om sommeren og holde på vekten så lenge som mulig inn i sesongen.

– Klarer du å vinne verdenscupen sammenlagt uten å kjøre super G?

– Ja. Hvis du kjører fort nok i de rennene du kjører. Hirscher gjorde det. Det å være en eller to i alle renn tjener du mye på.

– Er du overrasket over at Kilde er den som er nærmest deg sammenlagt?

– Nei ikke i det hele tatt. Han har gjort det veldig bra i storslalåm. Det har nok mye med at han har skiftet skimerke. Han har også kjørt fire-fem renn mer enn meg.

– Du har hatt dine konflikter med forbundet. Har du det bra nå?

– Jeg trives veldig bra om dagen. Men jeg holder ikke på med dette for å være på guttetur. Det er jobben min. Det er greit at man skal trives og ha det gøy på jobb, men til syvende og sist handler det om å prestere. Da må man ha fokus.

Les også

Kristoffersen slått igjen, men ble ny verdenscupleder

– Så konfliktene er et tilbakelagt stadium?

– Det funker bra nå. Det er selvfølgelig diskusjoner om ting. Dersom det ikke er diskusjoner, så går ikke ting fremover. Det er under diskusjoner og kamper at noe flytter seg fremover. Hvis alt er flott og fint hele tiden, så kommer vi ikke opp på det nivået det bør være. Sånn er det også i vårt team også. Det er krangling innimellom. Slik må det være. Det er viktig.

– Hvor lang blir karrieren?

– Jeg tenker jo ikke mye på det. Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 40, eller 37 som Aksel gjorde. Jeg tipper at etter OL i 2026 eller VM i 2027 er det slutt. Etter det VM blir jeg 33. Da tipper jeg at det holder. Jeg kjørte mitt førte verdenscuprenn som 17-åring. Det blir jo en lang karriere uansett.

Men først skal han fort ned bakken i Kitzbühel for å ta tilbake ledelsen i verdenscupen.

Les mer om

  1. Vintersport
  2. Alpint
  3. Rossignol
  4. Henrik Kristoffersen