Se landslagsspillerens fantastiske puckkontroll

— Det er lenge siden jeg gjorde dette sist, men den satt fortsatt, forklarte Mathias Nørstebø.

Mathias Nørstebø har brukt mange timer på gutterommet til å øve på puckkontroll.

Moskva (Aftenposten): Det var ishockeyforbundet selv som filmet trikseshowet til 20-åringen og la det ut på Twitter. Det ble en umiddelbar suksess.

— Massøren vår Jon Aase sto og trikset litt i garderoben, så jeg følte at jeg måtte prøve å toppe det, sa en smilende Nørstebø etter morgentreningen tirsdag. Senere på kvelden venter mer alvor i en svært viktig kamp mot Kasakhstan.

Les også

Norges neste VM-motstander har kjøpt to kanadiere og en amerikaner for å beholde plassen

Overrasket og imponert

— Jeg ble litt overrasket da jeg så det. Jeg er ikke i nærheten av det i hvert fall, sa Jonas Holøs som spiller i backpar med Nørstebø.

— Det er noe man legger ned tid på når man er ung, men han må ha øvd mye. Jeg tør påstå at han er best på laget i akkurat det, la Holøs til.

Les også

Keeper i kveld? Helt sikkert Lars!

— Jeg har øvd mye på dette på gutterommet i Trondheim. Det er lenge siden sist, men det satt fortsatt, sa Nørstebø.

Også landslagstrener Roy Johansen fikk med jeg trønderens oppvisning:

— Jeg sto i garderoben og så det. Jeg ble imponert. Man må ha myke håndledd, ballfølelse og det vi kaller ”känsla”, mente treneren.

- Og så må man vel øve?

— Det må man. Det er så enkelt at det man øver på, blir man god på. Det har egentlig ikke så mye med ishockey å gjøre, så jeg vet ikke helt hvorfor jeg har trent på det, påpekte Nørstebø.

- Vi har jo sett såkalte Zorro-mål bli scoret både i VM og i den hjemlige liagen. Har du prøvd?

Se finske Mikael Granlund score et Zorro-mål mot Russland i semifinalen i VM 2011 (NB! Ekstern link).

— Det er vanskelig å få brukt det i kamp, tror jeg. De beste kanskje klarer det. Jeg har ikke prøvd.

- Jonas Holøs mener du har den beste kølleteknikken på laget?

— Kanskje på akkurat det der, men på isen er det flere som er bedre enn meg.

Mye skadet

Nørstebø har vært mye skadet denne sesongen, og egentlig er det en perfekt måte å holde kølleteknikken ved like når man er skadet. Men 20-åringen har hatt et brudd i kragebeinet, og da har slik trening vært vanskelig.

Trønderen, som til daglig spiller i den svenske Elitserie-klubben Brynäs fikk en pangdebut som VM-spiller i fjor. Han scoret to ganger i 3-2-seieren over selveste Tsjekkia. Han mener årets norske lag holder like høyt nivå som i fjor.

— Vi har spilt bra. Det var surt at vi ikke fikk full pott mot Sveits og at vi ikke scoret mot Danmark, men selve spillet har vært bra. Nå har vi en nøkkelkamp mot Kasakhstan foran oss. Tar vi poeng der så finnes det store muligheter videre.

- Hva bli nøkkelpunktene for dere i den kampen?

— De har mange store og sterke spillere. Men spiller vi vårt spill og flytter pucken, så tror jeg ikke de henger med.

Vraker Johannessen?

Trener Roy Johansen vil ikke ut med laget før han må, ca. to timer før kampstart kl. 19.15 (norsk tid). Men utifra morgentreningen kunne det tyde på at Dennis Sveum kommer inn på Stavanger-kollega Johannes Johannessens plass i backpar med Ole-Kristian Tollefsen.

-Det går selvsagt an å lese noe ut av treningene, men vi følger regelen om at laget kommer når det skal, forklarte Johansen.

Et særdeles viktig moment i det norske spillet vil være disiplin med tanke på å ta utvisninger. Kasakhstan har vært særdeles effektive i overtallsspillet med en uttelling på 66,67 prosent så langt. Mot Russland scoret de tre ganger i power play.

— Det blir selvsagt også viktig. De har to giftige rekker vi må se opp for. Keeperen deres ser uryddig ut, men han stopper mange pucker. Da det ble klart at vi skulle møte dem i VM, skjønte jeg et dette kom til å bli en vanskelig gruppe, sa landslagstreneren.

Ifølge statistikken til Norges Ishockeyforbund har Norge bare møtt Kasakhstan tre ganger tidligere i offisielle kamper og faktisk aldri i et VM:

06.02.97 Norge - Kasakhstan 3-3 OL-KVAL

09.11.97 Norge - Kasakhstan 2-4 VM-KVAL

05.02.09 Norge – Kasakhstan 2-1 OL-KVAL

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages: