Ildsjel-kandidat holder liv i alpinmiljøet i Kristiansand

Uten Morten Ryens vanvittige ståpå-vilje hadde snøfattige Kristiansand neppe hatt en slalåmbakke å slå i bordet med.

Når kulda kommer, er Morten Ryen i sitt ess. Her spyr snøkanonen i Tveit Skisenter ut det hvite gullet under oppsyn av bakkens nøkkelmann nummer én.

KRISTIANSAND: – Når vi har fått åpnet bakken, og jeg ser at ungene har det gøy og koser seg i bakken, ja da er det mer enn god nok betaling for meg, sier Morten Ryen.

Han er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildjsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør lørdag 4. november. Du kan lese både om Folkets Ildsjel, og hvordan du stemmer på en av de fem kandidatene i bunnen av saken.

Les også

Ildsjelkandidat har laget 27 turløyper i kommunen sin

Nominasjonen fra Tveit Idrettslag er først og fremst et resultat av den enorme innsatsen han har lagt ned gjennom 30 år for at bygda, og Kristiansand, fortsatt skal ha en slalåmbakke å renne i.

Måtte gi opp i fjor

Mens Storheia er lagt ned for lengst, har skibakken på Tveit holdt åpent hvert eneste år i en årrekke, bortsett fra sist vinter da kulda slapp taket like før bakken var klar.

– I fjor produserte vi døgnet rundt, inntil mildværet kom. Det er slikt som skjer. Da var det bare til å riste av seg skuffelsen. Vi som lager snø er en egen rase. Hver gang det kommer kuldegrader, gyver vi løs med snøkanonen mens andre i bygda forteller at de jubler, for da vet de at mildværet er rett rundt hjørnet, humrer Ryen.

Han har fire barn, men yngstemann er 15 år, og ingen av dem er lenger flittige brukere av bakken. Likevel er det ingen alternativ å legge ned det omfattende dugnadsarbeidet.

Les også

Ildsjel-kandidat får kristiansanderne ut på tur

– Trives med å hjelpe andre

– For meg er det helt naturlig å fortsette. Men vi som er i dugnadsgjengen holder på å lære opp yngre krefter som kan ta over når vi ikke orker lenger. Jeg har imidlertid ingen planer om å slutte ennå. Jeg har vokst opp med at det er viktig å jobbe dugnad, og jeg trives med å hjelpe andre. Noe av det beste med jobben er alle menneskene du ikke ellers treffer, men som dukker opp i bakken når snøen er der, sier 51-åringen, som også har 19 år bak seg som leder i speideren, og som fortsatt har flere ansvarsfulle oppdrag i Tveit Frikirke.

Ved siden av å være en nøkkelmann i snøproduksjonen - noe som i seg selv krever en del nattarbeid - har han også lært seg hvordan han skal drifte skitrekket og reparere det når noe går galt.

– Det hender at jeg tilbringer en hel natt i bakken, særlig når det går noe galt med skitrekket. Da skrur jeg til det er i orden, sier forskalingssnekkeren i Kaspar Strømme AS.

Les også

Arild gjør den usynlige jobben i turløypene: – Mange tar det som en selvfølge

Nøkkelmann i utforsykling

På bygda i Tveit har han slått seg opp som mannen som holder liv i skibakken.

– Kona mi jobber på Prix, og når kuldegradene kommer spør kundene om jeg har flyttet opp i bakken. Og spørsmålene er betimelige. Det er ikke mye hun ser til meg da. Jeg er heldig som har ei så tålmodig kone, sier Ryen.

Men det er ikke bare om vinteren at han har hendene fulle. Etter at Kristiansand Sykkelpark så dagens lys i Tveit, har Ryen også blitt involvert i jobben med å tilrettelegge for utforsykling-miljøet.

– Kristiansand Sykkelpark hadde aldri blitt noe av uten velviljen fra Tveit IL og Morten. Han stiller alltid opp og kjører trekket når det måtte være. Det hadde ikke vært noe sykkeltilbud i bakken hvis ikke det var for han, sier Øyvind Østvedt, leder av utforgruppa i Kristiansand Cykleklubb.

Les også

Han har bygget opp volleyballklubben i Søgne: - Olav er en bauta

Slik stemmer du

Du stemme på din favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. F eks «ILDSJEL B», hvis du stemmer på Morten Ryen. Kun én stemme teller per mobiltelefon

«ILDSJEL A»: Arne Hallvard Holte

«ILDSJEL B»: Morten Ryen

«ILDSJEL C»: Olav Eieland

«ILDSJEL D»: Arild Vehus

«ILDSJEL E»: Rune Eikeland

Avstemningen varer fram til mandag 30. oktober klokka 09.00

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Aquarama lørdag 4. november.

.