Sport

Konkurrenten ville hedre britenes yndling. I stedet fikk han BBCs TV-seere mot seg

Langdistanseløperen Paul Chelimo ble kraftig kritisert etter sin imitasjon av Mo Farahs signaturhilsen.

Paul Chelimo (midten) omfavnet Mo Farah etter lørdagens 5000-meter.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Alles øyne var rettet mot britenes egen Mo Farah da han lørdag skulle avslutte banekarrièren med VM-gull på 5000-meteren i London.

Men akkurat som med Usain Bolt, gikk ikke ting helt etter planen. Etiopiske Muktar Edris var sterkest og vant finalen foran Farah på annenplass.

Men mye av oppmerksomheten etter finalen er blitt rettet mot Paul Chelimos hilsen til TV-kameraene før start.

Amerikaneren gjorde først pistolbevegelser med hendene. Deretter imiterte han Farahs «mobot», hilsenen Farah har hatt for vane å gjøre etter hvert løp. Deretter trakk han hånden over strupen.

Les også

Farah nede for telling – avsluttet med VM-sølv på hjemmebane

– Langt fra stilig

Flere som så opptrinnet reagerte sterkt på sosiale medier som Twitter. Flere av brukerne skjelte ut Chelimo på det groveste. Andre var mildere, men fortsatt kritiske.

– Vi vet at du vil slå Mo Farah, men denne gesten er langt fra stilig, Paul Chelimo, skrev den profilerte britiske journalisten Jon Holmes på Twitter.

Slik pleier det å se ut når Mo Farah gjør sin mobot-hilsen.

Flere ytret sitt håp om at Farah skulle knuse Chelimo, eller at Chelimo selv skulle svikte.

@Mo_Farah @usainbolt Chelimo (US) just did what looked to be a cut throat gesture at the 5000m start line. If he fe … https://t.co/h5bvELCLZ6

Deres ønsker ble i hvert fall delvis oppfylt da Farah så vidt klarte å knipe annenplassen i spurten mot Chelimo.

Forsvarer hilsenen og hyller Farah

Britiske BBC konfronterte 26 år gamle Chelimo etter løpet.

– Meningen bak var «Mo skal ha det vanskelig. Vi må sørge for at han overvinnes», sa amerikaneren til BBC.

Chelimo tok sølv da Farah vant 5000-meterfinalen under Rio-OL i fjor. Ifølge BBC beskrev han seg som «langdistanseløpingens fremtid» etter lørdagens løp.

– Jeg ville virkelig slå Mo, men jeg hadde ikke nok i meg og en medalje er nok. Han er flott fyr. Jeg har jobbet hardt for å vinne over han i mange år og det får en til å jobbe veldig hardt. Det forteller at Mo er en virkelig sterk fyr, sa Chelimo.

– De respekterer meg

Gullvinneren på 5000-meteren, Muktar Edris, gjorde også sin versjon av «moboten» da han krysset mållinjen først. Enkelte spekulerte i om det var for å håne Farah, noe både Edris og Farah selv avkreftet.

– Disse gutta respekterer meg og grunnen til at han gjorde det var at han respekterer det jeg har gjort for sporten, sa Farah.

– Mo har mange seiere, men nå har jeg en. Derfor gjorde jeg «moboten». Jeg er den nye mesteren. Jeg gjorde det av respekt for han, sa 23 år gamle Edris.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Friidretts-VM