Kristoffersens far sto fast på at forbundet var positive til Red Bull-avtale

Henriks far og manager, Lars Kristoffersen, vitnet i sønnens rettssak.

Henrik og Lars Kristoffersen i Oslo tingrett torsdag.
  • Anders Møllersen

OSLO TINGRETT: Lars Kristoffersen var tredjemann i vitneboksen torsdag. Et av hovedspørsmålene i saken mellom sønnen og Norges Skiforbund, er om Norges Skiforbund faktisk bruker pengene de tjener på markedsavtalene sine på klubbnivå og i breddeidretten.

Dette var Kristoffersen klart uenig i.

– Jeg har bakgrunn som alpinist selv. Jeg har vært foreldretrener i Rælingen. Jeg har vært styremedlem i Rælingen, og vært styremedlem i Akershus skikrets. Jeg mener selv at jeg har brukbar innsikt i hvordan ting fungerer i klubber og kretser, innledet faren og manageren.

– For meg er den norske idrettsmodellen det som skjer i norske klubber hver dag, hele året. Den er helt klart tuftet på to ting, det er foreldre og ildsjeler. Det er de som får hjulene som til å gå rundt. Det er klubbene som er det viktigste. De er drevet av foreldre og ildsjeler, fortsatte han.

Lars Kristoffersen i vitneboksen.

Beskrev Rælingen-hjelp

På starten av dagen sa generalsekretær i forbundet, Ingvild Bretten Berg, at mye av skiforbundets midler blir fordelt til klubbene gjennom anleggs- og utstyrsstøtte.

– Rælingen har fått mye hjelp til anleggsutvikling i Marikollen. Blant annet fikk klubben 700.000 kroner til snøproduksjon i 2007. Jeg går ut fra at Henrik har hatt nytte av denne snøen, sa generalsekretær Berg i sin forklaring.

– Det høres nesten ut på Berg at de har bygget bakken og ordnet alt av snøproduksjon, men 700.000 kroner i løpet av 52 år utgjør ikke den store biten. Den store biten og utviklingen av anlegget er det foreldre og ildsjeler som har stått for. Jeg tror ikke Marikollen er noe unikt, svarte Lars Kristoffersen.

Lars Kristoffersen sto også fast på at Norges Skiforbund i 2016 var positive til at sønnen Henrik kunne inngå en sponsoravtale med Red Bull.

– At ingen noen gang har vært positive til å få til en avtale (med Red Bull), er vanskelig å forstå, sa Kristoffersen.

Dro på Red Bull-møte

Kristoffersen fortalte om hvordan han i mars 2016 avtalte et møte med Red Bull i Innsbruck for å forhandle en avtale etter det han mener var positive signaler fra skiforbundet.

– Elling Breivik (daværende leder i alpinkomiteen) ringte og sa at «dette løser seg», forklarte Kristoffersen i retten.

Breivik har sagt til NRK at han ikke kjenner seg igjen i dette.

Kristoffersen inntok vitneboksen etter sponsorsjef i Telenor, Petter Svendsen, som var hentet inn som vitne for Kristoffersens side.

Hovedspørsmålet til Svendsen var hvordan Telenor ville stille seg til en løsning hvor Henrik Kristoffersen hadde Red Bull på hjelmen, i stedet for Telenor.

– Når vi er i en avtaleperiode, så ønsker ikke vi at deler av det vi har kjøpt skal trekkes ut, men hvis skiforbundet ønsket, og Kristoffersen ønsket, så måtte en avtale bli reforhandlet, sa han.

Godtok løsning

Det var derfor de også godtok et avtaleutkast hvor Kristoffersen fikk Red Bull på hjelmen. Den avtalen ble senere nektet av skistyret i forbundet.

– Den ble reforhandlet og vi forholdt oss til det produktet som ble tilbudt oss.

Petter Svendsen, sponsorsjef i Telenor.
Les også

Kristoffersen trakk frem episode under lagmiddag: – Da ble det stille rundt bordet

Grunnen til at Kristoffersens advokat, Odd Stemsrud, spurte, var fordi Stein Opsal, tidligere generalsekretær, sa at Telenor ikke var positive til at Kristoffersen skulle få en egen avtale da Opsal vitnet under forføyningssaken i 2016. Opsal vitnet også torsdag, og endret ikke sin forklaring.

– Det får stå for Opsals regning, sa han.

– Hvis Skiforbundet vil, og Kristoffersen vil, så er vi i en umulig situasjon. Da skal ikke vi stå i veien for det, fortsatte han.

Les også

Kristoffersen nådeløs mot skiforbundet: – De har skummet fløten

Ingvild Bretten Berg, generalsekretær i Norges Skiforbund.

Berg var først ut

Ingvild Bretten Berg, generalsekretær i Norges Skiforbund, var førstemann i vitneboksen på dag tre av rettssaken.

Bergs hovedoppgave i vitneboksen var for å illustrere hvem i forbundet som hadde arbeidsoppgaver som kommer bredden til gode. Berg brukte en powerpoint-presentasjon under sin partsforklaring.

Henrik Kristoffersens advokat Odd Stemsrud sa i sitt innledningsforedrag tirsdag at forbundets administrasjon brukte 42 millioner til styre og administrasjon. Det var ikke Berg enig i.

– Det er feil. Vi bruker dette til alle disse aktivitetene som går ut til klubbene, sa hun, mens hun pekte på at et lysbilde hvor også blant annet marked, anlegg og krets var representert.

Berg ble også grillet av advokat Stemsrud om hvorfor forbundet først foreslo å ha rettssaken midt i sesongen.

– Det har jeg ingen kommentar til, sa Berg.