Sport

En gullgrossist og en næringslivstopp: Disse to kjempet om toppjobben i norsk idrett

På halvannen måned har idretten funnet sin nye generalsekretær. Til slutt sto kampen mellom tidligere næringslivsleder Karen Kvalevåg (51) og tidligere gullgrossist Else-Marthe Sørlie Lybekk (38).

Else-Marthe Sørlie Lybekk (t.v.) og Karen Kvalvåg var de to finalistene til jobben som generalsekretær i NIF.
  • Halvor Ekeland
  • Mette Bugge
    Journalist

ULLEVAAL STADION: Kontrastene er store for Karen Kvalevåg og Else-Marthe Sørlie Lybekk. Torsdag var det Karen Kvalevåg som ble presentert som den nye generalsekretæren i Norges idrettsforbund (NIF).

Les også

Hun blir ny generalsekretær i Norges Idrettsforbund

For selv om Lybekk har jobbet i Olympiatoppen i mange år, var det Kvalevåg, som selv sier hun ikke har dybdekunnskap om idretten, som fikk jobben som Norges øverste idrettsleder.

– Jeg er skuffet. Dersom jeg ikke hadde vært skuffet, ville det vært det samme som at jobben ikke hadde betydd noe, sier tidligere håndballspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Les også

LES OLA BERNHUS: På grasrota stekes det vafler og drives dugnader for å få det til å gå rundt. På toppen flyter pengene.

– Norsk idrett har utfordringer

Aftenposten har fått vite at det til slutt sto mellom dem. Valget falt altså til slutt på Kvalevåg, som starter i jobben 1. oktober.

Det er ingen tvil om at hun overtar en organisasjon i endring og i hardt vær. Nylig bestemte NIF seg for å legge frem reiseregninger og ha en enda tydeligere åpenhet.

– Idretten har en viktig rolle i oppdragelsen og oppveksten til unge. Jeg tenker at man der i enda større grad har et samfunnsansvar som er utover det å drive med idrett. Det brenner jeg for, sier NIFs nye generalsekretær, Karen Kvalevåg.

Tirsdag fikk norsk presse innsyn i de første bilagene fra OL i Sotsji og Ungdoms-OL på Lillehammer. Der har det blant annet kommet frem at Idrettsstyret ikke har vært informert om middager til over 150.000 kroner. I tillegg har man måttet ta et oppgjør med alkoholkulturen i forbundet. Dette er en del av det Kvalevåg nå skal ta tak i.

– Jeg er veldig glad for den beslutningen som ble tatt om åpenheten. Det er viktig at vi har tillit i det norske folk og tillit blant medlemmene. Jeg er glad for at vi gjorde det. Det var en forutsetning for å bygge videre, sier Kvalevåg til Aftenposten.

Hun er smertelig klar over at hun nå er i en utsatt posisjon.

– Norsk idrett har utfordringer, men mest av alt har man muligheter. Det er vanskelig å si noe om før man står i det. Jeg tror det å jobbe for å være åpen er viktig, forklarer hun.

Les også

Stortingspresidentens festmiddager skapte misnøye: Idrettsstyret fikk ikke vite noe

Lukket søknad

Aftenposten kjenner også til at Lybekk ble oppfordret til å søke på stillingen som ny generalsekretær. Selv om Lybekk kun er 38 år, regnes hun som et godt lederemne i norsk idrett.

– Jeg må jo også si at jeg er stolt over at jeg kom så langt, og var igjen blant de to i finalen, sier hun.

Else-Marthe Sørlie Lybekk (t.v.) tok sitt siste mesterskapsgull under OL i Beijing. Der kom hun også med på All Star-laget.

De to finalistene fikk beskjed tirsdag kveld. Da hadde de vært inne til flere runder med intervjuer. Til slutt måtte de hver for seg svare på spørsmål fra et samlet idrettsstyre.

– Jeg har fått synliggjort hva jeg står for. Når det er sagt, har jeg hele tiden sett på meg selv som en outsider. Jeg er fremdeles ung, ler Else-Marthe Sørlie Lybekk, som har vært åpen om denne prosessen hele tiden.

Derfor var hun heller ikke blant de anonyme i søkerbunken, de som ikke ville ha navnet sitt svart på hvitt.

I den bunken lå navnet til Kvalevåg.

– Jeg var jo i en annen jobb. Jeg hadde ikke lyst til å flagge det som en sak. Jeg er vant med det fra næringslivet at man ikke har åpne søknader, forklarer Kvalevåg.

Skal utlyse en stilling til

Flere har påpekt at Lybekk ikke har nok erfaring som leder. Selv forstår den tidligere landslagskapteinen at dette har vært et tema. Men mangel på ledererfaring var ikke tilfellet for Kvalevåg.

For selv om Kvalevåg kanskje er ukjent for mange, har hun hatt lederjobber i flere store bedrifter. Deriblant finner vi Maxbo og Umoe Restaurants.

– Jeg tror det kan være en fordel å komme utenfra, være litt nøytral på alle punkter. Da jeg valgte å søke meg over i idretten var det et ønske om å lære og å bidra med kompetanseoverføring. Jeg tror at næringsliv, organisasjoner og frivilligheten har mye å lære av hverandre, sier Kvalevåg.

I løpet av kort tid skal også NIF lyse ut en stilling som assisterende generalsekretær. Kvalevåg legger ikke skjul på at det er viktig at hun har folk med god idrettskompetanse rundt seg.

– Jeg har bare innsikt i idretten, jeg har ikke noe dybdekunnskap i idretten.

Les mer om

  1. Idrett
  2. Norges Idrettsforbund (NIF)
  3. Norges Idrettsforbund