Sport

Håndballstjernens viktige rolle: – Hun ser alle

Stine Bredal Oftedal må bruke alle sine ferdigheter som kaptein før kampen mot Tsjekkia i EM mandag kveld.

Stine Bredal Oftedal blir satt stor pris på i laget sitt. Nå skal gjengen løfte seg sammen og vinne mot Tsjekkia.
  • Mette Bugge
    Journalist

BREST: En kaptein har mange roller, som det å stille opp når borgermesteren i Brest kaller. Sammen med debutanten Henny Reistad og landslagstrener Thorir Hergeirsson representerte hun Norge på rådhuset i sentrum søndag formiddag.

Spillere, trenere og ledere fra fire nasjoner møtte opp, og det var 50 mennesker inne på borgermesterens kontor på 40 kvadrat. Kaotisk og sjarmerende på samme tid.

De norske var selvsagt opptatt av å komme seg videre til planlegging og forberedelse til neste og avgjørende EM-kamp. Ett lag vil oppleve bråstopp og må reise hjem. Tre lag i gruppe D drar videre til mellomrunden i Nancy.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Den ferske håndballeksperten topper liste: – Det er stas
Det å skrive seg inn i borgermesterens besøksbok, hørte med til søndagens representasjonsoppgave. Stine Bredal Oftedal signerte.

Viktig rolle

Norge fikk en vond start på grunn av tapet mot Tyskland i åpningskampen. Bredal Oftedal innrømmer at laget ble tatt litt på sengen i starten, av offensive og løpesterke tyskere. De kontret inn ti mål i første omgang.

– Det er jo vi som skal være kontringslaget, sier hun.

Men kapteinen lar seg ikke vippe av pinnen i den videre ferden, og vet dessuten at hun har en viktig rolle med å få alle til å løfte seg. De som følte at de mislyktes, må hun gi trygghet og støtte.

– Stine tar ansvar. Hun ser alle både under og etter kampen, sier 19-åringen Henny Reistad.

Hun forteller at kapteinen bidrar ekstra for å få opp entusiasmen og gløden i laget. Og den kollektive selvtilliten.

– Hun gjør litt hele tiden, sier Reistad.

Hun kan ha temperament også, men utenfor banen er hun vennlig og omsorgsfull.

Står alltid skulder ved skulder

Norske spillere er kjent for å løse problemer sammen.

– De er rågode på det, sier Liv Hemmestad.

Hun er fagansvarlig i idrettscoaching i Olympiatoppen, og jobber tett med trenere, sportssjefer og kapteinsteamet. Bredal Oftedal har Katrine Lunde med seg i sjefsteamet. Sammen skal de være ledestjerner, som går foran, fanger opp problemer, og bidrar til løsninger.

Og Norge har et problem nå. Ikke bare fordi Tsjekkia er blitt bedre enn Tyskland, men enda mer fordi Romania kom med fart, trøkk og gjennombruddskraft.

Hergeirssons jenter må konsentrere seg om én kamp om gangen.

– Lagånd har vært varemerke nummer én. Norge er ikke nødvendigvis det beste laget når det gjelder én til én-kvaliteter sammenlignet med spillere fra andre lag. De er ofte mer tekniske. Men det kollektive har alltid vært Norges ekstreme kraft, sier Hemmestad.

– Hva kommer det av?

– Fordi de har satt det på dagsordenen med Marit Breivik og senere Thorir Hergeirsson. Det handler om hvordan hver enkelt bruke sine sterke individuelle kvaliteter inn i laget for å styrke l det. Dette jobber de med gjennom team i teamet, og de coacher hverandre, sier Hemmestad.

Hun trekker frem at spillerne og trenerne leder gjennom verdier.

– En sentral verdi er lagåndsverdien.

For landslagstrener Thorir Hergeirsson er det godt å ha en god høyre hånd på banen, Stine Bredal Oftedal.

Får nok å bryne seg på

Bredal Oftedal ble valgt til kaptein nettopp fordi hun har omsorg, er en ledertype, gir alt på og utenfor banen, og alltid er i godt humør. Dessuten har hun stor påvirkningskraft.

– Jeg gjør bare mitt beste, sier 27-åringen fra Nittedal.

Hun er optimist, men også realist.

– Vi spilte mot Tsjekkia i innledende runde i siste VM og vant klart. Men vi må passe spesielt godt på Iveta Luzumová (29), som er deres spillemotor og stjernespiller. Hun er vanvittig god, sier Bredal Oftedal om spilleren som nesten alltid er toppscorer, som har 102 landskamper og 428 mål. Hun har vært tysk mester fire ganger med Thüringer HC, der hun har vært proff siden 2013.

Denne spilleren drar også Hergeirsson frem. Han startet søndagen med å se video fra kampen Tsjekkia-Romania, som sistnevnte vant 31–28.

Sjefen er klinkende klar:

– Vi skal finne tilbake til intensiteten, aggressiviteten og dynamikken i forsvarsspillet.

Norge – Tsjekkia spilles mandag kl. 21 og vises på TV3.

Les mer om

  1. Stine Bredal Oftedal
  2. Håndball-EM
  3. Håndball
  4. Henny Reistad