- Kan bli sport<br/>kun for de rike

Landslagstrener Roy Johansen frykter at norsk ishockey vil gå en tung tid i møte.

Landslagssjef Roy Johansen tror norsk ishockey kan gå noen tøffe år i møte. Han mener det er på tide med en ny debatt om statlig finansiering av toppidretten.
  • Mari Waagaard Thomassen

–Med de rammebetingelsene som er i norsk idrett i dag så tror jeg at ishockeyen kommer til å få store problemer, sier landslagstrener Roy Johansen til Aftenposten.

At mange ishockeyklubber har hatt problemer med å få endene til å møtes en stund er ingen hemmelighet. Finanskrise og problemer med å skaffe sponsorer skal ha sin del av skylden, men det er ikke til å komme bort ifra at de som styrer klubbene også må ta sin del av ansvaret. I mange klubber er ledelsen og organisasjonsarbeidet i stor grad basert på frivillighet, og Johansen og flere andre i hockeymiljøet som Aftenposten har snakket med, er bekymret for hvordan dette vil utvikle seg i fremtiden.

–Klubbene blir drevet av frivillige, som ikke alltid har den kompetansen som trengs for å drive en næringsvirksomhet. Alle synes jo at denne frivillighetskulturen er så fantastisk, men man kan ikke alltid forvente like mye profesjonalitet av frivillige, sier Johansen, som også tenker på den sportslige biten.

Nå håper han at det vil komme en ny debatt om den statlige finansieringen av norsk idrett.

–Det der må løses opp på et annet plan. Det er ikke nok med almisser her og der. Jeg er redd for at det i fremtiden vil bli såpass dyrt å drive med hockey og annen idrett at det blir forbeholdt de som har råd til det, sier han.

President i Norges Ishockeyforbund, Ole-Jacob Libæk, er også bekymret for utviklingen.

–Det er mange klubber som er gode sportslig sett, men som ikke har greid å stable på plass en ledelse og organisasjon som er dyktige nok. Det blir som i næringslivet, de som ikke driver forretningen sin bra nok sliter tungt eller faller bort, sier han.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, føler nøye med på hva som foregår i norsk ishockey. Han understreker at han har full tillit til at Norges Ishockeyforbund har kontroll på det som skjer i miljøet.

–På generelt grunnlag kan jeg si at det finnes tolv og et halvt tusen idrettslag i Norge, og dermed et betydelig antall tillitsvalgte og frivillige. Totalt sett har man alltid en kompetanseutfordring. Det dreier seg om å kunne ha mennesker som er dyktige nok i organisasjonen, sier han.

–Mener du at dette er et stort problem i norsk ishockey?

–Dette kan skje i alle idretter. I dette tilfellet er det Furuset som har havnet i en uheldig situasjon. En klubb må alltid gå de rundene med seg selv om de har nok penger til å være med i elitesjiktet.

–Hva synes du om at både Furuset og Stjernen har kuttet lønningene til spillerne sine?

–Det er frivillig å drive med idrett, også toppidrett. Jeg håper da at det ikke er utelukkende pengene som driver toppidrettsutøverne.