Sport

Nå kan spillmonopolet falle

Kulturdepartementet bestiller utredning av lisens for pengespill i Norge.

Svein Harberg (H), leder i kulturkomiteen på Stortinget, har satt i gang en utredning som kan føre til at spillmonopolet i Norge kan bli historie.
  • Roy Ellingsen
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Tirsdag bestilte regjeringen konsekvensutredning for innføring av spill på lisens i Norge. Det betyr at utenlandske spilleselskaper skal kunne opptre på norsk jord, på lisens fra norske myndigheter – og dermed med de skatter og avgifter det måtte medføre.

– Det er flott, for vi bør se på alle muligheter for å få det spillet som allerede foregår inn i regulerte former, sier Svein Harberg (H), leder i kulturkomiteen på Stortinget.

Venter på EØS

Det norske spillemonopolet har vært forsøkt utfordret mange ganger. I 2004 gikk britiske Ladbrokes til sak mot den norske staten, men vant ikke frem. Nå behandler EØS en klage.

Les også

Slår tilbake mot Bjørgen- og Hangeland-kritikken

– Vi avventer behandlingen av den, sier Harberg.– Monopolet har lenge fungert greit og har gjort jobben sin. Men det ble vedtatt i en helt annen tid. Nå er spillmarkedet helt annerledes, sier Kim Rud Petersen, talsmann for spilleselskapet Betsson i Norge.

Kulturkomiteen jobber nå med å innhente informasjon fra andre land. Saken er løst på mange ulike måter i våre naboland.

– Vi i komiteen har møtt folk i Danmark og London. I tillegg skal vi senere til Finland og Sverige, for å se hvordan de har løst det der. Vi har den fordel at vi kan plukke det beste fra ulike løsninger, sier Harberg.

Harberg understreker at saken ikke er behandlet ennå, men at han personlig får mer og mer sans for et lisenssystem.

Hvor mye det spilles uregulert for i Norge i løpet av ett år, vet ingen. Et anslag er åtte til ti milliarder kroner. I dag er spillselskapene som tilbyr nettspill til norske kunder underlagt loven i det landet de opererer fra. Lisenssystem vil gjøre at de må følge norsk lov.

– Endelig

Petersen ønsker utviklingen velkommen.

– Nå tar politikerne på alvor det vi har bedt om lenge, nemlig en dialog. Ved å innføre en lisensordning i Norge får man under kontroll mye av det spillet som nå foregår mot utenlandske selskaper, sier han.

Harberg håper lisenser vil ta knekken på det meste av uoffisiell spilling hos fremmede bookmakere.

– Målet må være å få alt spill opp på bordet. Samtidig må vi ikke bli naive. Det har alltid vært illegal spilling, men vi kan i hvert fall begrense det kraftig. De store selskapene har tydelig signalisert at de ønsker å være i et regulert marked, sier han.

– Betsson kommer helt sikkert til å søke lisens om det åpnes for det i Norge. Det har vel blant andre Unibet også sagt at de vil, sier Petersen.

Skepsis i idretten

Idrettsbevegelsen i Norge har lenge slått ring om Norsk Tipping og spillemidlene.

– Jeg skjønner at idretten verner om de inntektene de har, men nå må vi se hvilke penger som kan komme ut av en lisensordning, sier Harberg.

— Hvor mye kan et selskap som Betsson bidra med til norsk idrett?

Les også

Toppenes viktige oppgjør

– Det er umulig å si før vi vet hvilke spillformer som eventuelt blir godkjent. Det varierer veldig fra land til land hvor mye hvert selskap må betale i skatt for å drive i det landet, sier Petersen.Han forteller om stor pågang fra lag og utøvere som ønsker å opptre med deres logo.

– Vi får daglig spørsmål fra både utøvere og lag som vil bli sponset. Det må vi bare forklare dem at vi ikke har lov til, sier Petersen.

Han tror ikke alle vet hva et selskap som Betsson står for.

– Jeg tror kunnskapen om spill er veldig begrenset i Norge. Det er ingen røvere og banditter som sitter i et mørkt rom og lurer penger fra folk. Det er store og ansvarlige selskaper som er underlagt en streng regulering i de landene de driver, sier Petersen.

Fakta: sportsspill

Norge: Kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har tillatelse til å tilby pengespill på Internett

Danmark: Liberaliserte markedet i 2012. Lisenssystem differensiert mellom helt liberaliserte, delvis liberaliserte og monopoliserte spilltjenester.

Sverige og Finland: Tilbyr ikke lisensordninger for lotteri og pengespill på internett. (likt Norge)

Storbritannia: Har tilbudt lisensordninger for lotteri og pengespill på Internett siden 2007. For å kunne få tillatelse til å tilby lotteri og pengespill på Internett må en del av det tekniske utstyret være plassert i Storbritannia.

Nederland: Delvis åpning for lotteri og pengespill på Internett.

Tyskland: Reguleringen av lotteri og pengespill er i hovedsak lagt til de 16 delstatene. Utover dette styres spillemarkedet av en fellesstatlig avtale.

Belgia: Innførte 1. januar i 2011 en ny lov som åpnet for at det kan gis tillatelse til å avholde lotteri og pengespill på Internett. Etter den nye loven vil lisensinnehavere for landbaserte spill i Belgia (kasino, spilleautomater og veddemål) kunne få tillatelse til å arrangere lotteri og pengespill på Internett. Serveren skal være plassert i Belgia og spilleren skal kun ha tilgang til lisensiert spill.

Italia: Har tilbudt lisensordninger for lotteri og pengespill på Internett i flere år, og er i dag det største spillemarkedet for slike spill i Europa.

Frankrike: Innførte lisensordninger for lotteri og pengespill i 2010.

Les også

  1. Det mest vesentlige ved idretten

  2. Bjørgen og Hangeland går til angrep på egoisme og privatisering i idretten

  3. Nå kan du få besøk av Hangeland og Bjørgen