Fem nye håndballregler – og én gir dramatisk endring

Det internasjonale håndballforbundet innfører fem nye regler i OL. Men i OL-kvalifiseringen gjelder de ikke.

Utespiller Simon Ernst i gul keeperdrakt, bakerst til høyre, løp inn på banen under semifinalen mot Norge før jul og gjorde at det var to keeperdrakter på banen samtidig. Det var ulovlig. Regelen rundt bytte av keeper endres nå.
  • Arne Hole

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har varslet endringer av håndballreglene, og onsdag kom meldingen om at de innføres fra 1. juli.

Dette blir nytt:

1. Keeperen kan byttes ut med en utespiller uten at noen trenger å bytte drakt.

2. En skadet spiller må forlate banen og kan først komme inn på banen igjen etter at laget har gjennomført tre angrep.

3. Når dommerne hever armen og viser tegnet for passivt spill, har laget seks pasninger på seg før det må avsluttes.

4. Når et lag begår en så grov forseelse de siste 30 sekundene at det kvalifiserer til rødt kort, skal det også dømmes straffekast til det andre laget.

5. Blått kort innføres for å nyansere når en spiller blir diskvalifisert. Blått kort betyr at det vil bli skrevet rapport på dommerskjemaet, og neste instans får ansvar for eventuell videre straff.

Fikk du med deg dette?

Les også

Håndballjentene tyvstarter med regelen som kan revolusjonere sporten 

Danskene har prøvd

Reidar Møstad

I Danmark har regel fire allerede blitt innført. Den skal hindre forseelser som den det norske herrelaget opplevde i EM da Tyskland sendte en spiller ekstra inn på banen de siste sekundene. Etter det Aftenposten kjenner til, ble det spilleren sendt innpå ved vilje. Hadde IHFs nye regel allerede vært innført, ville Norge fått straffekast.— Jeg kan ikke huske å ha opplevd en eneste situasjon hvor det er blitt dømt straffe etter at Danmark innførte regelen. Men det er en meget fornuftig regel. Nå vil det ikke lønne seg med sabotasje, sier Reidar Møistad, som er trener for Københavns damer.

Også regelen med seks pasninger etter tegnet for passivt er god. Slik det har vært nå tolkes passivt voldsomt forskjellig fra dommerpar til dommerpar. Det er frustrerende i avgjørende faser av kampen. Nå er det noe håndfast å forholde seg til, sier Møistad.

- Vil forandre håndballspillet

Regelendringen som har vakt mest debatt er imidlertid endringen av keeperbytte. Også landslagssjef Thorir Hergeirsson har uttalt seg negativt om den endringen.

Det er blitt vanlig at keeper løper ut på sidelinjen og bytter med en utespiller som har på keeperdrakt. Fra 1. juli trenger ikke innbytteren å ha på keeperdrakt. Det vil bety mer fleksibilitet i byttingen. På den annen side har ingen uten keeperdrakt lov til å løpe inn i mål og leke keeper.

— Det vil forandre spillet fullstendig. Jeg tror det kommer til å bli syv mot seks hele tiden. Forslaget virker lite gjennomtenkt. Jeg hadde heller håpet at de hadde gått motsatt vei. Keeperendringen vil ikke bidra til utvikling av spillet, og det må vel være hensikten med en regelendring? Her tror jeg det har vært litt mye kanapeer og champagne og få med håndballkultur som har vært med å vedta. Jeg har i alle fall ikke møtt en eneste trener som synes at dette er en god endring, sier Reidar Møistad, som synes det forteller mye om IHF at regelen ikke skal gjelde i OL-kvalifiseringen (mars for damer, april for herrer), men i OL i august.

Har du fått med deg disse sakene?