Sport

Har kapret vaksine

Først risikogrupper og helsepersonell. Deretter den norske OL-troppen på tilsammen 250 utøvere, ledere og trenere. Alle skal vaksineres mot svineinfluensa.

Olympiatoppens helseteam er på plass oppe på breen i italienske Val Senales for å følge langrennsløperne spesielt i OL-sesongen. F.v. manuell terapeut Vibeke Røstad, fysiolog Erlend Hem, fysiolog Elisabeth Solbakken og sjef før Olympiatoppens helseteam, lege Ola Rønsen.
  • Øyvind Nordli

Snaut fire måneder gjenstår til OL i Vancouver, men jobben med å forebygge helsen til norske utøvere, er forlengst i gang.

–Først skal vaksinene ut til de aller mest trengende og helsepersonell. Deretter har Folkehelseinstituttet lovet at OL-troppen kommer som nummer to. Vi føler oss høyt prioritert når det gjelder vaksine mot svineinfluensa, sier Ola Rønsen, lege i Olympiatoppen.

For når «menigmann» i Norge skal få sin vaksine, er OL-troppen blant de første som blir prioritert.

Også «vanlig» influensa

Totalt vil troppen telle mellom 200 og 250 i Vancouver i Canada. Mellom 90 og 95 av disse vil være idrettsutøvere. Vaksinering er et viktig helsetiltak.

I løpet av denne uken her i italienske Val Senales skal alle langrennsløpere få vaksine mot vanlig influensa. Det samme tilbudet får utøverne i de andre idrettene om kort tid.

Neste steg er vaksineringen mot svineinfluensa, og som skal gjennomføres av Olympiatoppen den første uken i neste måned.

Idrettene selv plukker ut hvem av sine som skal ha vaksinen.

Alle får tilbud

–Svineinfluensaen er selvsagt noe som er nytt også for oss. Men alle i OL-troppen som er i kontakt med utøverne, vil få tilbud om vaksine. Selv Kongen skal få vaksinen sin hvis han besøker oss i Canada, sier Rønsen og smiler.

Mandag var flere fra Olympiatoppens helseteam oppe på breen der langrennsutøverne trente. Olympiatoppen er etter ønske fra langrennsledelsen blitt trukket inn i en langt mer aktiv rolle enn før. De er bedt om å ta den helsemessige styringen frem til OL. Dette for å få bort flest mulige av «barnesykdommene» i langrennsleiren.

Ofte syke

Odd-Bjørn Hjelmeset, Tore Ruud Hofstad, Marit Bjørgen og en rekke andre langrennsløpere har til tider vært synonymt med sykdom.

Frem til OL i Vancouver vil Olympiatoppens helseteam, med Ola Rønsen i spissen, jobbe tett sammen med langrennslandslaget.

Ved siden av vaksinering skal også Olympiatoppen jobbe med:

  • Å aktivisere kampen mot luftveisinfeksjoner, spesielt astma, blant langrennsløperne. Fysiologene Erlend Hem og Elisabeth Solbakken i Olympiatoppen jobber tett med løperne.
  • Ernæring, idrettspsykologi, innmelding av medisiner som utøverne bruker.

Enerom

Innkvarteringen i deltagerlandsbyen blir også svært viktig. Langrenn, hopp og kombinert skal bo i samme OL-leir, mens alpint og skiskytterne i en annen.

I utgangspunktet skulle deltagerne innkvarteres to og to i samme leilighet. Men utøvere som har mer astma og luftveisproblemer enn andre, vil få bo på enerom.

Kostnadene blir høyere enn planlagt, men disse skal Olympiatoppen ta.

Les mer om

  1. OL