Sport

Dansk håndballprofil slakter Telenor Arena

En stor kasse der spillerne løper rundt i et gedigent tomrom. Et helsefarlig gulv. Slik beskriver Bent Nyegaard Norges nye nasjonalanlegg for håndball.

Telenor Arena. Foto: NTB SCANPIX

  • Trond Sandvik

Den tidligere suksesstreneren, i dag ansatt i dansk TV 2 ved siden av jobben som sportssjef i HC Odense, er nådeløs i sine karakteristikker av Telenor Arena. For tre uker siden arrangerte Norges Håndballforbund Bring Cup i hallen som i utgangspunktet er ment for innefotball, messer og konserter. Treningsturneringen der herrelandslagene fra Norge, Danmark, Frankrike og Kroatia deltok, skulle gi svar på om anlegget en mil vest av hovedstadens sentrum er egnet som storstue for håndballmesterskap i Norge. Generalsekretær Erik Langerud i NHF mener fremdeles ja, håndballprofilen Nyegaard sår tvil. Sterk tvil.

— Helsefarlig

— Norges Håndballforbund må kritiseres for ikke å ha tenkt på spillernes helbred da de la Golden League-stevnet på asfalt. Spør spillerne hvordan deres ankelledd, akillessener, legger og hofter har det. Spør spillerne hvordan det er å falle på nesten ren asfalt. I en tid da mange diskusjoner har spillernes helbred som utgangspunkt. Og i en tid hvor forholdet mellom klubb og forbund blir mer og mer anstrengt, fordi mengden av kamper er kolossal. Da virker det tåpelig at NHF – det norske håndballforbundet – arrangerer et Golden League-stevne under så elendige forhold, refser Bent Nyegaard. Og han gir seg ikke der.

— Den ligger smukt til i forstaden Fornebu, tett på Oslofjorden. Området er idyllisk som bare pokker. Men er Telenor Arena idyllisk? Snarere tvert imot. En stor kasse som egentlig var ment for fotball. Pluss konserter "en masse". Tilskuerne synes heller ikke det er fint. De blir nemlig helt vekke. Og så kan en rekke av verdens beste håndballspillere løpe rundt i et rungende tomrom. Mens jeg fra min kommentatorplass kan høre spillerne gi hverandre småbeskjeder på 40 meters avstand, latterliggjør danskenes TV 2-reporter anlegget på Fornebu.

Sist uke hadde NHF en intern evaluering av Bring Cup. Den konkluderer med at Telenor Arena blir finalearenaen dersom et EM for herrer blir lagt til Norge i 2020 – slik forbundet håper. Alle EM og VM før den tid er tildelt andre land.

Snur banen

— Telenor Arena ligger et kvarter fra Oslo sentrum. I et område som bare vokser og vokser. Det planlegges T-bane dit, med god infrastruktur ellers òg. Nettopp det vi ser etter. Ingenting har skremt oss, kommenterer NHFs generalsekretær Erik Langerud. Han mener kritikken fra Danmark er overdreven.

— Ja. Den virker noe overopphetet. Men samtidig tar vi den på alvor.

Langerud sier han forstår tomromsfølelsen Nyegaard peker på. For publikum sviktet da Telenor Arena for første gang skulle prøves ut for håndball. På altfor lang avstand fikk de fremmøtte se noen av verdens beste håndballnasjoner i aksjon, men i et så lite antall at du til tider kunne høre knappenålen falle i Telenor Arena. Stemningen på tribunen var totalt fraværende.

— Det vil ikke se sånn ut neste gang. Da snur vi banen, slik at den blir liggende parallelt med den ene langsiden – helt ned mot den ene kortsiden. Så må det bygges provisorisk med hensyn til de to andre sidene. På den måten skal vi klare å huse godt over 15.000 tilskuere i et internasjonalt sluttspill.

Om det helsemessige med kunstdekke oppå asfalt, sier Langerud:

- Gulvet er det samme som vi bruker i Stavanger og i Oslo Spektrum. Så den kritikken fra danskene er litt merkelig. Men samtidig tar vi den så seriøst at det ved fremtidig bruk vil bli lagt noe mer mellom kunstdekket og asfalten for at dempingen skal blir bedre.

Norges Håndballforbund støtter en søknad om OL i Oslo-området 2022. Og hadde håpet at det ville stå igjen et nasjonalanlegg for håndball etter OL. Slik blir det ikke.

— Vi hadde tro på at vi ville bli prioritert. Nå ser det ut til at så ikke skjer. Det er vi veldig skuffet over, medgir Langerud.

Telenor Arena

Bygget: Ferdig i 2009

Pris: Ca. 585 millioner kroner

Eier: Investor Kjell Chr. Ulrichsen

Tilskuerkapasitet: Seter til 15.000

Underlag: Kunstgress

Aktuell: Norges Håndballforbund ønsker å bruke Telenor Arena som ny storstue for håndball i årene som kommer.

Les mer om

  1. Håndball