Landis kan bli en vinner

<p>Floyd Landis var den første som mistet en Tour de France-seier på grunn av doping. Nå kan den amerikanske sykkelrytteren komme til å tjene millioner av dollar på sin rolle i Armstrong-saken.</p>

SAMMEN: Her er Landis og Armstrong sammen under Tour de France i 2004. Under Tour of California i 2009, forsøkte Floyd Landis å presse Lance Armstrong til å gi ham en plass på sykkellaget AstanaDa Armstrong nektet, truet Landis med å avsløre dopingmisbruket. - Gjør det du må, svarte Armstrong. Det gjorde Landis.

Floyd Landis har allerede levert inn et søksmål mot Lance Armstrong. Nå vurderer det amerikanske justisdepartemenetet å gjøre felles sak med Landis.

Ifølge avisen Wall Street Journal kan kravet beløpe seg til rundt 100 millioner dollar. Skulle det også bli resultatet av en rettssak, vil mannen som varslet og anla sak tilbake i 2010, ha rett på et sted mellom 100 og 150 millioner norske kroner. For Floyd Landis er det utvilsomt spennende dager.

Han var en del av det organiserte dopingprogrammet i Armstrongs lag US Postal før han selv stakk av med seieren i Tour de France 2006, altså året etter at Armstrong avsluttet sin dominans av treukersrittet. Landis beholdt seieren i bare et par uker før han mistet den på grunn av en positiv dopingprøve.

Blånektet

Landis blånektet lenge, skrev bok om sin uskyld og samlet inn flere millioner dollar som skulle brukes til å bli frikjent.

I 2010 innrømmet han langvarig dopingbruk og skal samme år ha levert inn et søksmål. Slike søksmål er hemmelige, og hverken Landis selv eller det amerikanske justisdepartementet har bekreftet at det foreligger. Men folk som kjenner saken, bekrefter at Landis har gjort dette.

Den amerikanske loven som gir varslere (whistleblowers) rett til en økonomisk belønning, er nokså unik.

Birthe Eriksen, stipendiat ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen og ekspert på varsling, forklarer:

— «False Claims Act» er en føderal amerikansk lov som holder personer og selskap ansvarlig for lovbrudd mot staten. Loven inneholder en rett for privatpersoner å saksøke på vegne av fellesskapet gjennom varsling.

Dersom søksmålet fører frem, kan varsleren oppnå en belønning på rundt 15-25 prosent av det utmålte erstatningsbeløpet.

Ikke i Norge

— Den amerikanske loven kalles også «The Lincoln Law» og stammer helt tilbake til borgerkrigen (1861-1865 red.anm.) i USA, og var ment som et incentiv til å fremme varsling, for å avsløre svindel mot amerikanske myndigheter ved salg av dårlig krigsmateriell.

— Denne loven representerer fremdeles en fremmed konstruksjon for europeisk rett selv om det foregår en debatt om å innføre en lignende ordning i Storbritannia. Norge har én av de mest avanserte lovene om varsling i Europa etter Storbritannia, men fokuset hos oss er fremdeles på å beskytte arbeidstakere som varsler, ikke å belønne dem.

— Dersom en varsler utsettes for sanksjonering, utmåles erstatning for dokumentert tap og eventuelt en begrenset oppreisningserstatning på rundt 100 000 kroner for det man har vært utsatt for, sier Eriksen.

- Vemmelig følelse

— Han skal ha for at han har vært med på å sette søkelyset på den systematiske dopingen som foregikk i Armstrongs lag, og hva som skjedde i Phonak.

— Men at han til slutt skal stå igjen som en slags vinner, synes jeg er helt håpløst. Han har jo selv vært med på bringe denne sporten i vanry. At han skal tjene penger på det nå, blir helt feil for meg, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Den samme følelsen sitter sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen med:

Alle som har tjent penger på juks, enten direkte eller indirekte, gir meg en vemmelig følelse. Landis har både snyltet og bedratt en sport som mange har jobbet iherdig for skal ha et godt omdømme. Men samtidig er det jo bra at han til slutt sto frem, slik at vi en gang for alle kan komme oss videre, sier Tiedemann Hansen.

PROFIL

Floyd Landis

Født: 14.10.1975. Profesjonell sykkelrytter fra 1999. Syklet for US Postal i tre sesonger, vant Tour de France i 2006, men ble fratatt seieren på grunn av en positiv dopingprøve.