Sport

OL-søknader i fleng: Om ikke champagnen skal flomme etter EM, kan det godt sprettes noen korker

EM i friidrett 2016. Norsk friidrett fikk mye pepper etter EM 2014 og VM 2015. Om ikke champagnen skal flomme etter EM 2016, kan det godt sprettes noen korker.

TIL OL: Amalie Iuel var en av de norske håpene som klarte OL-kravet under EM.
  • Arne Hole

KOMMENTAR: Gull til Filip Ingebrigtsen, bronse til Henrik Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Det ga Norge 13. plass på medaljestatistikken — foran Danmark, Sverige og Finland, som vi liker å sammenligne oss med. Mer kan vel ikke et land med drøyt fem millioner innbyggere forlange? I tillegg til medaljene, rant det også inn med finaleplasser. Og lørdag kom det tre norske rekorder ved stafettjentene på 4x400 meter, Amalie Iuel på 400 meter hekk og ved Vladimir Vukicevic på 110 meter hekk. Den fjerde kom torsdag ved Karsten Warholm på 400 meter hekk.

Da EM startet, hadde seks norske friidrettsutøvere kvalifisert seg til OL. Hvor mange det er nå, blir opp til Olympiatoppen å bestemme. I går fikk de oversendt innstillingen fra sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet. Selv om Nilsen holdt kortene tett til brystet, har Aftenposten grunn til å tro at den inneholdt mange navn.

Les også:

Les også

Den ergerligste fjerdeplassen i norsk friidretts historie

Jenter på vippen

Mest spennende blir OL-uttaket for Ezinne Okparaebo og Isabelle Pedersen. Begge gråt sine tårer etter å ha skuffet mest seg selv, men også dem som hadde trodd på mer gammel storhet.

Ronny Nilsen har kalt begge mesterskapsløpere. Vel, EM var et mesterskap, men ingen av dem innfridde. Til Ezinnes fordel taler at hun har greid det internasjonale kravet, som riktignok er på svake 11,32. Det kommer du ikke langt i et OL med.

KNUST: Isabelle Pedersen var knust etter at hun ikke klarte å ta OL-kravet.

Isabelle Pedersen har ikke greid hverken det norske eller internasjonale kravet. Hun henviser til en nyrebekkenbetennelse som satte henne utenfor innendørs-VM i mars, men det begynner å bli en stund siden. Godtar Olympiatoppen fjorårssesongen og mulig stigende form som reisegrunn? I fjor var Pedersen beste norske utøver i et trist VM.

For Ingvill Måkestad Bovim må det enda mer trylling til. Hun har ikke greid kravene i år, kan heller ikke vise til noe i fjor da hun var skadet og er ikke innenfor på invitasjonslisten.

Bovim har ikke gitt opp:

Les også

Bovim på fjerdeplass - har ikke gitt opp OL

To tok kravene

For Amalie Iuel er det bare å finne frem den portugisiske lommeparløren. 55,79 var godt under både det norske og internasjonale kravet. Også Karsten Warholm viste hva han er laget av og løp under de krav som er mulig å spore opp.

OL-KLAR: Karsten Warholm.

Disse får også tur: Hedda Hynna overbeviste med finaleplass på 800 meter og har vært under det internasjonale kravet. Filip Ingebrigtsen mangler 1/100 på det internasjonale kravet og er avhengig av invitasjon. Han er i øyeblikket nummer 42 på listen av de 45 som får delta. 23-åringen for «go» av Olympiatoppen hvis IAAF og IOC sier ja. Broder Henrik har ikke greid det norske kravet, men er selvskreven i troppen.

Spennende for Dolve

Eirik Dolve har hoppet 5,66 i stav, men rev seg ut på 5,35 i EM. Ingen god søknad, men han er ung og fremadstormende. Det teller også for Olympiatoppen. Dolve har 32. og sisteplass på invitasjonslisten.

På reserveplass på invitasjonslisten ligger sleggekaster Eivind Henriksen og 800-løper Trine Mjåland.

Tirsdag kommer dommen fra Olympiatoppen.

EM-overraskelsen:

Les også

  1. Lillebror Ingebrigtsen tok sensasjonelt EM-gull etter enorm avslutning

  2. Facebook tok knekken på Iuel

Les mer om

  1. Friidrett