Sport

Spøkefull norsk hjelperytter: – Jeg har jo ikke så lyst til å kjøre for en vestlending

Edvald Boasson Hagen var hans store idol. Søndag skal Truls Engen Korsæth ofre alt for ham. – Jeg har mest lyst til å kjøre for Edvald, sier han – i valget mellom Kristoff og Boasson Hagen.

Truls Korsæth kjørte 16 mil i nesten bar overkropp under VM i fjor. Glidelåsen på sykkeljakken røk underveis. Dermed måtte han kjøre med flagrende jakke mesteparten. Nå var det ikke kaldt den dagen. VM ble arrangert i Qatar.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

BERGEN: Truls Korsæth er av disse som setter seg på sykkelen søndag uten at de har tenkt store tanken om egen seier. 24-åringen fra Lillehammer er hjelperytter. Én av de syv på det norske laget som skal ofre alt, ikke for egen suksess, men Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagens suksess.

Les også

VM-vinneren hyller publikum i Bergen: – Takk, Norge

Mener han spøkte

Det norske laget har to kapteiner. Når han blir spurt, er han klar på hvem av de to kapteinen som er hans favoritt.

– Jeg har mest lyst å kjøre for Edvald. Har jo ikke så lyst å kjøre for en vestlending, sier Truls Korsæth med et skjevt smil.

– Mener du det? spør vi og aner en konflikt og splittelse i det norske nimannslaget under fellesstarten søndag i sykkelbyen Bergen.

– Ja, jeg mener det, sier han og prøver å skjule et skjevt smil.

– Sa han det? Da tror jeg nok han spøkte med den saken, sier landslagstrener Stig Kristiansen.

Han sto midt i konflikten mellom Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff etter den mislykkede spurten under fjorårets VM i Qatar.

Edvald som idol

Spøkte gjorde nok Truls Korsæth, men det er ikke så merkelig om det var et par fnugg av sannhet i hans påstand. Han er fra Lillehammer, er 23 år gammel og har møtt Edvald Boasson Hagen på klubbekvelder i Lillehammer Cykleklubb. Boasson Hagen er fra Rudsbygd ikke langt fra Lillehammer.

– Edvald har vært et idol for meg, sier han.

De som så VM-fellesstarten husker helt sikkert Truls Korsæth. I mil etter mil satt han i front og dro feltet med åpen skjorte. Han gjorde jobben som måtte gjøres. Han passet på utbrudd, holdt fart og nektet noen å stikke. Han var en VM-rittets mest eksponerte mann.

– Det var tilfeldig at trøyen var åpen. Glidelåsen røk etter ti mil og da også metallhempen forsvant ble den værende åpen, sier han.

Les også

Slik har Boasson Hagen finpusset formen før VM: – Det går ikke an å legge seg på sofaen

De som så VM-fellesstarten husker helt sikkert Truls Korsæth. I mil etter mil satt han i front og dro feltet med åpen skjorte. Han gjorde jobben som måtte gjøres. Han passet på utbrudd, holdt fart og nektet noen å stikke. Han var en VM-rittets mest eksponerte mann.

– Det var tilfeldig at trøyen var åpen. Glidelåsen røk etter ti mil og da også metallhempen forsvant ble den værende åpen, sier han.

Landslagssjef Stig Kristiansen og Truls Korsæth. Kristiansen mener at Korsæth spøker når han sier at han helst kjører for Edvald Boasson Hagen søndag.

Sikret ham proffkontrakt

Den prestasjonen med åpen trøye førte ham inn i proffenes rekker. Han fikk toårs kontrakt med Astana og har vært en del av klassikerlaget ett av de store World Tour-lagene.

På laget har han en helt klart definert rolle.

– Jeg er hjelperytter. Det er hovedrollen min, forteller han.

Og det er hjelperytter han vil være på søndag.

Han er den som gjør alle de tøffe jobbene. Det er de som henter flasker med drikke i følgebilen, sitter rundt kapteinen og tar imot vind, kjører foran holder farten i feltet oppe, passer på at farlige brudd ikke får stikke. Innad i laget kan du ha en sterk status, der vet de hvilken jobb som er gjort, men utad er det vinnerne som dyrkes.

Læregutt fortsatt

Noe han er helt klar på. Og så er han fortsatt ung og første års proff i et lag på det øverste nivået.

– Jeg har lært utrolig mye i dette året i Astana. Det handler om alt fra det å bli flinkere til å hente langeposer underveis i rittet til taktikk underveis. Og så synes jeg at jeg er blitt matchet veldig bra i min første sesong. Jeg er blitt en bedre sykkelrytter på de fleste områder, sier han.

I VM i fjor gjorde han jobben som hjelperytter til det ytterste. Det var derfor en skuffet 23-åring fra Lillehammer som rullet over målstreken i Qatar på en 16. plass.

– Jeg var skuffet fordi motivasjonen til landslaget var å ta gull, og vi hadde to ryttere som var i kjempeform. Men for min del var det utrolig. Vi hadde alle muligheter, men det gikk altså ikke. Det er blitt godt snakket gjennom den saken, og alle parter har forstått hva som gikk galt, sier han.

Hør Tom Nordlie fortelle om da han måtte «flykte» fra 200 medlemmer fra Klanen på trening på Valle:

Les mer om

  1. Sykkel-VM
  2. Edvald Boasson-Hagen
  3. Alexander Kristoff