Sport

Løp inn til ny norsk rekord

Isabelle Pedersen bidro til ny norsk rekord på 4x100 meter under lag-EM i friidrett. Det var et lyspunkt på en ellers bekmørk norsk dag i Russland.

Isabelle Pedersen løp første etappe da det norske landslaget satte ny norsk rekord på 4x100 m stafett. Her med lagvenninnene Elisabeth Slettum (f.v.), Ezinne Okparaebo og Ida Bakke Hansen.
  • Lars Eivind Måseide
    Bergens Tidende

Norge fikk det som ventet svært tøft den første dagen av lag-EM i friidrett i russiske Tsjeboksarij, men Isabelle Pedersen (23) bidro sterkt til at Norge satte ny norsk rekord på 100-meterstafetten.

Sammen med Ida Bakke Hansen, Elisabeth Slettum og Ezinne Okparaebo løp de inn på tiden 43,94 under superliga-stevnet.

- Vi dro vel den første vekslingen litt langt, men ellers satt vekslingene tilnærmet perfekt, sa den tidligere Norna-Salhus-løperen til friidrett.no. Det holdt til en syvendeplass i konkurransen — den høyeste plasseringen Norge hadde på den første dagen.

Styrer mot nedrykk

Norge rykket i fjor opp til superligaen i lag-EM, men med en rekordung og profilfattig tropp er det nå kun syltynn teori som kan holde oss inne i det gjeveste selskap.

Med sine 60 poeng etter konkurransens første dag ligger Norge på en soleklar sisteplass etter 20 av 40 øvelser. De tre lavest plasserte lagene i sammendraget rykker ned til 1. divisjon. Det betyr at Norge må passere både Finland, Sverige og Hviterussland med henholdsvis 88, 101 og 108 poeng for å klare seg i superligaen.

- Nei, jeg tror ikke vi skal forvente at Norge beholder plassen. Vi har et ungt mannskap, og heller ikke et toppet lag. Vi er nok i en lavere divisjon neste år, innrømmer NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Norge mangler blant annet Jaysuma Saidy Ndure, Ingvill Måkestad Bovim, Henrik Ingebrigtsen og Andreas Thorkildsen på grunn av skade.

Syvendeplass som beste plassering

Det var med andre ord ingen stor overraskelse å se Norge nederst på resultatlisten. Sportssjef Ronny Nilsen pekte i forkant av mesterskapet på den såkalte papirlandskampen, en liste over hver nasjons besteresultater. Også der endte Norge sist med Finland, Sverige og Hviterussland på plassene foran - akkurat som den faktiske tabellen etter dag én.

- Vi må se på dette som en fantastisk mulighet til å levere gode enkeltresultater, og smake på nivået med de beste i Europa, sier Nilsen.

Likevel var det få nordmenn som viste seg fra sin beste side, og syvendeplassene på 100 meter, 400 meter og 4x100 meter var Norges beste resultater i Tsjeboksary. Vår største profil, Ezinne Okparaebo, var trolig Norges mest uheldige på sin 100-meter. Hun vant første heat med tiden 11,80 i 4,3 sekundmeters motvind. Men i det andre heatet stilnet vinden, noe som gjorde at den norske sprinteren kun havnet på syvendeplass.

Herrene disket

Flere vestlendinger var og i aksjon, deriblant Florø-løperen Øyvind Strømmen Kjerpeset (400 meter hekk) og Norna-Salhus-løperen Salum Kashafali (100 meter og 4x100 meter). Begge gjennomførte uten å imponere med henholdsvis ellevte- og niende plass. Kashafali, som tidligere i år satte personlig rekord på 10.49, var innbytter for sprintesset Jaysuma Saidy Ndure og løp inn på tiden 10.78. - Jeg bommet i starten og fikk aldri opp trykket, sa Kashafali etter løpet som tross alt gikk i hele 3,4 sekundmeters motvind.

22-åringen fra Bergen landslagsdebuterte og løp også ankeretappen i 100-meterstafetten som Norge senere ble disket fra.

Løper for VM

Kjerpeset, som under superliga-stevnet i 2013 ble første nordmann under 50, løp inn på tiden 51,21 på sin 400 meter hekk.

Lag-EM avsluttes søndag, og blir etter alt å dømme en kamp mot å ikke havne på sisteplass. I tillegg er det flere, deriblant Isabelle Pedersen, som jakter VM-kravet under søndagens konkurranser. Hun må under 13 sekunder på 100 meter hekk for å kvalifisere seg til VM i Beijing.

Les også

  1. Ny norsk stafettrekord i Super League

  2. Nå kjemper OL-helten fra London for hele nasjonens tillit

Les mer om

  1. Friidrett