Sport

Kyssesyken har ødelagt for Jays

I fjor løp Jausuma Saidy Ndure med kyssesyken uten å vite om det. Nå tror han sykdommen også har ødelagt mye av årets sesong.

Jaysuma Ndure har hatt sykdomsproblemer denne sesongen.
  • Arne Hole

HAUGESUND (Aftenposten.no) — Jeg har trodd at jeg har hatt vondt i ryggen, men det er nyrene som har vært vonde. Og det er på grunn av kyssesyken jeg hadde i fjor. Den hadde jeg uten å vite om det, sier Jays, som fredag kom til friidretts-NM i Haugesund for å løpe 100 og 200 meter – og ta kongepokalen. VM-kravene på 10,16 og 20,50 har han foreløpig ikke greid.

— Jeg har ikke helt gitt opp VM, men jeg har foreløpig ikke noen stevneplan etter NM. Vi får se an litt, sier Norges raskeste mann.

Tynt treningsgrunnlag

På grunn av ryggprobleme, som nå er spesifisert til å være nyrene, har sesongen blitt haltende for BUL-løperen.

— Jeg har ikke fått trent mer enn én gang i uken. Det er ikke noe poeng å være i VM bare for å være der, sier 31-åringen, som har løpt 100 meter på 10,20 og 200 meter på 20,97 i år.

— 10,16 og 20,50 hadde ikke vært noe problem om jeg hadde vært frisk. 10,16 pleier jeg å løpe tidlig på sesongen, sier BUL-gutten, som har pers på 9,99 fra 2011. På 200 meter han han fenomenale 19,89 – selv om det begynner å bli noen år siden.

Løper for kongepokalen

Jays’ mål i Haugesund er å ta kongepokal nummer fem. Det tror han bør gå greit.

— Det er fordel å være sprinter når vi snakker kongepokal. Løper jeg på 10,20, tenker jeg at det holder, mener sprinteren, som vanligvis har hatt sterkest konkurranse fra Andreas Thorkildsen. I år har Thorkildsen rekonvalesenspause, mens mellom- og langdistanseløperne er mer opptatt av å vinne enn å løpe fort. Og i vindfulle Haugesund greier vel ikke Kartsen Warholm å få frem 45-tallet på 400 meter?

Satser på OL

Jays startet sesongen forykende på 60 meter innendørds i Florø, men siden har det blitt problemer. Blant annet på Bislett Games, der han ble sist på 200 meter, med det som foreløpig er årsbeste, 20,97. Men om Jays skulle komme til å gi opp VM, betyr ikke det at BUL-løperen anser at karrièren nå er på hell.

— Nei, jeg satser for fullt på OL i Rio neste år. Det blir trening i USA i vinter, sier 31-åringen, som også har havnet i søkelyset i år av andre årsaker. Hans tidligere samboer har anmeldt ham for vold, mens Jays svarte med en motanmeldelse.

Jays sier til Aftenposten at han ikke vet noe mer om saken i øyeblikket.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Jaysuma Saidy Ndure