Boasson Hagen tok sin første seier på to år: - Smakte utrolig godt

Vant spurten i Stavanger.

Her passerer Boasson Hagen målstreken foran Daryl Impey. Det var folkefest i Stavangers gater søndag.

STAVANGER (Aftenbladet): Det har vært en tøff tid for Edvald Boasson Hagen, men søndag vant han sin første etappe siden kragebensbruddet i mars.

Seieren kom på sisteetappen i Tour des Fjords i Stavanger. Boasson Hagens rykk sørget for at en gruppe på fire mann kom seg løs fra hovedfeltet, før nordmannen avgjorde i innspurten.

— Det var en ekstremt deilig seier. Veldig etterlengtet. Det er over to år siden sist, og det føles fantastisk, sier Boasson Hagen til Stavanger Aftenblad.

Han innrømmer at han har lagt en vanskelig periode bak seg.

— Det har vært hardt. Føler endelig det har begynt å løsne og nå fikk jeg endelig seieren. Betyr mye fram mot det som kommer seinere, sier Boasson Hagen

Dette var også Boasson Hagens første seier på to år, og den første seieren etter overgangen fra Team Sky til MTN Qhubeka.

- På vei mot kjempeform

— Tour des Fjords har vist at Edvald Boasson Hagen er på vei mot kjempeform, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad.

Alexander Kristoff, som ikke var med i tetgruppen som kjempet om seieren søndag, gledet seg over Boasson Hagens triumf.

— Edvald fortjener helt klart en etappeseier. Han har vært nærme de siste par dagene og viser at han er på vei tilbake. Det gjør nok godt for han å få denne i havn, og det er viktig for selvtilliten før Tour de France, sier Kristoff.

Østerrikeren Marco Haller vant sammenlagt.

Les også

Uslåelige Kristoff belønnet med helikoptertur

— I rute til Tour de France

Med syv kilometer igjen rykket Edvald Boasson i en motbakke, og etter hvert dannet det seg en gruppe på fire mann, som også inneholdt Katjusjas sammenlagtfavoritt Marco Haller og hans lagkamerat Sven Erik Bystrøm, i tillegg til Daryl Impey fra Sør-Afrika.

Boasson Hagen avgjorde til sin fordel på de siste meterne.

— Etter at jeg angrep opp den bakken måtte jeg bare gi alt for å få seieren, forteller han.

MTN Qhubeka-laget har allerede offentliggjort at Boasson Hagen blir med i Tour de France-troppen.

— Jeg føler jeg er i rute til Tour de France, sier Boasson Hagen.

Kristoff-kompis vant sammenlagt

Det var duket for en skikkelig sykkelfest i Stavanger, men hjemmefavoritten Alexander Kristoff var aldri med å kjempe om seieren.

Kristoff vant de tre første etappene av rittet, men ødela mulighetene for sammenlagtseier på den fjerde etappen.

Katjusja kunne imidlertid juble likevel. Kristoffs lagkamerat Marco Haller vant nemlig sammenlagt, etter at han fulgte Boasson Hagens rykk mot slutten.

Katjusja valgte å satse på Haller som sammenlagtkandidat etter at østerrikeren var med i et brudd som gikk helt inn lørdag. Søren Kragh Andersen ledet rittet før søndag, men dansken klarte ikke å være med tetgruppen med Haller og Boasson Hagen.

— Jeg er veldig glad. Dette er én av mine største seiere og den første store sammenlagtseieren i min karriére. Det har vært et fantastisk ritt, sier Haller.

— Haller fortjener virkelig seieren. Han har gjort en utrolig god jobb for Alex i alle ritt i hele år, legger han til.

Østerrikerens norske lagkamerater kunne også juble.

— Vi er superfornøyde med sammenlagtseieren, sier Katjusja-rytter Sven Erik Bystrøm, som brukte veldig mye krefter for å sikre at utbrytergruppen på fire mann skulle holde helt inn.

Alexander Kristoff var «godt fornøyd» med hvordan rittet i hjemtraktene gikk.

— Jeg tok tre etappeseire selv og laget tok sammenlagtseieren. Det viste seg at taktikken med å la Haller gå i brudd lørdag ikke var så dårlig likevel, sier Kristoff.