Sport

FyllingenBergen mangler penger til ny arena

— Uten ny arena kommer vi ingen vei, sier Nina Britt Husebø, styreleder i FyllingenBergen.

Tiden i Framohallen kan gå mot slutten for Fyllingen. Helt til venstre: Julius Lindskog-Andersson, helt til høyre: Andreas Gjeitrem. Foto: Tor Høvik

 • Øystein Vik

Bergens beste håndballag på herresiden har laget en ny strategiplan som lister opp mål for hvor klubben skal være i 2020, blant annet «sportslig ledende i Norge». For å lykkes med planen, har FyllingenBergen definert noen såkalte «Must win battles». Det viktigste: Ny arena. FyllingenBergen ser på dagens hjemmebane i Framohallen som uaktuell å fortsette med.

— Framohallen har vært fantastisk for håndballen, men den er gått ut på dato. Vi har ikke de fasilitetene folk i dag forventer, sier Husebø.

Les også

Bodø-leder før møtet med FyllingenBergen: - Vi e helt på hælan

— Vil dere ta en aktiv rolle for å få bygget en ny arena?

— Vi vil være en pådriver, men vi har ikke ressurser til å sitte i førersetet i en slik sak, sier Husebø.

- Hvordan skal en slik ny arena finansieres?

— Kommunen må stille med tomt, så må vi diskutere ulike muligheter for finansiering etter det. I samarbeid med næringsinteresser kan vi diskutere ulike modeller, slik at vi sikrer muligheter for bygging og ikke minst god drift, sier Husebø og viser til modeller med leiligheter, parkeringshus osv.

— Det avgjørende for oss nå er å få tomteareal sentralt, jeg opprettholder forslaget om Haukelandshallen, det er en perfekt plass!

«Hvis», ikke «når»

Husebø ser altså for seg en ny arena i området der Haukelandshallen ligger i dag, som kan være hjemmebane for FyllingenBergen og Tertnes, og som også kan huse landskamper og mesterskap. Men det er Norges Håndballforbund Region Vest som må ta en ledende rolle i arbeidet med ny arena, mener hun.

Torbjørn Iversen, leder for Region Vest, sier forbundet har jobbet med ny håndballarena i Bergen siden før EM i Haukelandshallen i 2008. Men heller ikke de har konkrete planer eller penger. Arbeidet er vanskelig så lenge de fleste politikerne som stiller til valg i Bergen sier det er uaktuelt å bruke penger på en ny byarena.

— Tror du Bergen har en ny hjemmebane på plass for FyllingenBergen og Tertnes innen 2020?

— Det var det ... I 2011 presenterte vi planer for politikerne og snakket om Byarena 2015. Hvis ting løsner, og det er vilje til å få noe til, så er ikke det utenkelig å ha en ny arena klar i 2020, men vi har ikke mer enn tid og vei, sier Iversen som heller snakker om "hvis" det kommer ny arena, og ikke "når".

Ny byarena

Det arbeides på flere fronter med ny byarena i Bergen, blant annet en i sentrum som også er aktuell som hjemmebane for Bergen Hockey, og ikke minst kultur, messer og andre arrangementer.

— Vi er ikke tjent med en arena som skal huse alt av kultur og mange andre idretter. Vi må ha en hall som vi kan ha større tilgang til enn som så, sier Husebø. FyllingenBergen-lederen har tidligere tatt til orde for å rive Haukelandshallen for å bygge en ny arena der.

Iversen mener muligheten for å få private investorer med beror på hvilket konsept man går for. Han mener også området rundt Haukelandshallen er en aktuell beliggenhet.

— Vi må være kreative. Høgskolen har bygget i nærheten og har allerede signalisert at de har for liten plass. Haukeland universitetssykehus trenger mer parkeringsplass, og så har du idretten på Brann Stadion. Alle de er interessante samarbeidspartnere for oss, sier Iversen.

Hele byens lag

Her er høydepunktene for hvor FyllingenBergens skal være om fem år.

 • Rendyrket toppklubb og sportslig ledende i Norge.
 • Ny arena.
 • Regional identitet. Appell til hele Bergensområdet.
 • Forbilder for talenter i regionen og inspirere de lokale klubbene.
 • Administrativt samarbeid med Tertnes.
 • Flere sponsorer.

For at FyllingenBergen skal bli hele byens håndballag som appellerer til et bredt sponsormarked og publikum, og for å bli sportslig ledende, må de gule og blå få til et utvidet samarbeid med de andre klubbene i regionen, mener Husebø. FyllingenBergen har allerede fått ansvaret for talentutviklingen på guttesiden i Bergensområdet.

— Vi ønsker at spillerne skal være i sitt miljø så lenge som mulig. Tidligere har vi hentet spillere i altfor ung alder, og klubber har stått litt ribbet tilbake. Det gir ikke god talentutvikling på sikt, og er ikke positivt for klubbenes forhold til oss.

Å samle byen, blir derfor avgjørende, mener Husebø.

— Hvis Bergen skal ha et topplag i håndball, må hele byen føle tilhørighet. Det kan ikke bare være et lag for Fyllingsdalen. Målet vårt er at vi skal være like viktige for Åsane som for Fyllingsdalen, sier FyllingenBergen-lederen.

Les også

 1. Taper aldri mot Glassverket hjemme

 2. Storscorer ladet opp til Champions League-spill med båtkjøring og oppussing

Les mer om

 1. Håndball
 2. Fyllingen