Sport

Froome spyttet på da han ble distansert

Forsvarte likevel den gule trøyen.

Her blir Chris Froome spyttet på underveis på fredagens Tour de France-etappe.
  • Even Emberland

Den 19. etappen ble et fyrverkeri der Chris Froome ble angrepet fra start på den 138 kilometer lange etappen.

Flere av britens nærmeste utfordrere i sammendraget forsøkte å gå løs, og til slutt lyktes det både for andremann sammenlagt Nairo Quintana og fjorårets Tour de France-vinner Vincenzo Nibali.

Gjenopplev dramatikken her.

TRIUMF: Vincenzo Nibali var best på den 19. etappen i Tour de France etter å ha angrepet med nesten 60 kilometer igjen.

«Haien fra Messina» syklet de siste 16 kilometerne alene og kunne juble for triumf.Fjorårsvinneren av Tour de France rykket med snaut seks mil igjen da Froome måtte stoppe for å fikse et mekanisk problem med sykkelen.

Les også

Dette bildet skaper massive reaksjoner: - Skittent gjort

Det så ham vinne etappen da han holdt unna for klatrekanonene opp klatringen til mål. Nairo Quintana ble andremann etter å ha distansert Froome.

— Det var noen nervøse øyeblikk. Jeg er fornøyd med at jeg fortsatt har en god ledelse ned til Quintana, selv om jeg tapte litt tid.

Froome ble spyttet på

På de siste seks kilometerne opp La Toussuire (18 km à 6,1 prosent) til målstreken smalt det blant sammenlagtkanonene. Andremann sammenlagt Nairo Quintana angrep.

Froome trøblet med å svare på angrepet, og han kom ikke opp på bakhjulet til colombianeren.

RÅSTERK: Nairo Quintanas sterke angrep tvang Chris Froome (i gult) til å slippe.

Det sto lenge og vippet på ti-tolv sekunder mellom de to eminente klatrerne, men på de siste tre kilometerne økte Quintana avstanden. Over målstreken skilte det 30 sekunder. Dermed er colombianeren nå 2'38 bak Froome.— Det er en komfortabel ledelse. Da han angrep i dag, fokuserte jeg kun på å kjøre en jevn fart. I morgen er den siste testen, forhåpentligvis har jeg energi nok til å fullføre dette, sier Froome i det offisielle intervjuet etter målgang.

Briten opplevde også ekstra utfordringer der han alene kjempet for å krysse målstreken. Med drøyt to kilometer igjen fanget kameraene opp at en tilskuer spyttet på ham.

Her blir Chris Froome spyttet på underveis på fredagens Tour de France-etappe.

Han lot seg dog ikke affisere og fortsatte klatringen mot målstreken. Den krysset Froome 1'14 bak etappevinneren.

Brutal start

Alejandro Valverde (tredjemann sammenlagt), Alberto Contador (femtemann) og Vincenzo Nibali (sjuendemann) var noen av dem som angrep opp det første fjellet med 13 mil igjen.

FLERE ANGREP: Alejandro Valverde var blant dem som angrep Chris Froome på den spektakulære fjelletappen.

Svært få maktet å henge med på råkjøret, men Froome beholdt roen, og sammen med lagkamerat Wout Poels hang han med på rykkene.Etter den påfølgende utforkjøringen fulgte tre flate mil, og der roet det seg veldig blant sammenlagtfavorittene, og de lot et utbrudd som besto av 22 ryttere få et par minutters ledelse.

Les også

Mens dansker og hollendere herjer i fjellene, sliter rytterne fra kuperte Norge

Blant rytterne i tet var lederen av klatrekonkurransen Joaquim Rodríguez (Katjusja), Romain Bardet (Ag2r), Pierre Rolland (Europcar), Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) og Rigoberto Urán (Etixx-Quick Step).

Isolert Froome

Med omtrent 80 kilometer igjen begynte teten å klatre utenforkategorifjellet Col de la Croix de Fer (22,4 km à 6,9 prosent). Litt opp i stigningen dannet en grupetto seg, den var Alexander Kristoff del av.

Etter hvert opp monsterfjellet satte Astana opp en voldsom fart. Fjerdemann sammenlagt Geraint Thomas var blant dem som måtte slippe. I front rykket Rolland med 69 kilometer igjen. Franskmannen forsøkte et episk solostunt der feltet med favorittene nærmet seg.

BLE UTFORDRET: Chris Froome, her fra etappens første utforkjøring, måtte svare på angrep etter angrep.

Med 62 kilometer igjen, sju kilometer fra toppen av Col de la Croix de Fer, angrep Nibali. Kun Froome, Quintana, Valverde og Contador maktet å følge. Sammenlagtlederen var isolert, dette var utfordrernes mulighet. De fløy forbi ryttere som tidligere var del av utbruddet, og snart var det bare Rolland igjen foran dem.Valverde angrep med seks mil igjen. Da hadde Froomes hjelperytter Poels kommet opp, og nederlenderen måtte sette farten for kapteinen opp mot toppen av fjellet.

Drøyt tre kilometer fra toppen fikk briten et mekanisk problem med sykkelen, da angrep Nibali. Froome hentet de andre favorittene, men Nibali var løs.

Over toppen av monsterfjellet var italieneren 1'05 bak modige Rolland i front. Gruppen med Froome var 1'54 bak franskmannen.

Status quo

Gruppen med favoritter roet ned tempoet i utforkjøringen sammenlignet med Rolland og Nibali. Ved foten av Col du Mollard (41 kilometer fra mål), etappens nest siste fjell, var Rolland 58 sekunder foran Nibali, mens gruppen med Froome og Quintana var halvannet minutt bak italieneren.

Over toppen på Col du Mollard (med 35 kilometer igjen) hentet Nibali den franske klatreren i front, og duoen stupte utfor to minutter foran gruppen med favoritter.

Nibali var naturligvis ivrig på å jobbe sammen med Rolland da italieneren kjørte for å klatre fra sin sjuendeplass i sammendraget. Men gruppen med favoritter kjørte bra nedover, og med 18 kilometer igjen var avstanden til teten igjen to minutter.

Sterk Nibali

Det var Movistar som tok kommandoen i hovedfeltet der de forsøkte å sette opp angrep på Froome. I front distanserte Nibali franskmannen med 16 kilometer igjen og bare økte avstanden ned til gruppen med favoritter på de nærmeste kilometerne.

Etter hvert skrudde Rafal Majka opp farten for sin kaptein Contador, men det kom ingen angrep på de første tolv kilometerne av klatringen. Med seks kilometer igjen var de 2'20 bak Nibali, som styrte mot etappeseieren og et jafs i sammendraget.

Da klemte Quintana til. Colombianerens voldsomme angrep distanserte samtlige. Froome fulgte nærmest, men briten fikk ikke kontakt.

Dermed ble Quintana andremann på etappen, 30 sekunder foran Froome.

Resultater:

1. Vincenzo Nibali (Astana) 4’22’53

2. Nairo Quintana (Movistar) + 44

3. Chris Froome (Team Sky) + 1’14

4. Thibaut Pinot (FDJ) + 2’26

5. Romain Bardet (Ag2r) samme tid

6. Alejandro Valverde (Movistar) s.t.

7. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) s.t.

8. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) s.t.

9. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) s.t.

10. Samuel Sánchez (BMC Racing Team) s.t.

Sammenlagt:

1. Chris Froome (Team Sky) 78’37’34

2. Nairo Quintana (Movistar) + 2’38

3. Alejandro Valverde (Movistar) + 5’25

4. Vincenzo Nibali (Astana) + 6’44

5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 7’56

6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 8’55

7. Mathias Frank (IAM Cycling) + 12’39

8. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 13’22

9. Romain Bardet (Ag2r) + 14’08

Les også

  1. Tour de France virker avgjort: - Han har stålkontroll

  2. Danskenes sykkelhåp rykket for seier - så ble han kjørt ned av motorsykkel

  3. I dette ørkenlandet har interessen for Tour de France eksplodert

Les mer om

  1. Tour de France