Sport

Norges første landskamper endte med tap ti år på rad

Sportshistorien: Fra 1908 til 1918 vant ikke de norske fotballherrene én eneste landskamp.

Norges OL-landslag i fotball fra 1912.
 • Ina Marie Sigurdsen
  Journalist

Hver dag gir Aftenposten deg TV-tipset, et kort tilbakeblikk til en historisk hendelse og et nytt eller gammelt sitat fra sportens verden.

Lørdag 11. september:

 • TV-tipset:

  Det er ett stort samtaleemne før fjerde runde av Premier League går i gang. Cristiano Ronaldo gjør sin «andre» debut for Manchester United. På lørdag møter han, sammen med Ole Gunnar Solskjær og de røde djevlene, Newcastle på Old Trafford.

  Kampstart klokken 16.00 på TV2 Sport 2 og TV2 Play.

 • Sportshistorien:

  11. september 1910: Norge spiller sin første landskamp i fotball på hjemmebane. 6000 tilskuere var til stede på Gamle Frogner stadion da Sverige vant 4–0. Herman Myhrberg og Karl Gustafsson scoret to mål hver på grusbanen.

  De norske fotballherrene får hard medfart fra tid til annen, men historien tilsier at det også var tøft å være norsk fotballspiller tidlig på 1900-tallet. Fra deres aller første kamp mot Sverige i 1908 skulle det ta ti år før Norge skulle vinne én eneste landskamp.

  Nederlagene mot Sverige kom på rekke og rad. Men i 1918 gikk Norge endelig seirende ut mot «søta bror». 2–1 sto det på måltavlen på Gamle Frogner stadion.

  Et artig poeng fra kampen mot Sverige i 1910 var at gjestene stilte i røde trøyer og svarte shortser, mens de norske spillerne så flotte ut i sine lyseblå drakter. Norges riksvåpen var brodert på venstre brystlomme og buksene var hvite.

 • Sitatet:

  «Du bommer på 100 prosent av de skuddene du aldri fyrer av».

  Ishockeylegenden Wayne Gretzky.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Ole Gunnar Solskjær
 3. Cristiano Ronaldo