Aleksander Aamodt Kilde vinner verdenscupen i utfor: – Helt fantastisk

Aleksander Aamodt Kilde gjorde en stor feil og havnet utenfor pallen i verdenscupfinalen. Men 29-åringen vant den gjeve utforkulen etter også ha vunnet verdenscupen i super-G sammenlagt. Noen timer senere vant kjæresten Mikaela Shiffrin kvinnenes utforrenn.

KLINTE TIL: Kjæresteparet Mikaela Shiffrin og Aleksander Aamodt Kilde feirer i målområdet.

– Fy fader, hun er rå. Det var komplett. Dette er så fortjent, jeg begynner nesten å grine her, sier Kilde til V Sport 1.

Han har det relativt bra for egen del også. 4. plassen ga seier sammenlagt i utfor.

– Åh herre min hatt. Dette var helt fantastisk. Det beste jeg har opplevd hittil i karrieren, sier han etter det spennende rennet.

– Veldig fortjent at Kilde vinner dette, sier Viasat-ekspert Kjetil André Aamodt.

Vincent Kriechmayr vant rennet i Courchevel-Meribel foran Marco Odermatt og Beat Feuz. Aamodt Kilde kjørte ikke perfekt, men presterte akkurat godt nok i den dramatiske finalen.

Nordmannen er dermed sesongens beste fartskjører i comebacket etter den alvorlige kneskaden. Han havnet på plassen bak rivalen Beat Feuz ble i neste års VM-løype i franske Courchevel. Dermed ender den sveitsiske OL-vinneren bak Aamodt Kilde sammenlagt.

Og det ble en enda bedre dag for Team Kilde et par timer senere: Kjæresten Mikaela Shiffrin vant kvinnenes utforrenn. Etter målgang møttes de to i målområdet hvor de delte både klemmer og kyss.

DET HOLDT: Aamodt Kilde (til venstre) slo OL-vinner Beat Feuz med 13 poeng i utforcupen.

– Det er så spennende som man kan få det, sa Aleksander Aamodt Kilde til V Sport 1 underveis.

Han vant de tre utforrennene i Kitzbühl, Weng og Beaver Creek, men lykkes ikke helt i OL. Der ble Bærum-karen nummer fem i utfor, men tok sølv i kombinasjonen og bronse i super-G.

Aamodt Kilde ledet utforcupen med 23 poeng til Beat Feuz før rennet og til slutten utforcupen med 13 poeng. Han blir dermed den fjerde nordmannen som vinner den gjeve globen fra FIS. Aksel Lund Svindal (2), Kjetil Jansrud og Lasse Kjus har tidligere vunnet utfor sammenlagt.

Nordmannen kjente på nervøsiteten før start og hadde store problemer på det første hoppet – kalt Zenit – i neste års krevende VM-løype.

–Jeg prøvde å gi gass, forklarer Aamodt Kilde.

– En katapultfølelse, legger han til.

– Helt ekstremt, sier Viasat-ekspert Marius Arnesen.

Aamodt Kilde hadde røde tall nedover løypa, men var syv hundredeler foran Feuz på siste mellomtid. I mål tippet det likevel tre tideler i favør sveitseren, som vant OL-gullet tidligere denne sesongen.

– Det var litt for mange feil. Det kan koste hele bøtteballetten her, sa Kilde før det hele ble avgjort.

Men til slutt holdt det.

Aleksander Aamodt Kilde har aldri vunnet VM- eller OL-gull. Men han vant verdenscupen sammenlagt i 2019/20-sesongen og vant også verdenscupen i super-G for seks år siden.

– Han bygger på legendestatusen som en av de største som har vært der ute, mener Kjetil André Aamodt – med ni OL- og VM-gull og en seier i verdenscupen sammenlagt.

I OL ble det to medaljer på Kilde: