Jonas Wille blir Christian Berges etterfølger: – Han har hele pakken

ULLEVAAL (VG) Jonas Wille (46) blir ny landslagssjef i håndball. Forgjengeren er begeistret.

NY SJEF: Jonas Wille blir landslagssjef i håndball fem til 2026.

– Den mest ærefulle og største oppgaven for en norsk trener, sier Jonas Wille på en pressekonferanse. Han kaller det «stort».

Wille - egentlig fra Halden – ble presentert som ny landslagssjef på en pressekonferanse onsdag. Han har denne sesongen trent svenske Kristianstad.

– Det er en god følelse å få en så viktig stilling i norsk håndball. Det er ikke noe man egentlig tenker når man startet som trener, at man skal ende opp her. Det er veldig få som får muligheten, så man er veldig stolt av det. I mine øyne er det kanskje det mest ærefulle oppdraget man kan få, sier den nybakte landslagssjefen på pressekonferansen.

Videre opplyses det om at avtalen strekker seg frem til sommeren 2026.

Det er enda ikke klart hvem som blir assistenttrener under Wille, den prosessen skal Wille og forbundet gå i gang med nå. Men Wille forteller at store deler av teamet som har vært, vil bestå.

Og om hva som bor i troppen han nå blir sjef for, er Wille klar i sin tale:

– Potensialet er gull, de har hatt to finaler. Men det er den sårbarheten som gjør at de ikke er der hele tiden. Man må nok innse at det og vil variere i fremtiden, sier han og mener det blir en hovedoppgave å få alle de beste spillerne på banen i mesterskap - sentrale Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød manglet i sist EM.

VAR ASSISTENT: Jonas Wille tar over herrelandslaget etter Christian Berge.

Wille tar over jobben etter Christian Berge (48), og den forhenværende landslagssjefen er strålende fornøyd med nysigneringen.

– Jeg har bare positivt å si om han, sier Berge til VG.

– Han er solid i både lederskap og kunnskap. Han har hele pakken, legger han til.

Berge hentet haldenseren inn som assistent sist høst. Sammen ledet de Sander Sagosen & co. til 5. plass under EM i januar.

– Jonas gled veldig fint inn i gruppen. Han er veldig strukturert og kom inn med et litt annet språk enn meg, sier Berge til VG.

Den nye Kolstad-treneren ledet Norge til to VM-sølv, EM-bronse og til herrelandslagets fem beste resultater i mesterskap noensinne. Berge opplyser at han ikke er tatt med på råd i prosessen. Wille er ansatt av styret i Norges Håndballforbund etter råd fra et ansettelsesutvalg som blant annet inneholder de tidligere landslagsspillerne Erlend Mamelund og Janne Tuven.

SIGNERTE: Jonas Wille med håndballpresident Kåre Geir Lio (til venstre) og generalsekretær Erik Langerud.

Wille kom raskt inn da Elverum-trener Børge Lund trakk seg sist høst. Under EM i januar fortalte Berge at han for flere år siden ga Wille beskjed om at han var ønsket som assistent.

Men Christian Berge mener ansettelsen av Jonas Wille ikke er noen direkte videreføring av hans linje gjennom åtte år som landslagssjef.

– Det er det ikke. Han har sin egen filosofi og tanker om hvordan han ønsker å løse ting. Han kom inn med masse gode endringer som spillerne ville ha, sier Berge og mener østfoldingen utviklet det norske forsvarsspillet gjennom et halvt år som assistent.

Etter å ha trent Halden opp i den norske eliteserien har Jonas Wille de siste fem sesongene trent HC Midtjylland, Skövde, Mors-Thy og Kristianstad i Danmark og Sverige.

Denne sesongen ble Wille-styrte Kristianstad nummer tre i den svenske ligaen før Skåne-klubben ble slått ut semifinalen av sluttspillet 9. mai.

Den siste tiden har håndballforbundet ifølge NRK jobbet med å kjøpe Jonas Wille ut av kontrakten. Han skal ha en klausul i kontrakten for utkjøp.