Sport

Fyllingen-gutten kom hjem etter nedrykk med Viking. Nå opplever han marerittet på nytt.

Bergen Håndball hadde et mål om å være blant topp seks denne sesongen. Etter halvspilt serie har de allerede én fot i 1. divisjon.

Sebastian Waage Mossestad hamret inn syv mål mot serielederen i Åsane Arena. Til venstre, tidligere Fyllingen-spiller Sindre Heldal.
  • Ingvild Lygren

– Det var ikke dette jeg så for meg da jeg kom hjem igjen. Selvfølgelig ikke. Jeg hadde større planer, sier Sebastian Waage Mossestad (23).

Han smiler, men det er ikke vanskelig å se at han synes situasjonen er vanskelig.

Etter to sesonger i Viking HK i Stavanger, der han først var med på opprykk til Eliteserien og så direkte nedrykk igjen, kom bakspilleren hjem til Bergen og barndomsklubben i Fyllingsdalen.

Før sesongen satte klubben seg som mål å være blant de fire beste.

Isteden har det blitt en kamp for tilværelsen.

– Jeg begynner å bli vant til å takle motgang. Helt fra jeg dro fra Fyllingen etter 2018/2019-sesongen, har hver dag vært en krig, men jeg må bare gjøre det beste for å takle situasjonen, sier han.

Vidar Gjesdal er tilbake i trenerteamet.

Syv av ti

Før tirsdagens kamp mot Elverum lå Bergen nederst på tabellen med fire poeng etter 15 kamper. Laget gjorde en heroisk innsats i den tøffe seriekampen. De ledet etter de første 30 minuttene, men etter hvilen ble serielederen for sterk. Det endte til slutt 30–23, og Bergen gikk dermed på sitt åttende strake tap.

Tidligere trener Vidar Gjesdal er tilbake i trenerteamet i et forsøk på å hjelpe laget opp fra grøften.

– Det er ingen stor dramatikk i det. Jeg kom inn for å hjelpe trenerteamet, og prøver å se om det er små ting vi kan gjøre for å snu trenden, sier han.

For å overleve sesongen, mener Gjesdal og trenerkollega Fredrik Ruud at laget bør vinne syv av de siste ti kampene. For å klare det trenger de kaptein Fredrik Heskestad Clementsen, og de to danskene Philip Tandrup Holm og Jens Dolberg Plougstrup spilleklare før sesongen starter opp igjen i februar. De tre nøkkelspillerne har vært ute store deler av høstsesongen, men ser ut til å være i rute til andre halvdel kastes i gang.

Ruud mener at det skal være mulig å sikre kvalifiseringsplass ut fra kampene som gjenstår. Bergen har allerede spilt to kamper mot både Elverum, ØIF Arendal og Runar, og står igjen med motstandere det skal være mulig sikre seg poeng mot.

– Hele høsten har vært ganske tung, men vi må være offensive og tro på at dette er mulig å få til, sier Ruud.

Verken han eller Gjesdal mener at prosessen rundt navnebyttet fra FyllingenBergen til Bergen Håndball har betydning for den sportslige situasjonen laget befinner seg i nå.

– Klubben brukte mye krefter på det, men vi kan ikke skylde på at det er derfor vi er i denne situasjonen.

Trenerne Vidar Gjesdal og Fredrik Ruud kjemper for å sikre en kvalifiseringsplass.

Negativ spiral

Det er, ifølge Ruud, ikke store utfordringer som gjør at de mørkeblå ligger der de gjør.

– Det er alltid ting vi kan bli bedre på, men ikke noe soleklart som vi må bli bedre på for å komme oss opp fra bunnen. Det gjør det kanskje enda vanskeligere, sier han.

Treneren er åpen om at det har vært vanskelig å vite hvilke knapper de bør trykke på for å snu trenden. Flere av oppgjørene har vært jevne, men de har ikke hatt marginene på sin side.

Han mener de allerede har én fot i 1. divisjon, og at de nå må kjempe for å prøve å berge plassen med den andre foten.

– Vurderer du din stilling som trener?

– Jeg vurderer den ikke selv, men respekterer det hvis andre gjør det. Jeg er villig til å stå her og gjøre det som kreves uansett, det er det ingen tvil om, sier han.

Disse guttene sørget for å lage masse lyd på tribunen selv om det bare var 50 tilskuere i Åsane Arena med kapasitet til 2500.

– Fortsatt en sjanse

Nå tar laget juleferie før de samles igjen i januar. Mossestad mener dårlig hukommelse kan være bra for veien videre.

– Det hjelper å ha litt gullfiskhukommelse. Vi må lære av feilene vi gjør, ta med oss det gode videre og legge resten bak oss.

– Vi har vist at vi kan spille jevnt med alle. Jeg tror vi fortsatt har en sjanse til å overleve, sier han.

– Det er ikke over for oss ennå. På ingen måte, sier Gjesdal.

Les mer om

  1. Håndball
  2. FyllingenBergen