Disse kan vinne Aftenpostens gullmedalje

Gull, gull og atter gull. 2021 ble et heidundrende norsk idrettsår.

Aftenpostens gullmedalje kan kun vinnes én gang, noe som gjør at 2017-vinner Karsten Warholm er uaktuell. Lag kan heller ikke få den. I fjor ble Erling Braut Haaland vinner. Året før var det Therese Johaug. Årets ener presenteres på kvelden lille julaften.

Her er kandidatene:

  • Halvor Egner Granerud (25), hopp

    11 seiere på rad i verdenscupen. Dette var tangering av Roar Ljøkelsøys «norske rekord». Ljøkelsøy brukte hele karrieren på sine triumfer. Granerud
    gjorde jobben i løpet av én sesong. Han vant også verdenscupen sammenlagt. I VM tok han sølv i miks-lagkonkurransen, men resten av mesterskapet ble ødelagt av en positiv koronaprøve.

  • Maren Lundby (27), hopp

    Hun tok VM-gull individuelt i stor bakke i Oberstdorf. I tillegg to VM-sølv i
    normalbakke (individuelt og mikslag) og VM-bronse i lagkonkurransen. Pionéren fra Toten har i flere år kjempet hardt for kvinners rettigheter i hoppsporten. Denne sesongen har hun tatt en pause.

  • Sturla Holm Lægreid (24), skiskyting

    Han ble vinterens største sensasjon med fire VM-gull i Pokljuka, Slovenia. Vant 15 km fellesstart, 20 km normaldistanse, 4 x 7,5 km stafett og 4 x 7,5 km miksstafett. I tillegg tok han syv individuelle seirer i verdenscupen.

  • Tiril Eckhoff (31), skiskyting

    For en sesong hun hadde! Seks VM-medaljer: fire gull, en sølv og en bronse i Pokljuka. I tillegg vant veteranen hele 12 individuelle seirer i verdenscupen 20/21. For første gang gikk hun helt til topps verdenscupen sammenlagt.

  • Johannes Høsflot Klæbo (25), langrenn

    Tre VM-gull i Oberstdorf: sprint, lagsprint og 4 x 10 km stafett. Vant også femmila, men ble diskvalifisert etter omdiskutert situasjon i spurten med Aleksandr Bolsjunov.

  • Hans Christian Holund (32), langrenn

    Det ble VM-medaljer i Oberstdorf for langrennsløperen fra Lyn. Gull på 15 km fri teknikk og gull på stafetten sammen med Pål Golberg, Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo. På 30 km skiathlon ble det bronse. I tillegg fjerdeplass på femmila.

  • Emil Iversen (30), langrenn

    Endte opp med VM-gull på den klassiske femmila etter sluttdramaet mellom Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov. I tillegg ble det stafettgull sammen med Pål Golberg, Hans Christian Holund og Klæbo. Iversens annenetappe la mye av grunnlaget.

  • Jarl Magnus Riiber (24), kombinert

    En av tidenes beste og mestvinnende utøvere i kombinert. Fire VM-medaljer i Oberstdorf, derav to gull. Ni individuelle seirer av 12 mulige og suveren seier i verdenscupen sammenlagt 20/21. Har fortsatt i samme stil denne sesongen.

  • Gyda Westvold Hansen, kombinert

    Ble historisk da hun tok VM-gull i kombinert i Oberstdorf. Dette var nemlig første gangen kvinner deltok i denne grenen. Hun vant også hoppdelen i den første verdenscupkonkurransen for kvinner. Da ble hun nummer to sammenlagt.

  • Sebastian Foss Solevåg (30), alpint

    Ålesunderen tok et sensasjonelt VM-gull i slalåm. Det var en seier for tålmodigheten ettersom gullet kom ni år etter debuten. Det individuelle slalåmgullet var ikke den eneste fangsten under VM i Cortina. Det ble gull i lagkonkurransen også.

  • Ragne Wiklund (21), skøyter

    Skøytekometen tok et sensasjonelt VM-gull på 1500 meter i Heerenveen foran storfavoritten Brittany Bowe (USA). Wiklund hadde aldri tidligere kommet på seierspallen på øverste nivå.

  • Marcus Kleveland (22), snøbrett

    Snøbrett-kunstneren fra Gudbrandsdalen vant den totale verdenscupen overlegent etter strålende finaleoppvisning i Sveits. I finalen fikk Kleveland 96 av maksimale 100 poeng. Vant også VM-gull i slopestyle.

  • Viktor Hovland (24), golf

    Fremadstormende stjerne blant verdens beste golfspillere. Er nå nummer åtte på verdensrankingen. Ingen nordmann har noensinne vært rangert høyere. Den spanske verdenseneren Jon Rahm er den eneste europeeren som er foran på den celebre listen.

  • Casper Ruud (23), tennis

    Tidenes desidert beste norske tennisspiller har hatt en drømmesesong. Han er nå nummer åtte i verden. Slo seg opp til 24. plass etter Australian Open (nådde fjerde runde) i februar. Storspillet har bare fortsatt gjennom hele året. Vant fem ATP-turneringer.

  • Jakob Ingebrigtsen (21), friidrett

    Fantastiske tider og seirer på rekke og rad i en av verdens største idretter. Allerede i en alder av 20 år greide han å ta OL-gull på 1500 meter. I finalen satte han olympisk rekord, ny Europa-rekord (3.28,32) og slo for første gang rivalen Timothy Cheruiyot fra Kenya. Avsluttet sesongen med et lekende lett EM-gull i terrengløp.

  • Birgit Skarstein (32), roing

    I sitt fjerde Paralympics gjorde hun kort prosess med konkurrentene på rostadion i Tokyo. Fra første til siste åretak var hun i egen klasse. Skarstein var storfavoritten som innfridde med stil.

  • Caroline Graham Hansen (26), fotball

    Etter at hennes to første finaler endte i tårer vant Caroline Graham Hansen Champions League-trofeet sammen med lagvenninnene i Barcelona. De knuste Chelsea i finalen. Den norske landslagsspilleren scoret ett av målene og var involvert i ytterligere to.

  • Kasper Fosser (22), orientering

    Tidligere hadde han to VM-sølv som beste resultater individuelt. I VM han et godt mesterskap med gull på den avsluttende langdistansen. Med det endte han opp med ett gull og to sølv under mesterskapet i tsjekkiske Doksy.

  • Salum Ageze Kashafali (28), friidrett

    Sprinteren fra Bergen innfridde i Paralympics. To år etter at han løp inn til gull på 100 meter i Para-VM, kopierte han bedriften i Paralympics. I finalen løp han inn til ny mesterskapsrekord på 10,70.

  • Kristian Blummenfelt (27), triatlon

    Leverte en praktsesong. 7. juli tok han OL-gull under sommerlekene i Tokyo (olympisk distanse). 21. august vant han Verdensserien sammenlagt, hvor det gjennom en sesong konkurreres i både sprint og olympisk distanse. 21. november satte han ny verdensrekord på full distanse (Ironman).