Sport

Håndballforbundet dropper omstridt arena etter homofilikritikk

Norges Håndballforbund har fått kritikk for å legge håndballturneringer til Oslofjord Arena. Nå tar forbundet grep.

Oslofjord Arena ligger på Brunstad i Stokke i Vestfold.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

Flere klubber har truet med boikott etter at finalerundene i Lerøyserien for 18-åringer opprinnelig var satt til Oslofjord Arena.

Norges Håndballforbund (NHF) har fått kritikk for å avvikle turneringen akkurat der ettersom arenaen inngår i Oslofjord Convention Center (OCC), som er eid av Brunstadstiftelsen, som igjen er opprettet av Brunstad Christian Church.

Anleggets koblinger til Brunstad Christian Church (Smiths Venner), er hovedessensen i konflikten. Stiftelsen ble etablert i 2002. Livssynssamfunnet mener at homofilt samliv er synd.

Larvik Turn og Byåsen Håndball Bredde er blant klubbene som har varslet boikott. Etter kritikken velger forbundet å snu.

«Trossamfunnets syn på homofili ikke er i tråd med Norges Håndballforbunds verdigrunnlag», skriver Norges Håndballforbund i en pressemelding.

– Det er viktig for oss at alle medlemmer føler seg trygge på at våre verdier etterleves i vår aktivitet og våre arrangementer. Slik eiersituasjonen ved Oslofjord Arena er nå, har styret kommet frem til at Norges Håndballforbund ikke vil gjennomføre arrangementer der, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

  • LES MER: Flere klubber truer med boikott på grunn av homofilisyn. Nå skal håndballforbundet avgjøre saken.
Kåre Geir Lio er president i Norges Håndballforbund.

Varsler endringer

I en pressemelding søndag opplyser Oslofjord Convention Center at de i løpet av kort tid kunne få et eierskap som gjør at fremtidige overskudd skal komme idrett, kultur og samfunnsnyttige formål i Vestfold til gode.

– Endring i eierskapet vil også gjøre at alle opplevde forbindelseslinjer til trossamfunnet Brunstad Christian Church blir borte, opplyser daglig leder Alf Aadalen i Brunstadstiftelsen.

– Kirkesamfunnet Brunstad Christian Church har ikke hatt intensjon om å være eier av eller drive Oslofjord kommersielt, men har hatt behov for å sikre at det finnes et sted for å gjennomføre kirkens internasjonale stevner med mange tusen deltagere. Oslofjord har kapasitet til dette, og BCC vil bare være kunde uten fordeler et eventuelt eierskap ville gitt, sier Aadalen.

Tidligere har Oslofjord Convention Centers salgsdirektør, Gunnar Fosseng, sagt til Aftenposten at de hverken deler eller støtter holdningene som klubbene reagerer på.

– Tvert imot har vi, akkurat som håndballen, krystallklare holdninger mot alle former for diskriminering. Dette gjelder også diskriminering basert på seksuell legning. Derfor synes vi det er fryktelig leit hvis klubber velger å la være å delta basert på misforståelser om hva vi står for, sa han.

– Skuffet

CEO ved Oslofjord Convention Center, Stian Fuglset, synes beslutningen til håndballforbundet er skuffende. Han forklarer at de i møte med forbundet har gitt garantier om fullstendig adskillelse fra BBC og at ingen overskudd skal gå til religiøs virksomhet.

– At håndballforbundet ikke vil være med oss på denne reisen er skuffende. Oslofjord Arena er åpen for alle, uavhengig av kjønn, etnisitet, livssyn, seksuell orientering og funksjonsevne. Hver eneste uke er det hundrevis av barn fra lokalmiljøet som benytter arenaen. Vi har aldri fått signaler om det håndballforbundet frykter, fra hverken barn eller voksne som bruker arenaen, poengterer Fuglset.

Håndballforbundet skriver at styret har hatt en bred gjennomgang av saken. Representanter fra OCC har fått legge frem sine synspunkter før forbundsstyret falt ned på sin avgjørelse, hevder forbundet.

– Styret har forståelse for at det synet arenaens eier har på blant annet homofili, skaper problemer for flere av våre spillere og medlemmer. Vi er glade for å se at engasjementet for likeverd er så stort som det er i vår organisasjon. Dette har vært sentralt for vår beslutning, sier Lio videre.

Videre skriver håndballforbundet at de opplever dialogen med OCC som positiv.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Homofili
  3. Idrettspolitikk