Sport

Slik skal Norge vinne mot Russland: – Tror det kan bli en severdig kamp

Norge møter et solid russisk lag, men har tenkt ut en plan for å sikre seg bronsen.

Trønderen Malin Aune, som spiller i Vipers, ble toppscorer med fem mål i siste kamp. Da fikk hun utspill til kanten. Nå håper Hergeirsson på flere kontringsmål. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

KUMAMOTO: En siste gang samlet landslagstrener Thorir Hergeirsson mediene rundt seg, for å fortelle at det er mulig å vinne mot russerne i en kamp som starter klokken 09.30 norsk tid.

Spillerne kom gående inn fra en økt, blant annet med fotball. Sjefen gjorde som han alltid gjør, gikk i solen foran hotellet og fortalte sine siste tanker før kampen om tredjeplassen i Park Dome.

Norge møter Russland, som har spilt overbevisende håndball inntil laget ble felt av Nederland med ett mål i kampen om en finalebillett. I likhet med Norge, som måtte gi tapt for Spania, og det med seks mål, smertet de tapene.

  • SETT DENNE? Dette overrasket tidligere landslagstrener: – Ufattelig å tenke på

Stine Skogrand har hatt et godt mesterskap. Hun hadde ikke spilt med landslaget på halvannet år før dette VM. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Bakrekken må stoppes

Men Hergeirsson og hans lag er ikke kjent for å syte. På spørsmål om hva som er nøkkelen til å vinne kampen, sier han:

– Godt forsvar med Silje (Solberg) bak der. Så gjelder det å få stoppet (Anna) Vjakhireva først og fremst, tette lukene for henne, være tøff mot henne og stoppe bakrekken.

Han vet at hun er en av de store skytterne på Russland lag, nummer 24 på toppscorerstatistikken med 36 mål før denne kampen. Men Russland har også en annen spiller som lager mye mål, Jaroslava Frolova, nummer 11 på listen med 45 mål, ett bedre enn Norges beste, Stine Bredal Oftedal.

Humøret er det ikke noe å utsette på hos Camilla Herrem (t.v.) og Marit Røsberg Jacobsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Må opp med tempoet

Men godt forsvar er ikke nok. Islendingen er opptatt av at Norge skaffe seg kontringsmål, som det var lite av (ett) mot Spania. Klarer laget det, unngår spillerne å stange mot etablert forsvar i 60 minutter.

– Vi trenger noen kontringsmål og ankomstmål. Russerne er også et løpssterkt lag. Jeg tror det kan bli et severdig kamp med bra tempo.

Han vet at Russlands trener, spanjolen Ambros Martín, har flertallet av sine landslagsspillere samlet i klubben Rostov Don, som han også trener. Derfor er Russland et solid og samspilt lag. Et godt kollektiv.

Silje Waade spilte tidligere i Byåsen, nå i Vipers. Hergeirsson ønsker seg enda med trøkk fremover. Hun får lov til å prøve. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Ikke noe skal være uprøvd

På spørsmål om Kristine Breistøl i denne kan bli en overraskelse, svarer Hergeirsson.

– Vi kommer ikke til å la noe være uprøvd i kampen hvis vi kjenner at vi trenger ulike ting eller andre ting enn det vi har innpå. Så kommer vi til å bytte på det.

Han sier likevel at det gjelder å gjøre grovjobben. Gjøre detaljene.

– Det var for mange detaljer vi bommet på i forrige kamp både forsvarsmessig, angrepsmessig og skuddmessig.

– Men har Norge en sjanse mot et lag som virker så sterkt?

– Ja, svarer han.

– Nå er det bare å gå inn og sette punktum, forsøke å gjøre den beste kampen vår i mesterskapet. Da har vi sjanse. Normalt må vi opp til det nivået for å kunne slå Russland. Så er det mange faktorer inne i dette. Vi har jobbet med å komme opp til å finne vårt eget, dyrke frem det i kampen. Så må vi trykke til når fløyten går og inntil alt er over.

Det skal i alle fall ikke stå på trønderbataljonen. F.v. Silje Katrine Waade, Moa Högdahl, Malin Larsen Aune, Andrea Austmo Pedersen og Marta Tomac. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Alle måtte opp i ringene

Siden den niende og nest siste kampen har hele teamet jobbet godt. Mange var langt nede etter fredagens ydmykende nederlag. Dagen etter var det bare å gå på videre.

– Det virker som om alle nå er klar for kamp. Det er ingen garanti for at vi spiller vår beste kamp eller slår Russland, selv om vi spiller vår beste kamp. Men sannsynligheten øker hvis alle som bidrar i kampen kommer opp mot sitt beste. Inkludert trenerne.

Norge-Russland kl. 09.30

Les mer om

  1. Håndball
  2. Thorir Hergeirsson
  3. Håndball-VM 2019 kvinner
  4. Kvinnelandslaget håndball