Sport

Selvsikker Tande før avgjørelsen: - Jeg føler jeg hopper best av alle

Treneren er spent på om Daniel-André Tande takler presset. Det er ikke 22-åringen fra Kongsberg.

Daniel-André Tande, Clas Brede Bråthen og resten av hoppteamet forlot Innsbruck onsdag kveld.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

INNSBRUCK: Det ble litt av en dag for Daniel-André Tande. En hopper som før sesongen hadde én verdenscupseier, leder nå verdenscupen, Hoppuka sammenlagt og vant sitt andre verdenscuprenn på rad. Med seg på pallen hadde han lagkamerat Robert Johansson. Altså dobbelt norsk i Innsbruck hvor det bare ble hoppet en omgang under vanskelig vindforhold.

– Det var stort med Robert i dag, sier Tande og gleder seg nesten like mye over pallkompisen som egen seier.

Les også

Tande leder hoppuka etter dobbelt norsk: - Helt rått!

Selvsikker

Samtidig som Daniel-André Tande har en enorm suksess i hoppbakken, øker oppmerksomheten, presset, lengden på intervjuene og roping fra et meget entusiastisk hoppublikum i Østerrike.

Han er selv ganske sikker på at han skal takle både press og oppmerksomhet.

– Jeg føler at jeg hopper best på ski av alle. Selv om jeg bommer litt så er jeg helt der oppe, sier Daniel-André Tande. Det er viktig å beholde angrepsrollen og all oppmerksomheten er bare hyggelig, sa han etter å ha gått den svært lange intervjurunden som en vinneren av et renn i Hoppuka blir nødt til å gjennomføre.

Alexander Stöckl bodde selv i Innsbruck før han ble hovedtrener for de norske hopperne. Han var en svært glad mann med to av sine på pallen og den tredje beste norske, Andreas Stjernen, på en femteplass. Nå har han sin fulle hyre med å holde eneren i tømmene.

– Han har en veldig god mulighet til å vinne Hoppuka nå. Det blir spennende å se hvordan han takler det presset. Samtidig har han vist at han til nå har taklet det helt fint, sier Stöckl.

Les også

Hoppsjefen om episoden som nesten kostet ham livet: – Jeg gremmes fortsatt

Lite feiring

Nede på sletta i Innsbruck var det ingen tvil om norsk dobbeltseier gjorde inntrykk i hele den norske hoppleiren. Klemmene satt veldig løst da Tande møtte mamma Trude, trener Stöckl og ikke minst Robert Johansson før premieutdelingen.

I en salig blanding av high-five og bamseklemmer dundret de norske utøverne sammen en eneste stor jublende mølje før de to norske guttene kunne ta av seg lua og høre “Ja vi elsker” runge ut i Bergiselbakken.

Men det er stoppet også feiringen. Rett fra bakke og pressekonferanse bar det rett i bil til Bischofshofen. Det hele skal avgjøres der. Norge har ikke hatt en vinner av Hoppuka siden 2007. Den gang var det Anders Jacobsen som vant.

– Jeg føler meg ganske klar for Bischofshofen. Det kommer til å bli et enorm trøkk der, men det er en bakke som passer meg veldig bra. Det er det samme som gjelder. Jeg er ganske sikker på at jeg klare å holde styr på nervene, sier Tande.

Norske sammenlagtvinnere har sjelden vunnet i Bischofshofen. Statistikken viser at kun 3 av 10 norske hoppukevinnere har vunnet avslutningsrennet.

Daniel-André Tande er i førersetet i hoppuka.

Syke konkurrenter

Hans to argeste konkurrenter i kampen om seier i Hoppuka var redusert i dag. Kamil Stoch falt i prøveomgangen og skadet skulderen. Hele det østerrikske laget hadde pådratt seg en magesjau.

– Stefan Kraft var ikke helt i slag i dag. Vi får bare håpe han kommer seg til finalen, sier Østerrikes trener Heinz Kuttin til Aftenposten.

Akkurat det håper Daniel-André Tande også. Han mener at det ville være synd om ikke hans to argeste konkurrenter er klar til å hoppe i finalen.

– Det er synd at de fikk de problemene. Jeg får bare håpe at de er klar på fredag, sier Tande.

Les også

Derfor tror sportssjefen at Tande kan bli hoppsportens Lund Svindal

– Jeg er syk hele tiden

Selv er han ikke spesielt redd for å bli syk.

– Jeg er litt syk nesten hele tiden. Jeg hadde svineinfluensa for mange år siden og har veldig lett for å bli småsyk. Jeg er ikke helt frisk nå heller. Kjenner at det er litt rusk i halsen, sier hopphelten fra Kongsberg.

Det ble et veldig tøft hopprenn i Bergiselbakken. Vinden gjorde forholdene ujevne og vanskelige. Det ble ikke hoppet langt og mange som hadde hoppet jevnt godt tidligere i Hoppuka, fikk det ikke til. Det ble bare en omgang ettersom avviklingen av første omgang varte i halvannen time. Det var rett og slett ikke dagslys nok til å gjennomføre en annenomgang.

– Det var krevende. Jeg synes juryen gjorde det beste de kunne for å kunne avvikle en så rettferdig konkurranse som mulig. Det er vanskelig når det blåser i alle retninger, sier Stöckl.

Fordel med mye vind

Norge hadde tre blant de fem beste. De vanskelige forholdene mener han at det norske laget trolig takler bedre enn mange av konkurrentene.

– Det er ofte mye vind i bakkene i Norge. Spesielt om sommeren. Det kan være en fordel for oss at vi har hoppet i mye vind før, sa Stöckl etter at det hele var over.

Treneren var imponert over det som Tande fikk til.

– Det var et veldig godt skihopp som Tande sto for i dag.

Akkurat det var vinneren selv enig i.

– Jeg kjente med en gang at jeg gjorde et ordentlig bra skihopp. Så fikk jeg

heng på den venstre skien. Det sees ikke like mye på TV som du selv føler det. Heldigvis har jeg nok energi og fart i kroppen til å komme meg ned til den oppdriften som tross alt var nede i bakken.

Les også

Tandes mamma fikk sponsorhjelp for å kunne følge sønnen lenger i hoppuka

Moren er blitt kjendis

Nede i bakken ventet mamma Trude slik hun har gjort hele denne Hoppuka. Egentlig skulle hun reist hjem etter seieren i Garmisch-Partenkirchen 1. nyttårsdag. Men så sørget sponsorer for at hun fikk lov til å følge sin sønn, stadig ikledt den klassiske skigenseren fra Kongsberg Idrettsforening.

– Dette var bare fantastisk igjen, sier hun som også er blitt hoppkjendis selv i Tyskland. Den tyske storavisen Bild-Zeitung har flere ganger hatt oppslag på forholdet mellom Trude og Daniel-André.

Fredag er hun på plass i Bischofshofen. Da har hun utvidet familiefanklubben med søsteren Ida som akkurat er kommet til Østerrike for å følge brorens kamp for seier i Hoppuka.

Les mer om

  1. Alexander Stöckl
  2. Hopp