Sport

Tysse føler seg forbigått

Erik Tysse hadde det klart beste resultatet i Friidretts-NM, men fikk ikke kongepokalen. Han tror dopingfortiden har spilt inn i juryens vurdering.

FORBIGÅTT: Erik Tysse gikk fra alle konkurrentene i NM. Nå føler han seg selv forbigått.
 • Øystein Vik

Kappgjengeren fra Os tok NMs kanskje minst overraskende gull da han gikk inn til 18.59,17 under friidretts-NM i Tønsberg i helgen. Plasseringen i seg selv gir dermed ikke grunnlag for å gi kongepokalen til Tysse, men tiden er et argument.

Kongepokalen i friidrett deles ut etter skjønn, utøvd av en jury bestående av blant andre friidrettspresident Svein Arne Hansen og sportssjef Ronny Nilsen. Juryen skal vurdere hvem som har gjort den prestasjonen som fortjener kongepokalen mest. Konklusjonen ble at Øyvind Strømmen Kjerpeset (22) fra Florø fikk kongepokalen.

– Det er vanskelig å si om det var riktig. Det skal være det beste resultatet som får pokalen. IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) sin poengskala viser at mitt resultat er bedre enn Kjerpesets. Men dette er nok verken første eller siste gang utdelingen av kongepokalen blir diskutert, sier Tysse.

– Ute etter dritt

Her er de nakne fakta om Tysses og Kjerpesets prestasjoner i NM.

Tysses tid 18.59,17 på 5000 meter er svakere enn kappgjengerens egen norske rekord på 18.32,46, men tiden gir ifølge IAAFs poengskala, som er et verktøy for å sammenligne ulike friidrettsøvelser, en poengsum på 1154. Dette er NMs klart høyeste poengsum.

Kjerpesets tid på 400 meter hekk, 50,38 er jevngodt med den 114. beste tiden i verden i år, og bak Kjerpesets egen rekord på 49,95 satt tidligere i år. IAAFs poengskala gir Kjerpeset et resultat på 1107. Hvis Kjerpeset skulle oppnådd samme poengsum som Tysse, måtte han ha løpt på 49,39, nesten ett sekund fortere. Kjerpeset vant også 200 meter på 21,10. Friidrettspresident Hansen svarer slik når BT spør ham om vurderingene som ble gjort i juryen.

– Jeg vil ikke si noe om hva som skjedde i juryen. Kjerpeset satte mesterskapsrekord på 400 meter, og vant 200 meter. Det var en topp innsats. Nå må vi konsentrere oss om Kjerpeset og bygge opp om ham. Jeg konstaterer også at omgivelsene har tatt godt imot at Kjerpeset fikk kongepokalen, sier Hansen.

– Også Bergens Tidende har en sak om vinnerne Kjerpeset og Okparaebo i avisen. (gårsdagens avis.) Du har kanskje sett den?

– OK. Og nå er det vel på tide å lage noe dritt, spør Hansen retorisk.

Tror fortiden spiller inn

Friidrettsforbundet har langt på vei avsluttet samarbeidet med Tysse etter at søftelendingen kom tilbake fra to års dopingutestengelse i fjor sommer. Tysse mottar ingen støtte fra norsk idrett, slik han sportslig sett er kvalifisert for. Unntaket er den lokale klubben Norna-Salhus.

– Tror du fortiden er grunnen til at du ikke får kongepokalen?

– Det er kanskje en av grunnene. Jeg må kanskje gå enda fortere for å få pokalen, sier Tysse. Hansen svarer slik på tilsvarende spørsmål:

– Det får Tysse uttale seg om, ikke jeg, sier friidrettspresidenten.

Sportssjef Ronny Nilsen ønsker ikke å uttale seg i saken.

Vebjørn Rodal, tidligere OL-vinner og NRKs friidrettsekspert, tror i likhet med Tysse at dopingfortiden kan ha spilt inn.

– Vi skal ikke se bort i fra at det har påvirket. Det er ikke usannsynlig, sier Rodal. Trønderen fikk selv kongepokalen i 1992. – Da fikk jeg den fordi jeg vant 800 meter som junior, men egentlig burde John Halvorsen (langdistanseløper) ha fått pokalen den gangen. Så var det tilfeller senere da jeg følte jeg burde fått kongepokalen, men så ble den tildelt en yngre utøver. At Tysse ikke får pokalen nå, er ikke første gang en eldre utøver må se seg forbigått av en yngre. Kjerpeset viste jo også allsidighet med å vinne to øvelser.

Johan Kaggestad, tidligere friidrettstrener og ekspert i TV 2, synes ikke IAAFs poengskala gir et godt sammenlikningsgrunnlag.

– Den skalaen er også laget ut ifra skjønn, akkurat slik juryens avgjørelse er basert på skjønn. Å sammenligne prestasjoner mellom ulike øvelser, blir å sammenligne epler og pærer, sier Kaggestad.

Fakta: Vinnere av kongepokalen i friidrett for menn

 • 2012: Jaysuma Saidy Ndure
 • 2011: Andreas Thorkildsen
 • 2010: Andreas Thorkildsen
 • 2009: Andreas Thorkildsen
 • 2008: Jaysuma Saidy Ndure
 • 2007: Jaysuma Saidy Ndure
 • 2006: Andreas Thorkildsen
 • 2005: Andreas Thorkildsen
 • 2004: Andreas Thorkildsen
 • 2003: Aham Okeke
 • 2002: Pål Arne Fagernes
 • 2001: Gjøran Sørli
 • 2000: John Ertzgaard

Les mer om

 1. Friidrett