Sport

Ny dopingsak ryster Touren

Tour de France er rammet av en ny dopingskandale. Spanieren Moises Duenas Nevado er tatt for bloddoping.

Moises Duenas Nevado ble ført vekk av politi etter dopingavsløringen. Her skjuler han seg bak en cap i politibilen etter å ha blitt pågrepet.
  • Petter Bøifot

Den spanske rytteren Moises Duenas Nevado (27) ble onsdag den andre rytteren som ble tatt for doping i årets Tour De France. Fra før er landsmannen Manuel Beltran også sendt hjem i skam. — Vi ga Moises Duenas Nevado beskjed onsdag morgen om at han hadde testet positivt for EPO etter den fjerde etappen, sier presidenten i Det franske antidopingbyrået (AFLD), Pierre Bordry.

Arrestert

Onsdag morgen ble spanjolen ifølge NTB arrestert, samtidig som fransk politi raidet hotellet Barlworld-laget bor på. Det forteller sportsdirektøren for Bouygues-Telecom-laget, som bor på samme hotell. - Rundt 50 politimenn stormet inn på hotellet. Jeg kan si at de ikke var ute etter oss, sa Jean-Rene Bernaudeau. Nevado ble ført vekk av politiet etter et kort avhør i hotellets lobby. Barloworld-lagets hotell ligger i byen Tarbes sørvest i Frankrike. - Dette er ikke til å tro. Jeg kan ikke forstå det. Jeg hadde ikke engang tid til å snakke med ham, sier Barloworlds sportsdirektør Claudio Corti. TV2 sin sykkelekspert Johan Kaggestad mener dagens avsløring tyder på at systemet virker. - Det er så mange dopingtester i Tour De France nå at du må være tjukk i huet hvis du doper deg. Dette tyder på at Nevado og rådgiverne hans er dumme som brød, sier Kaggestad til Aftenposten.no.

Kultur i Spania

Han tror ikke det er en tilfeldighet at en ny spanjol er avslørt som jukser. - Det er en kultur som sitter igjen fra mange år tilbake. I land som Norge, Sverige og Danmark er det en skam å bli tatt for doping, mens det i Spania av mange blir sett på som uflaks når man blir avslørt. Kaggestad sier Nevado nå har ødelagt alt for sitt eget lag, Barlworld. De har blitt invitert til Tour De France de to siste årene, men kan nok bare glemme å få være med neste år. - Hovedsponsoren er nok ikke veldig begeistret nå. Sykkeleksperten sier Nevado var meget lovende syklist. For to år siden vant han Tour De France for de under 26 år, og var på vei fremover. Han var på 19.-plass i touren før avsløringen. Men Kaggestad mener dagens avsløring ikke har noe å si for fortsettelsen av touren. - De som doper seg er useriøse, og det er ingen mistanker mot de som stiller på startstreken i dag. Tour De France går videre uten en dum spanjol, sier han.

Les mer om

  1. Tour de France