Sport

Svindal brøt gullforbannelsen i utfor: – Dette var toppen av kransekaka

Aksel Lund Svindal jublet for Norges aller første OL-gull i utfor. På sølvplass: Kompisen Kjetil Jansrud.

Aksel Lund Svindal jublet da han kom i mål i utforrennet.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG: – Det var utrolig spennende. Jeg merket at det var noe annet enn World Cup. Vanligvis ser du deg ut de beste, og hvis de ikke tar deg, så tror du at du kan vinne. I dag ville jeg se nesten alle i mål før jeg var sikker, sa Aksel Lund Svindal til Aftenposten på vei til gullseremoni.

Norge har vært nær OL-gull i utfor flere ganger. Kjetil André Aamodt misset gullet med fire hundredeler i 1994. Aksel Lund Svindal var sju hundredeler fra gull i utfor i 2010. Fire år senere var Kjetil Jansrud ti hundredeler fra OL-gull i utfor i Sotsji.

Men endelig, natt til torsdag 15. februar 2018, kunne endelig den norske alpintleiren juble for å ha brutt gullforbannelsen i en av OLs aller grommeste øvelser.

Gull: Aksel Lund Svindal.

Sølv: Kjetil Jansrud.

Og det var elleville gledesscener som utspant seg etter nervepirrende minutter med venting.

Støtteapparat, lagkamerater, idrettsledere og kronprins Haakon tok del i feiringen.

– Hva sa kronprinsen til deg?

– Han var veldig fornøyd. Han var med på besiktigelsen, han hadde radio og fikk høre hva trenerne snakket om, så han var skikkelig inne i det.

Les også

Mens du sov, flyttet Aksel Lund Svindal grensene for hva som er mulig for en nordmann

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og bronsevinner Beat Feuz på blomsterseremonien.
Kronprins Haakon var blant de mange som ville gratulere Aksel Lund Svindal med OL-gullet. Kronprinsen var med på besiktigelsen tidligere på dagen.

Bommet på andrehoppet

Med startnummer syv bommet Aksel Lund Svindal på et hopp og lå litt bak en av favorittene, sveitsiske Beat Feuz. Men han dro på noe voldsomt nedover og hentet inn tiden han tapte. I mål var nordmannen 18 hundredeler foran sveitseren.

På noen startnummer bak kom Kjetil Jansrud, som ledet lenge. Men Vinstra-gutten tapte tid mot slutten og kom i mål 12 hundredeler bak Svindal.

– Hvor avgjorde du rennet?

– Jeg tror jeg var bra over alt, bortsett fra andrehoppet. Jeg prøvde å gi gass, men traff ikke som jeg ville. Men derfra og ned var jeg rask hele veien.

– Har du fått realisert en stor drøm?

– Ja, rett og slett.

– Føles det som verket er fullbyrdet?

– Nei, det er jo super-G i morgen. Men det er litt toppen av kransekaka. Det er digg å komme tilbake og kjøre fort i World Cup. Men dette er, med overhengende sannsynlighet, mitt siste OL.

Aksel Lund Svindal på vei ned OL-løypen.
Og her er han i mål til vinnertid.

Lund Svindal er nå den første nordmannen som har vunnet OL-gull i utfor. Men det ofret han ikke mange kaloriene på da han snakket med de skrivende journalistene på vei ned til den internasjonale pressekonferansen.

– Det er rart med det. Bare det å lykkes på en sånn dag, der det blir dobbelt norsk, er så mye råere enn hva historiebøkene sier. Det er ingen av oss som tenker over det.

– Du står her nå med et OL-gull. Har du rukket å reflektere over veien for å komme tilbake?

– Jeg tenkte på det da jeg sto her i sted, at det er første gangen på tre-fire år at jeg faktisk kjører på ski i februar. Det var god timing at jeg kunne kjøre på ski i år. Jeg kjørte litt på ski under VM i Beaver Creek (2015), men da var jeg egentlig ikke klar igjen. Året ikke på ski, i fjor var jeg ikke på ski, så det er tøft at det funker i år.

– Hva tenker du nå om fremtiden?

– Det er mitt siste OL i hvert fall. Det hadde vært digg å kjøre VM i Åre neste år. Men det orker jeg ikke å tenke på nå.

Kjetil Jansrud kjørte inn bak lagkameraten.

Lund Svindal og sølvvinner Jansrud fikk ikke mye tid til å hvile på laurbærene.

Etter den norske dobbelen ble det automatisk mye styr med dopingkontroll, feiring, intervjuer og medaljeseremoni ved 19–20-tiden lokal tid.

Men allerede klokken 11.30 i morgen kjører duoen for nye medaljer i super-G. En øvelse Norge vanligvis har hatt enda bedre tak på enn utfor.

– Fysisk sett er det ikke ideelt. Men mentalt sett tenker jeg at det Kjetil og jeg får negativt i bagasjen ved å dra på medaljeseremoni, tar vi igjen ved å synes at dette er fett og skikkelig inspirerende.

– Hva kommer du til å gjøre de neste timene?

– Jeg skal nyte det litt. Men ikke mer enn at jeg vet hva som skjer i morgen. Og så må jeg komme meg på sykkelen, jeg håper å rekke det før jeg skal på premieutdeling.

– Klarer du å nullstille?

– Ikke helt. Men dersom jeg ikke klarer å nullstille, får jeg heller tenke på at det er en positiv ting. I stedet for å nullstille bruke det til noe positivt.

Kjetil Jansrud ble slått med tolv hundredeler av lagkameraten.

Han gikk for gull, men unnet kompisen å ta det.

Jansrud oppsummerte det slik:

– Det var bra. Aksel har egentlig vært i en klasse for seg i utfor i år. Jeg er litt for glad i den tekniske kjøringen øverst.

Etter dette kom det løper etter løper som prøvde å slå de to nordmennene, men alle fikk de røde tallene slengt i ansiktet da de kom i mål.

Beat Feuz tok bronsen til slutt.

Den norske superduoen kunne feire seieren sammen i målområdet, og det tok ikke lang tid før Aksel Lund Svindal sendte første jubelmelding ut på Instagram.

«Speechless!!!!», skrev han på bildet han tok sammen med Jansrud.

God start av Kilde

Aleksander Aamodt Kilde var også på vei til en sterk plassering fra startnummer 12. Han så bare grønne tider i starten av løypen. Men fikk nesten trøbbel med den høye hastigheten han kom opp i, og holdt på bomme på en port i midten av løypen. Dermed raste tiden av gårde, og i mål var han 1.93 bak Svindal.

– Det var ikke helt min dag i dag, men én og to i OL er bare å smile av, og glemme det jeg gjorde. Jeg var bra med til tredje mellomtid, men det er litt som det har vært denne sesongen, sa Kilde til TVNorge.

Les mer om

  1. OL
  2. Alpint
  3. Aksel Lund Svindal
  4. Kjetil Jansrud
  5. Aleksander Aamodt Kilde