Sport

Norske gullhåp vil bo for seg selv. Derfor har Olympiatoppen fått pusset opp et tostjerners hotell i OL-landsbyen.

Svarte gardiner, nye senger og en mann som vet hvor han skal finne laktosefri melk. Olympiatoppen bruker 6,4 millioner kroner på overnatting utenfor OL-landsyen i Sør-Korea.

Ingrid Bahr fra Olympiatoppen har vært på plass i Pyeongchang en stund. Her er hun utenfor huset der hun og det norske støtteapparatet skal bo under OL. Foto: Stig B. Hansen

 • Kristoffer Rønneberg
 • Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

PYEONGCHANG: – Jeg er nok litt streng, sier Ingrid Bahr med et smil.

Den siste uken har Olympiatoppens administrasjonssjef flyttet kontoret sitt til Daegwallyeong-myeon. Småbyen var tidligere mest kjent som Sør-Koreas kaldeste sted. De siste årene er den omgjort til et OL-sentrum, omkranset av fjell og drivhus som av årstidsmessige grunner naturlig nok står tomme.

Noen hundre meter unna oss jobber arbeidere på spreng i 18 minusgrader for å klargjøre arenaen der åpningsseremonien skal gjennomføres og OL-ilden tennes om to uker.

Aftenpostens Stig B. Hansen og Kristoffer Rønneberg i Pyeongchang.

Og midt i dette mylderet skal Bahr sørge for at boforholdene til norske skiskyttere og langrennsløpere er gode nok. Tostjernershotellet Olive og et idrettsgymnas blir i disse dager klargjort for å sikre OL-håpenes ve og vel under lekene.

Derfor er Ingrid Bahr nødt til å være litt streng.

Les også

Oslo fikk ikke 2022-OL. Nå haster det, hevder klimaforskning.

– Jeg sørger for å komme innom ganske ofte for å forsikre meg om at alt er som det skal være. Foreløpig ser det bra ut, sier hun.

Sender over store mengder norsk ost

Nye senger er satt inn. Svarte gardiner er på plass for å stenge vintersolen ute slik at utøverne får nok søvn. Vinduer byttes ut og ventilasjonssystemet får en oppgradering. I treningssalen like ved er en av dørene byttet ut for at det skal bli mulig å få inn den enorme rulleskimøllen der langrenns- og skiskytterutøverne skal finpusse teknikken mellom løpene.

– Det skal ikke være så fancy, men det er veldig viktig at det er rent og at utøverne får sove godt, sier Bahr mens hun viser oss rundt i det omgjorte idrettsgymnaset, der støttepersonellet og smørerne skal bo.

Teksten fortsetter under bildene.

Olympiatoppen har leid hele Boutique OIive Hotel for at langrennsløpere og skiskyttere skal få sove og bo godt under OL. Foto: Stig B. Hansen

På Olive-hotellet byttes de tradisjonelle madrassene på gulvet ut med nye senger og madrasser, etter bestilling fra Olympiatoppen. Foto: Stig B. Hansen

Olympiatoppen har bestilt nye madrasser og svarte gardiner på rommene. Foto: Stig B. Hansen

Olive hotell er ikke helt klart for innrykk. Men 1. februar skal alt stå klart. Foto: Stig B. Hansen

Olympiatoppens totaltkostnad på hele OL-operasjonen - reise, leie av hus, frakt og annen logistikk - er 21 millioner kroner. Når en tar bort tilskudd fra IOC, blir nettoutgiftene på 17 millioner.

De betaler rundt 6,4 millioner kroner for følgende:

 • Leie og oppgradere 36 rom på Olive hotell (1.-26. februar)
 • Leie av kjøkken og restaurant like ved siden av. (1.-26. februar)
 • Leie og oppgradere 16 rom med totalt 35 senger på studenthjem (1 måned)
 • Leie og oppgeadering av treningssal (1 måned)

Olympiatoppen tar hovedtyngden av utgiftene, i tillegg til at Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund også bidrar i spleiselaget.

Et spleiselag som også inkluderer store mengder mat til kokkene og bakeren som snart skal ta turen fra Norge til Sør-Korea for å jobbe på en innleid kantine i nabolaget.

– Jeg er nok litt streng, sier Ingrid Bahr med et smil. Olympiatoppens administrasjonssjef er allerede på plass på rommet sitt i Pyeongchang. Foto: Stig B. Hansen

De norske utøverne skal nemlig ikke fôres med kimchi, bibimbop eller andre sørkoreanske spesialiteter.

– Blant annet får vi sendt over en god del ost fra Tine. Brødmat med norsk pålegg er en viktig del av kostholdet under lekene, og da må vi sende over mat utøverne er vant til, sier Bahr.

 • Her ligger Pyeongchang:

Siste frist for hotelleierne

Men hun har også funnet mye på det lokale supermarkedet. Og det hun ikke finner der, får hun hjelp av sørkoreanske Johnny Koo til å skaffe.

– Hun spurte om jeg kunne finne laktosefri melk. Det er ikke noe så mange har hørt om her. Men det finnes jo, det også, og vi har sørget for å få det levert hit, sier Koo, som er leid inn for å hjelpe til med den lokale administrasjonen.

Idrettsgymnaset ble overtatt fredag, til Ingrid Bahrs bifallende nikk. På Olive-hotellet, derimot, har eierne frem til 1. februar på seg til å gjøre soverommene klare for de norske utøverne. De er allerede godt i gang.

Ingrid Bahr viser frem treningsrommet. Utstyret er ikke langt unna. En svær rulleskimølle skal for eksempel på plass. I bakgrunnen er Johnny Koo, en lokal administrator. Foto: Stig B. Hansen

Da Aftenposten fredag tok en titt rundt på hotellet, var sengene og de svarte gardinene allerede på plass – selv om deler av bygningen minnet om en byggeplass. I løpet av de neste dagene skal 70 sengeplasser være klare for deler av den norske OL-troppen.

Alpinistene skal også bo på et eget hotell under OL. De resterende OL-utøverne skal bo i deltagerlandsbyen.

Les også

Uhrenholdt Jacobsen reiser hjem fra Østerrike: – Jeg tar ingen sjanser nå rett før OL

– Hadde uansett måttet leie inn sengeplasser

Prislappen er så høy som den må være, mener Helge Bartnes, vinteridrettssjef ved Olympiatoppen.

– Vi hadde nok ikke kommet unna leie av overnatting uansett. Ved å leie Olive, får vi overnatting av alle trener og utøvere i langrenn og skiskyting på ett sted. Prislappen hadde ikke blitt lavere selv om vi hadde valgt å legge skiskyttere og langrennsløpere inn i deltagerlandsbyen. Vi hadde uansett vært nødt til å leie eksterne sengeplasser, sier han.

TV-stuen i støtteapparatets hus. Foto: Stig B. Hansen

Et kjøkken der som flere i støtteapparatet skal bo under OL. Foto: Stig B. Hansen

Men han legger til at det selvsagt blir dyrere enn hva det hadde blitt hvis vinterlekene ble holdt i Europa.

– Ikke bare må utstyr fraktes halve jorden rundt, men utøverne må reise tidligere enn ellers for å tilvenne seg tidsforskjellene. Men på den annen side får vi god erfaring med idrettslogistikk til Asia. Neste OL er jo sommerlekene i Tokyo, og så er det vinter-OL i Beijing, sier han.

Kaffe og glühwein

Men minnet om europeiske OL-byer er ikke langt unna den norske troppen. Torino Café ligger nemlig vegg-i-vegg med Olive Hotel og tilbyr både espresso, smørbrød og glühwein for dem som måtte ønske det.

Vertskapet på Torino Café, vegg-i-vegg med det norske OL-hotellet, skal ta godt imot de norske utøverne. Foto: Stig B. Hansen

– Vi har fått med oss at det blir fullt av nordmenn her. De er hjertelig velkomne, sier Choi Jae Song, 22-åringen som står bak espressomaskinen.

Men om han kan navnet på noen av de norske gullhåpene?

– Nå spør du vanskelig! Beklager, nei, det gjør jeg ikke. Jeg kommer nok bare til å følge med på kunstløp. Resten av tiden skal jeg jobbe, sier han med en latter.

Les mer om

 1. OL
 2. Langrenn
 3. Sør-Korea

Relevante artikler

 1. SPORT

  Beslutningen om OL-seremoni provoserer. Nå anklages IOC for hemmelig avtale.

 2. SPORT

  «Elefanten i rommet» skaper uro før OL: – Hva er det som egentlig har foregått her?

 3. SPORT

  Lorentzen tilbake på toppen etter fantastisk avslutning

 4. SPORT

  Med hodet først i 140 kilometer i timen

 5. SPORT

  Bekreftet: Legkov frikjennes – beholder OL-medaljen fra Sotsji

 6. SPORT

  Russisk skøyteløper takker nei til OL: – Idretten er blitt en forhandlingsbrikke i et skittent spill