Sport

Idrettsministeren skal finne ut hvorfor det er så mange menn i toppen av idretten

Idrettsminister Linda Hofstad Helleland skal finne mekanismene som holder kvinnelige ledere ute av idretten.

Hvorfor er det så få kvinner blant toppene i internasjonal idrett? Det skal idrettsminister Linda Hofstad Helleland finne ut av.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Tirsdag og onsdag samles kvinnelige ledere, trenere og utøvere til en internasjonal rundebordskonferanse i Bergen om kvinner i idretten.

Møtene er første steg på veien mot rapporten Helleland skal legge frem på kongressen til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Lima neste år.

Oppdraget har den norske ministeren fått fra IOC-president Thomas Bach i etterkant av ungdoms-OL på Lillehammer. Han vil ha svar på hvorfor det er slik at kvinnene er i et stort mindretall når det kommer til presidenter og generalsekretærer i internasjonale særforbund og nasjonale idrettsforbund.

— Nå skal vi samle kvinnelige idrettstopper til en internasjonal konferanse for å få dem til å peke på hvorfor det blir slik. Hvilke mekanismer og holdninger er det som ligger bak at kvinnene forsvinner fra idretten? Det er med og gjør idretten veldig umoderne, sier Helleland til Aftenposten.

Mange har lest denne saken om norske langrennskvinner som går ut mot skiforbundet:

Les også

- Forteller at det ikke er noe vits for oss å satse

Håndplukket kvinner

Til Bergen kommer blant andre IOC-medlem Anita DeFrantz, Isha Johansen fra Sierra Leone som er én av to kvinnelige fotballpresidenter i verden, Sarah Lewis, generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet, Kristin Hetle fra FN og Ruth Holdaway som leder Women in Sport.

— Nå har vi håndplukket kvinner som skal hjelpe oss med dette. Det er trenere, utøvere og ledere fra flere ulike, som kan fortelle hva ubalansen skyldes. Vi må vite hvorfor det er blitt sånn, sier Helleland.

Neste samling blir under sommerens olympiske leker i Rio. Etter at man har funnet ut hva som kan være årsakene til problemet, skal Helleland komme med forslag til tiltak som kan få opp kvinneandelen blant internasjonale idrettsledere.

Målet er at idretten skal ta i bruk flere av ressursene som i dag forsvinner fordi kvinner ikke blir med helt til toppen.

— Norge har veldig mye bra å vise til når det gjelder likestilling, og det er veldig bra for oss å kunne bidra og vise internasjonal idrett at det er mulig.

Fikk du med deg denne?

Les også

Kulturministeren refser norsk idrett: - Det er pinlig for Norge!

Påvirkningskraft

Helleland mener det er viktig at idrettsbevegelsen oppnår større likestilling på ledersiden. Mange jenter og kvinner deltar som utøvere og frivillige, men jentene i dag har få kvinnelige forbilder blant ledere og trenere.

— Idretten har en veldig sterk påvirkningskraft, og det er mange barn og unge som er aktive og engasjerte. Da blir det veldig synlig at det er så stor overvekt av menn som leder og at det er så stor ubalanse, sier Helleland.

Vi har den siste tiden satt søkelyset på kvinneidrett:

Les også

  1. Internasjonalt forbund: - Norge er en av verstingene på kvinner

  2. - Tradisjon i sykkelsporten å diskriminere kvinner

  3. Langrennsjenter ut mot forbundet: - Forteller at det ikke er noe vits for oss å satse

  4. Landslagssjefen innrømmer: - Jeg er bekymret for kvinnesiden i norsk langrenn

  5. Kun to av 207 med stemmerett i FIFA er kvinner: - En profilert fotballeder kalte meg prostituert

  6. Forsker: - Kvinner er det annet kjønn innen fotballen