Hundekjøreren Thomas Wærners historie er så oppsiktsvekkende at han er blitt medieyndling i utlandet

Da storavisen New York Times fattet interesse for en norsk vinner som har strandet i Alaska, fulgte NBC, Fox News og BBC etter.

Thomas Wærner og hundene etter å ha vunnet Iditarod, verdens lengste hundesledeløp.
  • Mette Bugge

Interessen rundt nordmannen Thomas Wærner, som vant det gjeve hundekjørerløpet Iditarod 18. mars, skaper interesse selv om det er lenge siden han ble en vinner. Det skyldes viruspandemien, som gjorde at han ikke kom av flekken etter at han kom i mål.

47-åringen deltok i dette berømte løpet for andre gang, og han passerte mållinjen etter en 11 dager lang utmattelsesprøve. Deretter satt han og 16 hunder bom fast.

Det var null fly å oppdrive, mens koronaviruset syntes å være over alt.

Reiste hjem før tiden

Kona Guro var så lur at hun dro hjem igjen noen få dager før mannen kom i mål i Nome. Hun har fått en omfattende jobb på hjemmebane. Sammen har paret tre barn under ti år, hun har jobb som veterinær, og det er fortsatt 35 hunder hjemme som skal ha mat, stell og trim. Sammenlignet med henne mener mannen at han lever et latmannsliv.

I et intervju med NTB fortalte han at han skal stå på pinne for sin bedre halvdel når han kommer hjem til Nord-Torpa.

Les også

Norsk bragd i prestisjeløp: – Han er helt rå

Wærner med hundene K2 og Bark etter seieren.

Levde i ei boble

I intervjuet med den New York Times forteller Wærner at han ikke ønsket å vite om viruset underveis i løpet. Han var i sin egen boble, og ville ikke bli forstyrret. Men han skjønte jo at noe var på gang.

Og da alvoret gikk opp for ham, og han kunne returnert til Norge, ville han ikke dra uten følgesvennene sine.

De siste månedene har Wærner bodd hos venner, som også har brukt tid på å mosjonere hundene hans. De har det meget bra.

– Hunder er mye bedre enn mennesker til å leve i nuet, sier Wærner til avisen.

Les også

Bjørgen tilbake i sporet: Skal gå Vasaloppet

Hjem med museumsfly

Det som ble bestemt nå er at Wærner og hundene får bli med i med et fly 1. juni fra Fairbanks, men ankomst Sola Lufthavn midt på dagen 2. juni. Det sier Nils Marius Otterstad, som er presseansvarlig for Wærner.

Ekvipasjen har fått plass i et «museumsfly» årstall 1950 som skal hjem til Norge, et DC-6-veteranfly fra Braathens S.A.F.E. som har stått i Canada i noen år.

– Jeg tror det blir et eventyr, sier Wærner til New York Times.

Han tenker på den spesielle flyturen til gamlelandet.

Og det som han kan ta med på veien, er berømmelse.

– Etter at han var omtalt i New York Times, har både NBC, Fox News og BBC meldt seg. Sistnevnte vil lage noe større på ham, sier Otterstad.

PS. Thomas Wærner har hatt et stort år som hundekjører. Foruten seieren i Iditarod, har han også vunnet Femundløpet og Finnmarksløpet og Iditarod.