Savner skuddkraft fra høyrebackene

Har Norge venstrehendte backer som duger når hovedrunden begynner i morgen? Det vi så mot Portugal lover ikke så godt.

Linn Jørum Sulland har slitt med å stille inn siktet under EM, men har stor tillit hos landslagssjef Marit Breivik til tross for mange bomskudd.

Norge-Portugal 34-19 Den forholdsvis betydningsløse kampen mot Portugal ble som ventet en transportetappe på damesykkel. Norge sørget i mars for å finne ut hva portugiserne hadde å by på. Det var ikke så mye. To treningskamper endte med 41-23 og 34-25. EM-kampen ni måneder senere viste at bildet ikke er så veldig forrykket. Norge tok sin åttende seier av åtte mulige siden landskampdebuten mot Portugal i 1992. Marit Breivik brukte kampen til å fortsette med å varme opp flest mulig spillere til hovedrunden begynner i morgen. Men tilbakemeldingene kunne vært bedre fra høyrebackene. Camilla Herrem og Heidi Løke derimot slo til for fullt. Mot en svak motstander...

En svale gjør som kjent ingen sommer, og derfor hjelper det ikke Portugal så mye at de har den imponerende Romania-proffen Alexandrina Barbosa i sine rekker. Det blir ellers for mange spurver.

Våre høyrebacker Tonje Nøstvold og Linn Jørum Sulland imponerte ikke da de slapp til i henholdsvis første og andre kamp. Sistnevnte traff ikke på mer enn tre av 11 skudd mot Ukraina, men Breivik har klokkertro på skuddet til Stabæk-jenta.

–Linn kom for nærme forsvaret, men det var ingen grunn til å ta henne av banen av den grunn. Spillerne må lære å roe seg ned, og det lærer de bedre av å være på banen fremfor benken. Vi er villige til å bruke litt tid på det. Det handler om hvordan hente trygghet i seg selv, sier Breivik.

Nå begynner EM

. Spania ga et stresset norsk lag overraskende har motstand i åpningskampen. Ukraina og Portugal hadde ikke så mye å by på. Vi kan fastslå om Norge stiller med et vesentlig dårligere lag nå enn i OL.

Startsekseren holder meget høyt nivå. Hvor mye kan de neste åtte bidra med når Romania, Danmark og Ungarn venter i hovedrunden?

Romania tapte med bare ett mål for Norge i OL og virker å være laget som kan stå i veien for Norges tredje EM-gull på rad. Før kampene i går kveld hadde Romanias skyttere Valentina Ardean-Elisei og Cristina Neagu en langt høyere treffprosent (71 og 63) enn noen av våre.

Danmark ble feid av banen av norske jenter både i World Cup i oktober og på Gjøvik for drøye to uker siden, og det er ingen grunn til at bildet skulle ha endret seg vesentlig.Tredje motstander i hovedrunden er Ungarn – et lag som er svært avhengig av veteranen Anita Görbicz.