Kulturministeren hardt ut mot idrettspresidenten: - Jeg har aldri opplevd maken

Linda Hofstad Helleland mener Tom Tvedt og kompani har kuppet dopingopprop.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener idrettspresident Tom Tvedt og Norges Idrettsforbund (NIF) har kuppet departementets dopingopprop.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener Norges Idrettsforbund har kuppet departementets dopingopprop.

Etter et møte mellom departementet, NIF og Antidoping Norge tidlig i september, tok Helleland initiativet til et felles opprop. Målet var å styrke Verdens Antidopingbyrå (WADA), skriverVG.

Nå reagerer hun sterkt på at Idrettsforbundet, som fikk tilsendt departementets utkast for gjennomlesning, har gjort endringer og deretter, ifølge Helleland, lagt det fram som sitt eget initiativ, viser notater som VG har fått tilgang til.

– Vi inviterte NIF til samarbeidet. De sa «nei» – og så går de ut med dette selv. Vi har aldri opplevd maken, sier Helleland tilVG.

– Jeg er veldig forundret. Jeg forstår ikke hva som har skjedd. Dette var Kulturdepartementets initiativ, som vi støttet, sier styreleder Valgerd Svarstad Haugland i Antidoping Norge til avisen.

Idrettspresident Tom Tvedt er på sin side helt klar på at NIF aldri har sagt nei til et samarbeid i kjølvannet av møtet i starten av september.

– Dette er alvorlig. Statsråden vet naturligvis at NIF aldri har sagt nei til et samarbeid om dette. Om det var tilfelle, ville ikke departementet ha sendt oss et utkast til samarbeidserklæring – som vi besvarte seriøst og grundig på kort tid, skriver Tvedt i en epost til VG.

Departementet hadde ifølge Helleland kommet fram til totalt åtte konkrete punkter i oppropet. Disse ble sendt til NIF 16. september. Fem dager senere kom svaret med flere endringer.

(©NTB)