Sport

Russerne gir ikke opp kampen for OL-deltagelse

Anke og rettssak kan bli det neste i saken mot russisk friidrett.

- Alt vil blir gjort for å forsvare våre utøveres og det olympiske lagets rettigheter og det vil bli gjort på et juridisk nivå, sier Vladimir Putins talsmann Dimitri Peskov.
  • Kurt B.M. Haugli

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, var forsinket, men da han kom fortalte han det som hadde vært klart i et par timer allerede. Russerne er fortsatt utestengt fra internasjonal friidrett og han ønsket ikke å se det russiske flagget på friidrettsbanen i Rio.

Les også

Coe om russerne: De har gjort mye, men de har ikke gjort nok

Får etterspill

Beslutningen betyr at russiske friidrettsutøvere etter all sannsynlighet ikke får delta i OL i Rio. Russisk friidrett har vært utestengt fra internasjonale konkurranser siden november i fjor.

Det liker ikke russerne og det som Sebastian Coe fortalte fredag, på anbefaling fra den norske dopinggranskeren Rune Andersen, kommer trolig til å få et rettslig etterspill.

Den russiske stavhopperstjernen Jelena Isinbajeva er klar på at hun kommer til å ta saken videre.

— Dette er et brudd på menneskerettighetene. Jeg vil ta denne saken til retten, sier hun til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Les også

Henrik Ingebrigtsen skal bli pappa

Den russiske idrettsministeren Valerij Mutko er klar på at han vil gjøre alt rettslig mulig for å beskytte sine utøvere.

— Vi kommer til å reagere på denne beslutningen, sier Mutko.

En talsmann for president Vladimir Putin, Dimitri Peskov sier at de vil om nødvendig gå rettens vei.

— Alt vil blir gjort for å forsvare våre utøveres og det olympiske lagets rettigheter og det vil bli gjort på et juridisk nivå, sa Peskov ifølge Reuters.

Generalsekretæren i det russiske friidrettsforbundet, Mikhail Butov, er klar på at de vurderer å ta saken til idrettens ankedomstol CAS.

— Vi må analysere dokumentene som ligger bak beslutningen. Er det grunnlag for det, havner denne saken hos CAS, sier

Tviler på at de når frem

Nordmannen Svein Arne Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet og han er en av dem som støttet beslutningen som ble fattet av IAAF helhjertet. Han tror ikke at russernes trusler om rettslige skritt når frem. Den eneste ankeinstansen som finnes for Russland er ankedomstolen for idretten, mest kjent under sin forkortelse CAS (Court of Arbitration for Sport).

— Vi har hatt en rekke jurister som har vurdert disse spørsmålene og de er klare på at dette ikke er en sak hvor russerne vil få medhold i CAS, sa Hansen til Aftenposten etter at møtet var over i går.

Les også

Dopingjegere blir truet i Russland

IOC bestemmer til slutt

Selv om Sebastian Coe og IAAFs råd mener enstemmig at Russland ikke skal delta i OL, så er det Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) som tar en endelig beslutning om hvem skal få delta. Den avgjørelsen blir tatt tirsdag i neste uke.

— De anbefalinger som vi har gjort, var enstemmige. Jeg vil være til stede på møtet i IOC, og jeg er sikker på at de skjønner at de er en organisasjon som også representerer de internasjonale forbundene, sa IAAF-president Sebastian Coe på kveldens pressekonferanse.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Les mer om

  1. Friidrett