Sport

Se, her er Svindal tilbake i trening

Aksel Lund Svindal (33) er i gang med opptreningen etter skrekkfallet i Kitzbühel.

Aksel Lund Svindal la onsdag ut et bilde av seg selv fra Olympiatoppens treningssenter ved Sognsvann. Alpinisten har startet opptreningen etter fallet i Kitzbühel. Foto: NTB scanpix / Instagram, @asvindal

 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones

Det er ti dager siden den norske alpinstjernen ble operert av dr. Christian Fink i Østerrike.

Fallet under utforrennet i Kitzbühel gikk hardt utover Svindals høyre kne. Det fremre korsbåndet røk – i tillegg måtte legen ta ut en liten bit av menisken.

Onsdag var han tilbake i treningen, på Olympiatoppens treningssenter i Oslo. Gjenopptreningen har så vidt kommet i gang, men foreløpig går alt etter planen.

 • Video: Se Kitzbühel-fallet her
 • Svindals lege hyller pasienten: – Han er helt fantastisk

– Han ligger godt an, og vi er veldig optimistiske, sier skiforbundets medisinsk ansvarlige Marc Jacob Strauss til Aftenposten.

Svindal la ut dette bildet på Instagram onsdag ettermiddag:

– Vel, her er vi i gang igjen, skriver alpinisten.

Fysioterapeut Håvard Moksnes var sammen med Svindal under dagens økt på Olympiatoppen.

– Det ser så bra ut som det kan gjøre, sier Moksnes.

Aksel Lund Svindal møtte pressen to dager etter operasjonen. Her blir han trillet inn i presserommet ved Privatklinik Hochrum i Rum utenfor Innsbruck. Foto: NTB scanpix

Hva slags trening kan Svindal gjennomføre? – Det viktige er at kneet ikke stivner. Så han beveger det mye, men samtidig er det noen begrensninger. Kirurgen har gitt tydelig beskjed om at han ikke kan tråkke fullt på foten før etter seks uker. Da er det begrenset hvor mye annen tung trening vi kan gjøre. Så han har veldig liten belastning på kneet. Det er først og fremst snakk om å holde musklene i gang og sørge for at kneet ikke stivner, sier Moksnes, som er spesialist i idrettsfysioterapi ved Idrettens Helsesenter og Olympiatoppen.

Svindal møtte pressen: — Det var nesten som en krigsfilm, der den ene etter den andre ble rullet inn

– Er Aksel like positiv som deg?

– Ja, det opplever jeg. Han er en positiv kar, og han har vært gjennom denne typen rehabilitering før. Han vet hva som skal til.

Moksnes var mye involvert da Kjetil Jansrud trente seg opp igjen etter at korsbåndet hans røk ett år før OL i Sotsji.

– Går det an å sammenligne de to skadene?

– Det er samme grunnskaden, men hvis man ser video av de to fallene, så skjønner man at Aksels kne fikk seg en kraftigere trøkk. Det betyr at han må ta det roligere i starten, sier Moksnes.

Det er vanskelig å si når Svindal kan stå på ski igjen. Etter operasjonen anslå kirurgen Christian Fink at det ville ta mellom syv til ti måneder. Håvard Moksnes tydeliggjør at dette er en veldig langsiktig prosess.

– Vi er ti dager ut i en prosess som kommer til å ta ti måneder. Så langt er vi veldig fornøyd, og så er vi forberedt på at kommer noen fartsdumper underveis, sier Moksnes.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her:

Les også

 1. Dystre værutsikter før Kollen-helgen

 2. Rogne pådro seg samme skade som Svindal: – Jeg gråt hver morgen i to uker

 3. Medaljehåp i ungdoms-OL skadet seg stygt på skøytebanen: - Vi fryktet at han hadde fått hjerneblødning

 4. Svindal og Jansrud hyller Aamodt Kilde etter utforsensasjonen

Les mer om

 1. Alpint
 2. Kjetil Jansrud
 3. Aksel Lund Svindal